Ochutnávka z řecké kuchyně: Oříšková baklava

Vaření a recepty 15. července 2017

Baklava je starý orientální dezert plný sladkého medu a oříšků. Je sice fakt hodně sladký, ale zároveň tááák dobrý!

Potřebujete:

1 balíček listového těsta ve čtvercích (nebo filo těsto, k dostání v supermarketech)

200 g strouhaných lískových oříšků

1 dl mléka

100 g moučkového cukru

citronová kůra

1 lžíce medu

1 žloutek na potření těsta

Poleva:

1/8 l vody

100 g pískového cukru

lžička mleté skořice

Postup:

  1. Oříšky svařte s mlékem, cukrem, medem a citronovou kůrou. Vychladlou náplní potřete čtverce těsta, zaviňte je do trubiček, potřete rozšlehaným žloutkem a v předehřáté horké troubě pečte na plechu vyloženém pečicím papírem.

  2. Vodu s cukrem a skořicí svařte a trubičky vzniklou polevou zalijte.