Potřebujete:
1 ryba o váze asi 1 kg
100 g toustového chleba
15 lístků bazalky
1 stroužek česneku
1 lžíce červeného pepře
2 mrkve
1 pórek
3 cukety
citronová šťáva
olivový olej
sůl
Postup:
- Z omyté ryby odstraňte šupiny, rozřízněte ji na břišní straně, vykuchejte a osušte zevnitř i zvenku. Zeleninu nakrájejte na velmi tenké a dlouhé plátky, blanšírujte ji v horké slané vodě a pak ji vhoďte do vody ledové.
- Připravte si nádivku. Z toustového chleba odřízněte kůrku, nakrájejte nadrobno, přidejte rozdrcený česnek, hrst lístků bazalky, olej a pepř. Vše důkladně rozmixujte a nádivkou naplňte vnitřek ryby.
- Rybu převažte blanšírovanou zeleninou a polijte olivovým olejem a citronovou šťávou. Posypejte ji pepřem a lístky bazalky a pečte v předehřáté troubě při 180 °C 30 minut.