Potřebujete:
1,5 kg hovězí špičky nebo jiného kvalitního hovězího k vaření
hovězí kosti (není nutné)
kořenová zelenina
půlka pórku
1 velká cibule se slupkou
2 bobkové listy
nudle nebo knedlíčky do polévky
sůl
nasekaná pažitka
Postup:
Rozkrojte neoloupanou cibuli na šířku a bez tuku ji dotmava opečte. Otočte na druhou stranu.
Do velkého hrnce dejte asi 3 litry vody, vložte očištěnou nerozkrájenou zeleninu, pepř, pórek a cibuli a přiveďte k varu. Potom přidejte omyté maso, případně kosti. Vařte podle typu masa do změknutí, což trvá dvě a půl až tři hodiny. Přilévejte vodu podle potřeby a sbírejte z povrchu pěnu. Dobře osolte, ale až po dvou hodinách vaření.
Měkké maso vyjměte z hrnce, přendejte do menšího a přilejte trochu vývaru. Dosolte vývar podle chuti a sceďte. Vývar servírujte s krupicovými knedlíky nebo nudlemi a pažitkou jako první chod.
Nakrájejte maso na plátky kolmo k vláknu a podávejte s opečenými bramborami, zelenými fazolkami, koprovou omáčkou, špenátem nebo křenem. Chcete-li přidat kořenovou zeleninu, uvařte si ji zvlášť na páře.