Rajčatový týden: Špagety s boloňskou omáčkou

Vaření a recepty 15. září 2014

Rajčata jsou zdravou a nepostradatelnou součástí mnoha jídel, kterým dodávají báječnou chuť a lákavou barvu. Pozvěte je do své kuchyně ještě dnes.

Doba přípravy: 2 hodiny

Suroviny na 4 porce:

7 velkých vyzrálých rajčat

1 lžíce olivového oleje

100 g špeku

250 g mletého hovězího masa

2 cibule

1 mrkev

2 řapíky celeru

2 stroužky česneku

1 bouquet garni (2 lístky šalvěje, 1 snítka rozmarýnu a 2 snítky tymiánu)

150 ml hovězího vývaru

150 ml červeného vína

1 balení špaget

sůl

pepř

Postup:

  1. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky.
  2. V hlubší nepřilnavé pánvi na trošce oleje orestujte na kostičky nakrájený špek. Až se začne rozpouštět, přidejte mleté maso a restujte, dokud nechytne barvu. (Vařečkou rozbijte případné hrudky.)
  3. Přidejte k masu jemně nakrájenou cibuli, nadrobno pokrájenou mrkev, celer a nasekaný česnek. Restujte do poloměkka. Po chvíli přidejte nakrájená rajčata a za stálého míchání asi 10 minut vařte.
  4. Vhoďte svazek bouquet garni, zalijte vývarem a vínem, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném plamenu alespoň 1,5 hodiny. Čas od času promíchejte, popřípadě přilijte vodu, bude-li třeba. Podle chuti nakonec přisolte.
  5. Podle návodu na obalu uvařte špagety al dente. Pak těstoviny sceďte, smíchejte s omáčkou a ihned podávejte.

Tip: Vyhraďte si pro přípravu dostatek času, v délce vaření je totiž skrytá perfektní chuť boloňské rajčatové omáčky. Vařte ji klidně ve velkém a zamrazte si pár porcí na později!