Týden ze zahrádky a lesa: Jahodový džem s citronem

Vaření a recepty 5. srpna 2014

Recept na tenhle džem sice nepatří k nejsnadnějším, odměnou vám ale bude, že budete mít doma připravenou dobrotu prostou jakýchkoliv chemikálií. Připravuje se totiž bez želírovacího cukru!

Potřebujete:

1 kg jahod

1 kg cukru

1 citron

lžička másla

Postup:

  1. Jahody omyjte a očistěte od stopek. Nahnilé nebo zmačkané plody vyhoďte, mohly by vám znehodnotit celý džem. Připravte si větší hrnec a překrájejte do něj celé jahody na poloviny a přidejte polovinu množství cukru. Hrnec uzavřený fólií uložte přes noc do chladu. Do mrazáku zároveň vložte talířek, abyste mohli během vaření snadno zkontrolovat, zda připravovaný džem správně želíruje.
  2. Druhý den přidejte k jahodám, které přes noc pustily šťávu, zbytek cukru a citronovou šťávu. Směs přiveďte k mírnému varu a zhruba po půlhodině vyzkoušejte, zda lžička džemu na vychlazeném talířku rychle tuhne. Pokud se konzistence nemění, pokračujte ve varu dalších deset minut a postup opakujte. Pokud začne džem tuhnout, rozmíchejte v něm na závěr lžičku másla.
  3. Sklenice na džem vysterilizujte a do horkých plňte vroucí džem. Na povrch můžete položit kolečko pečicího papíru tak, aby utěsnil prostor na hladině, tím zabráníte plesnivění. Po uzavření sklenice nechte pozvolna vychladnout. V temnu a chladu (do 20 stupňů) vydrží džem rok.