Kuřecí vývar s noky a zeleninou

Vaření a recepty 13. června 2020

Posvícení či hody se slaví podle patrona místního kostela, tedy v každé obci jindy. Císař Josef II. proto roku 1786 zavedl jednotné „oficiální“ havelské. Staré časy jsou sice dávno pryč, ale proč toto posvícení nevzít jako příležitost k setkání (nejen) u plného stolu. Začínáme s polévkou.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 10 porcí:

2 l silného domácího vývaru z kuřecích skeletů (+ obrané maso)

6 mrkví

2 větší pastináky

1/2 celeru

2 lžíce olivového oleje

200 ml mléka

2 lžíce másla

1 lžička muškátového oříšku

400 g hladké mouky

4 vejce

sůl

pepř

Postup:

  1. Nakrájejte kořenovou zeleninu na kolečka a nudličky. V kastrolu rozpalte olivový olej, přisypte do něj nakrájenou zeleninu a na mírném plamenu ji restujte do poloměkka. Kdyby se zelenina začala připalovat, přilijte do kastrolu trochu vody. Poté ji zalijte vroucím kuřecím vývarem a po chvíli přidejte obrané maso.

  2. V menším kastrolu v mléce rozpusťte máslo, osolte a okořeňte. Mimo oheň do tekutiny zašlehejte mouku a vejce, aby vzniklo měkké těsto. Z těsta tvarujte pomocí dvou polévkových lžic nočky, které vhazujte do vroucí polévky. Povařte asi 3–5 minut (dle velikosti noků). Polévku můžete dozdobit petrželkou či pepřem.