Máte meruňky a nevíte, co s nimi: Začněte klasikou od babičky

Vaření a recepty 26. července 2018

Meruňky jsou všude, kam se podíváme, až vás začne nudit z nich připravovat ovocné knedlíky, zkuste tuhle dobrotu.

Rýžový nákyp

Potřebujete:

500 g meruněk

300 g rýže

5 dl mléka

3 vejce

90 g cukru

50 g másla

4 hřebíčky

kousek kůry z citronu

kousek celé skořice

Postup:

  1. Rýži propláchněte vodou a nasypejte ji do hrnce s litrem vařící se osolené vody. Přidejte skořici, hřebíček a citronovou kůru a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijte, odstraňte koření, k rýži přilijte ohřáté mléko a za stálého míchání rýži dovařte doměkka. Vmíchejte do ní třetinu cukru, přesypejte ji do mísy a nechte zchladnout.

  2. Další třetinu cukru vyšlehejte se žloutky do pěny a zamíchejte do prochladlé rýže.

  3. Zapékací formu vymažte máslem a zbylé máslo také vmíchejte do rýže. Polovinu rýže naplňte do formy, poklaďte ji půlkami meruněk (kompotované nechte dobře odkapat) a zakryjte je zbylou rýží.

  4. Vše vložte do trouby vyhřáté na 140 °C a pečte asi 45 minut. Když se vytvoří na povrchu nákypu světlá zlatavá kůrka, ušlehejte z bílků a špetky soli pevný sníh, přisypejte k němu zbylou třetinu cukru a vyšlehejte do pevna. Nákyp vyjměte z trouby, teplotu zvyšte na 220 °C a přepněte na horní pečení. Na nákyp rozetřete sníh a vraťte na chvilku zpět do trouby, až povrch zezlátne.