Farmářský týden: Slepice na paprice

Vaření a recepty 15. dubna 2014

Kuře či slepice na paprice, to jsou jedny z nestárnoucích a stále chutných receptů, kterými potěšíte každého strávníka.

Potřebujete:

1 slepici

sůl

mletý bílý pepř

50 g másla

1 cibuli

mletou papriku

500 ml drůbežího vývaru nebo vody

250 ml smetany na vaření

30 g hladké mouky

Postup:

  1. Slepici rozčtvrťte, omyjte a osušte. Čtvrtky masa osolte a mírně opepřete. V kastrolu rozpusťte lžíci másla, maso na něm ze všech stran mírně opečte a potom vyjměte z kastrolu.

  2. Do hrnce přidejte zbylé máslo a na něm zpěňte oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprašte ji mletou paprikou a krátce osmahněte. Pak do hrnce vraťte rozčtvrcenou slepici, podlijte ji 200 ml vývaru, přiklopte poklicí a na mírném ohni duste doměkka (zhruba 2 hodiny). Během této doby maso obracejte a případně podlévejte horkým vývarem.

  3. Měkké maso vyjměte, vývar vyduste do tuku a zaprašte ho moukou. Připravte světlou jíšku. Tu zalijte 200 ml vývaru, osolte, prošlehejte a na mírném ohni za častého míchání ještě 15 minut vařte. Potom přilijte smetanu, nechte ji přejít varem a odstavte z ohně. Do omáčky vložte porce slepice, krátce je prohřejte a podávejte s houskovými knedlíky.