Rajčatový týden: Rajčatové čatní

Vaření a recepty 17. září 2014

Když se vám na zahradě urodí kila rajčat, můžete navařit do zásoby omáčky na těstoviny (vydrží v mrazáku i několik měsíců) nebo je zúročit v pyré, marmeládách, čalamádách nebo třeba čatní...

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny na 4 porce:

750 g dobře vyzrálých cherry rajčat

1 a 1/4 hrnku hnědého cukru

1/4 hrnku jablečného octa

1/2 citronu

2 lžíce jemně nasekaného zázvoru

1 lžička mletého římského kmínu

3/4 lžičky mleté skořice

špetka mletého hřebíčku

sůl

pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřívejte na mírném plamenu cherry rajčátka, hnědý cukr, jablečný ocet, na tenké plátky nakrájenou, dobře omytou polovinu citronu i s kůrou, nasekaný zázvor, mletý římský kmín, skořici, špetku mletého hřebíčku, 1/2 lžičky soli a špetku pepře. Vše přiveďte za stálého míchání k varu.
  2. Nechte mírně vařit, až se směs zredukuje na 2 hrnky a získá konzistenci husté marmelády. Potrvá to asi 75 minut. Nezapomeňte čatní čas od času ode dna promíchat. Nakonec podle chuti dosolte a opepřete.
  3. Podávejte ke grilovanému masu, k zelenině, šunce nebo použijte do sendvičů.