I sladkým se dá mládnout

Vaření a recepty 23. srpna 2020

Tvrzení, že cesta k mládí vede přes kuchyň, se vám moc nepozdává? Věřte nám! Na ochutnávku vám nabízíme čtyři lehké „mladé“ dezerty.

Citronovozázvorový cheesecake

Potřebujete:

Na korpus:

150 – 200 g neplněných sušenek (koka, esíčka, bebe, karamelové...)

60 – 100 g másla

máslo na vymazání formy

Na náplň:

750 g smetanového sýru (ideální je mascarpone)

4 vejce

50 g cukru

1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku

šťávu z 1 citronu

10 g nastrouhaného čerstvého zázvoru

1 vanilkový lusk (nemusí být)

Na omáčku:

250 g malin

2,5 dl vody

100 g moučkového cukru

1 lžičku škrobové moučky

Postup:

  1. Sušenky nasypejte do igelitového sáčku a rozdrťte je válečkem (nebo použijte robot). Nasypejte je do mísy, přidejte změklé máslo a rukou vše propracujte. Hmotu upěchujte na dno a zčásti také na okraje vymazané dortové rozevírací formy a vložte na 5 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

  2. Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, žloutky, vanilkový pudinkový prášek, cukr a dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku (na míchání nepoužívejte mixér, aby v hmotě nevznikly bubliny). Nakonec pomalu vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků, přidejte šťávu vymačkanou z citronu a nastrouhaný zázvor a opatrně míchejte, až vznikne tekutý krém.

  3. Nalijte krém na sušenkový základ ve formě a nechte 5 minut stát, aby se dostal do každé štěrbiny sušenek. Pak cheesecake vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi hodinu. Při pečení vložte do trouby i pekáček s vodou, který zajistí, že cheesecake bude vláčný a nevysuší se.

  4. Mezitím připravte omáčku: Škrobovou moučku rozmíchejte ve vodě, svařte a nechte prochladnout. Do mixéru vložte maliny a cukr. Po částech přidávejte prochladlou převařenou škrobovou moučku a vše rozmixujte, až vznikne řídká a hladká omáčka, kterou podávejte k vychladlému koláči.

Čokoládové kostky

Potřebujete:

Na korpus:

100 g mléčné čokolády

70 g nasucho opražených mletých pistácií (nesolených)

50 g másla

Na náplň:

4 žloutky

150 g smetany ke šlehání

150 g másla

125 g moučkového cukru

75 g tmavého kakaa

75 g hořké čokolády s vysokým podílem kakaa

1 misku čerstvých borůvek

1 lžíci nasekaných nepražených pistácií

Postup:

  1. Na kousky rozlámanou mléčnou čokoládu a nakrájené máslo rozehřejte v misce ponořené do horké vodní lázně. Přimíchejte mleté pistácie, směs nalijte do vhodné hranaté formy vyložené alobalem a nechte ztuhnout.

  2. Do vhodné, nejlépe kovové misky dejte rozlámanou hořkou čokoládu, cukr a nakrájené máslo, misku vložte do horké vodní lázně a vše nechte zvolna rozpustit. Pak přimíchejte kakao a žloutky a již dále nezahřívejte. Hmotu důkladně míchejte, až je zcela hladká. Nakonec do ní přimíchejte našlehanou šlehačku.

  3. Hmotu nalijte na připravený korpus a vše nechte dobře ztuhnout do druhého dne v chladu. Ztuhlý korpus s náplní nakrájejte teplým nožem na kostky, posypejte je nasekanými pistáciemi a ozdobte borůvkami.

TIP: Chcete-li mít korpus křupavější, přimíchejte do něj asi hrst drcených corn flakes. A pokud připravujete kostky jen pro dospělé, můžete do náplně přimíchat koňak a úměrně tomu ubrat smetanu ke šlehání.

Sójové sušenky

Potřebujete:

100 g kukuřičné škrobové moučky

70 g hladké sójové mouky

60 g másla

60 g moučkového cukru s vanilinem

1 vejce

1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva

špetku soli

hladkou mouku na vál

Postup:

  1. Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich hladké těsto, které rozválíte na pomoučeném válu na placku silnou asi 5 mm.

  2. Z placky vykrojte formičkou libovolné tvary a přeneste je na plech vyložený papírem na pečení.

  3. Sušenky propíchejte vidličkou, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 15 – 20 minut dozlatova. Ihned po upečení je přeneste na rovnou podložku a nechte vychladnout.

Hrnkové ořechové muffiny

Potřebujete:

1 a 1/2 hrnku (2,5 dl) polohrubé mouky

3 vejce

1 hrnek mletých ořechů

3/4 hrnku krupicového cukru

1/2 hrnku oleje

1/2 hrnku mléka

malou hrst nasekané čokolády (nemusí být)

1 sáček kypřicího prášku do pečiva

čokoládovou polevu

drcené ořechy

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a nasekanou čokoládu. V další míse ušlehejte celá vejce s cukrem do pěny. Zašlehejte do ní olej a mléko a vmíchejte sypkou směs.

  2. Vzniklé těsto naplňte do papírových košíčků nebo důlků v plechu na muffiny (plňte je pouze do dvou třetin výšky). Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 15 minut.

  3. Upečené muffiny nechte vychladnout, pak je potřete rozehřátou čokoládovou polevou, posypejte drcenými ořechy a nechte zaschnout.

TIP: Do muffinů lze použít kromě ořechů a kousků čokolády i nasekané kandované ovoce a po upečení je jen posypat cukrem a ozdobit ovocem.