Rakouský týden: Tafelspitz

Vaření a recepty 3. června 2014

Tafelspitz neboli květová špička je kus zadního hovězího. A masíčko je to tak dokonalé, že si na něm velmi rád pochutnával i samotný Franz Josef!

Potřebujete:

1,5 kg hovězí špičky nebo jiného kvalitního hovězího k vaření

hovězí kosti (není nutné)

kořenová zelenina

půlka pórku

1 velká cibule se slupkou

2 bobkové listy

nudle nebo knedlíčky do polévky

sůl

nasekaná pažitka

Postup:

  1. Rozkrojte neoloupanou cibuli na šířku a bez tuku ji dotmava opečte. Otočte na druhou stranu.

  2. Do velkého hrnce dejte asi 3 litry vody, vložte očištěnou nerozkrájenou zeleninu, pepř, pórek a cibuli a přiveďte k varu. Potom přidejte omyté maso, případně kosti. Vařte podle typu masa do změknutí, což trvá dvě a půl až tři hodiny. Přilévejte vodu podle potřeby a sbírejte z povrchu pěnu. Dobře osolte, ale až po dvou hodinách vaření.

  3. Měkké maso vyjměte z hrnce, přendejte do menšího a přilejte trochu vývaru. Dosolte vývar podle chuti a sceďte. Vývar servírujte s krupicovými knedlíky nebo nudlemi a pažitkou jako první chod.

  4. Nakrájejte maso na plátky kolmo k vláknu a podávejte s opečenými bramborami, zelenými fazolkami, koprovou omáčkou, špenátem nebo křenem. Chcete-li přidat kořenovou zeleninu, uvařte si ji zvlášť na páře.