Rajčatový týden: Ternera con tomate (hovězí s rajčaty)

Vaření a recepty 18. září 2014

Na rajčatech je kouzelné to, že vyžadují minimum práce a dokážou poskytnout maximální požitek. Navíc s některými potravinami tvoří dokonalá spojení, třeba s hovězím masem a česnekem.

Doba přípravy: 30 minut, 50 minut dušení

Suroviny na 4 porce:

5–7 velkých zralých červených rajčat

2 cibule

3 stroužky česneku

1 hrnek olivového oleje extra virgin

500 g zadního hovězího či roštěnky

2 bobkové listy

500 ml červeného vína nebo sherry

špetka muškátového oříšku

sůl

pepř

Postup:

  1. Rajčata spařte a oloupejte. Pokrájejte je na malé kousky a i se šťávou uchovejte v misce. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
  2. V kastrolu rozpalte olej a vložte do něj maso v celku (či ve větších kusech). Orestujte je ze všech stran dohněda (asi 10 minut), přidejte cibuli s česnekem a ještě krátce orestujte. Přikryjte poklicí a 10 minut duste.
  3. Přidejte pokrájená rajčata, bobkový list, víno, 1/2 sklenice vody a špetku muškátového oříšku. Přikryjte a nechte vařit 40 minut. Občas zkontrolujte, popřípadě podlijte vodou.
  4. Když je maso měkké, osolte ho, opepřete a duste dalších 10 minut.
  5. Před podáváním maso vyjměte, nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a chlebem nebo s vařenými bramborami.

Tip: Pro rychlejší výsledek můžete použít tlakový hrnec. Potom však nezapomeňte do jídla přidat víc vody.