Týden darů moře: Mořský vlk s nádivkou

Vaření a recepty 18. července 2014

Aby pokrm vypadal skutečně tak efektně jako na naší fotografii, vyžaduje trochu úsilí. Na druhou stranu, je to pak ale pochoutka nejen pro ústa, ale i pro oči.

Potřebujete:

1 ryba o váze asi 1 kg

100 g toustového chleba

15 lístků bazalky

1 stroužek česneku

1 lžíce červeného pepře

2 mrkve

1 pórek

3 cukety

citronová šťáva

olivový olej

sůl

Postup:

  1. Z omyté ryby odstraňte šupiny, rozřízněte ji na břišní straně, vykuchejte a osušte zevnitř i zvenku. Zeleninu nakrájejte na velmi tenké a dlouhé plátky, blanšírujte ji v horké slané vodě a pak ji vhoďte do vody ledové.
  2. Připravte si nádivku. Z toustového chleba odřízněte kůrku, nakrájejte nadrobno, přidejte rozdrcený česnek, hrst lístků bazalky, olej a pepř. Vše důkladně rozmixujte a nádivkou naplňte vnitřek ryby.
  3. Rybu převažte blanšírovanou zeleninou a polijte olivovým olejem a citronovou šťávou. Posypejte ji pepřem a lístky bazalky a pečte v předehřáté troubě při 180 °C 30 minut.