Indický týden: Indický bramborák

Vaření a recepty 24. května 2014

Ano, i v daleké Indii mají rádi bramboráky. Na rozdíl od nás si však na nich pochutnávají se speciální špenátovou omáčkou.

Potřebujete:

500 g brambor vařených ve slupce

150 g červené čočky

120 g polohrubé mouky

4 jarní cibulky

1 lžičku kari

1 lžičku čerstvě drceného koriandru

sůl

řepkový olej

Omáčka:

80 g opraných listů špenátu

1 cibuli

1,5 dl zakysané smetany

1,5 dl bílého jogurtu

4 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1 lžičku kari

1/2 lžičky kurkumy

1/2 lžičky nakrájené chilli papričky (nebo špetku červené kari pasty)

sůl

Postup:

  1. Čočku nasypte do vroucí vody a zvolna ji povařte asi 10 minut. Pak čočku sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Přidejte na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, chilli a nakrájenou nať jarních cibulek (bílé části použijte do bramboráků) a krátce opečte. Na závěr přidejte nakrájené listy špenátu a míchejte, dokud špenát nezměkne. Směs přeložte do misky a nechte vychladnout.

  2. Studené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, kari, uvařenou čočku a koriandr, osolte a opatrně promíchejte. Bílé části cibulek očistěte a nakrájejte podélně na čtvrtky. Z připraveného těsta utvořte 8 placek o průměru asi 10 cm, do každé vmáčkněte dvě čtvrtky cibulek a placky opečte z obou stran v pánvi na oleji dozlatova. Do podušeného vychladlého špenátu přimíchejte jogurt se smetanou, omáčku podle chuti přisolte a podávejte ji s horkými bramboráky.