Chřestový týden: Košíčky s krevetami

Vaření a recepty 26. května 2014

Chřestová sezona je tady a s ní i možnost naučit se jinak a lépe upravovat tuto vynikající, chutnou, a hlavně zdravou zeleninu. Tak se do toho pusťte!

Potřebujete:

20 ocásků vařených krevet

5 stonků zeleného mladého chřestu

1 menší zralé avokádo

1 limetku

2 lžíce pomazánkového másla

1/2 červené papriky

1 lžičku čerstvého koriandru

sůl

máslo na vymazání formiček

Na těsto:

200 g hladké mouky

125 g másla

1 žloutek

50 ml vody

sůl

Postup:

  1. Chřest očistěte, krátce spařte ve vroucí osolené vodě, prudce zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat. Špičky stonků odkrojte a dejte stranou. Zbylé stonky nakrájejte na tenké plátky a vložte do misky. Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, osolte, pokapejte limetkovou šťávou, vmíchejte koriandr a nechte v chladu odležet.

  2. Avokádo oloupejte a dužninu rozmixujte s pomazánkovým máslem a šťávou z limetky.

  3. Vypracujte těsto a rozdělte ho asi na 20 kousků, vtlačte je do vymazaných formiček na košíčky a prsty ještě dobře vymačkejte do tenké vrstvy. Košíčky rozložte na plech a pečte dozlatova při 190 °C asi 12 minut.

  4. Košíčky vyklopte z formiček a po vychladnutí je naplňte připravenou směsí. Do každého přidejte ještě lžičku avokádové pasty a ozdobte krevetkou a hlavičkami chřestu.