Rajčatová polévka s pečenými paprikami chutná i odpůrcům zdravé kuchyně

Vaření a recepty 3. května 2020

Že už jste ochutnali rajčatovou polévku na všechny možné způsoby? Ale tahle, s pečenými paprikami, vám v repertoáru určitě dosud chybí…

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 4 porce:

3 červené masité papriky

5–6 hruškovitých (podlouhlých soudkových) rajčat

3 lžíce olivového oleje

1 cibule

2 stroužky česneku

1 lžička mleté papriky

3 hrnky zeleninového vývaru

2 lžičky citronové šťávy

2 snítky petrželky

sůl

pepř

crème fraîche na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Papriky rozpulte, vykrojte z nich jádřince a řezem dolů je položte na plech s pečicím papírem. Vložte je do trouby. Papriky pečte asi 8 minut, dokud jejich slupky nezčernají a nenaskáčou na nich puchýře. Pak je z trouby vyndejte a nechte zchladnout. Papriky oloupejte, pokrájejte a vložte do misky. Ve vařící vodě spařte rajčata a oloupejte je.

  2. V hrnci nebo kastrolu rozpalte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli asi 5 minut doměkka. Přisypte nasekaný česnek a míchejte 1–2 minuty, dokud nezačne sklovatět. Přidejte nakrájenou papriku (i se šťávou, kterou pustila), pokrájená oloupaná rajčata a mletou papriku. Přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte a míchejte 3 minuty.

  3. Zeleninovou směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Zalijte vývarem, citronovou šťávou a prohřejte, vařit už nemusíte. Podle chuti osolte a opepřete. Servírujte do misek nebo hrníčků a ozdobte obláčkem crème fraîche a nasekanou petrželkou.

Tip: Místo crème fraîche můžete použít hustý tučný jogurt.