Týden darů moře: Mušle s rýží a brokolicí

Vaření a recepty 15. července 2014

Jemné brokolicové rizoto je pro mušle vhodná příloha - nepřebije totiž jejich lehce "mořskou" chuť.

Potřebujete:

600 g mušlí

20 g rybího koření

4 citrony

0,5 l smetany

šafrán

nové koření

celý pepř

bobkový list

sůl

50 g hladké mouky

200 g rýže natural

400 g brokolice

4 rajčata

1 snítka kopru

1 stonek celeru

1 kořen petržele

1 malý celer

1 karotka

1 dcl bílého vína

Postup:

  1. Mušle propláchněte a nechte okapat. Ve velkém hrnci povařte asi 10 minut kořenovou zeleninu, rozkrojený citron, víno a koření (s výjimkou šafránu) a do ještě vroucího vývaru přidejte mušle, ty dále vařte asi 3 minuty.
  2. V jiném hrnci povařte smetanu se šafránem, zahustěte hladkou moukou a během 10 minut varu lehce podlévejte vodou. Rýži připravte tak, aby se nelepila. V osolené vodě uvařte brokolici. Rajčata zbavte jadérek, nakrájejte na nudličky a rozložte na talíř.
  3. Mezi proužky rajčat položte do lastur mušle, zalijte je smetanovou omáčkou a ozdobte koprem a nasekanou petrželkou. Podávejte s vařenou brokolicí a rýží.