Ze zahrádky a lesa: Drobenkové koláče

Vaření a recepty 5. srpna 2017

Všichni známe klasický drobenkový koláč přes celý plech. Proč nás ale nikdy nenapadlo udělat si malé jednotlivé koláčky?

Potřebujete:

400 g polohrubé mouky

50 g cukru

100 g másla

200 ml mléka

2 žloutky

25 g droždí

miska lesního ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, jahody)

špetka soli

Drobenka:

70 g másla

80 g hrubé mouky

70 g pískového cukru

špetka skořice

Postup:

  1. Mouku se špetkou soli prosejte do mísy. Udělejte v ní důlek, do něj nasypte cukr a rozdrobte droždí. Droždí zalijte trochou vlažného mléka a nechte ho vzejít. Pak přidejte zbylé mléko rozšlehané se žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a vypracujte vláčnější těsto. To nechte (zakryté utěrkou) vykynout.
  2. Z másla, hrubé mouky, cukru a skořice připravte drobenku. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na stejně velké kousky. Vytvarujte z nich koláče asi 10 cm v průměru, rozložte je na plech a nechte opět nakynout. Pak zavařovačkou obalenou v utěrce vymáčkněte do koláčů důlky, okraje potřete rozšlehaným bílkem, posypte ovocem, drobenkou a v předehřáté troubě zvolna upečte.