Farmářský týden: Dýňová smetanová polévka

Vaření a recepty 20. dubna 2014

Když překonáte počáteční nedůvěru, užijete si s dýní plno skvělých receptů. Toto je jeden z nich.

Potřebujete:

700 g oloupané dýně

1 cibuli

2 stroužky česneku

200 g mrkve

šťávu z 1 pomeranče

1 kostku zeleninového bujonu

1 lžíci oleje

1 lžíci másla

100 ml smetany

dýňová semínka

opečenou housku

sůl

pepř

Postup:

  1. V hrnci zpěňte na směsi másla a oleje na kostičky nakrájenou cibuli, nakrájenou mrkev, nasekaný česnek, přidejte na kostky nakrájenou dýni, ještě krátce opékejte a míchejte. Zalijte asi 0,75 l vody, šťávou z pomeranče, přidejte kostku bujonu a zvolna vařte asi 30 minut.

  2. Odstavte, rozmixujte ponorným mixérem, uveďte znovu do varu, podle chuti osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte smetanu. Podávejte s opraženými dýňovými semínky a opečenou houskou.