Rýžový nákyp
Potřebujete:
500 g meruněk
300 g rýže
5 dl mléka
3 vejce
90 g cukru
50 g másla
4 hřebíčky
kousek kůry z citronu
kousek celé skořice
Postup:
Rýži propláchněte vodou a nasypejte ji do hrnce s litrem vařící se osolené vody. Přidejte skořici, hřebíček a citronovou kůru a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijte, odstraňte koření, k rýži přilijte ohřáté mléko a za stálého míchání rýži dovařte doměkka. Vmíchejte do ní třetinu cukru, přesypejte ji do mísy a nechte zchladnout.
Další třetinu cukru vyšlehejte se žloutky do pěny a zamíchejte do prochladlé rýže.
Zapékací formu vymažte máslem a zbylé máslo také vmíchejte do rýže. Polovinu rýže naplňte do formy, poklaďte ji půlkami meruněk (kompotované nechte dobře odkapat) a zakryjte je zbylou rýží.
Vše vložte do trouby vyhřáté na 140 °C a pečte asi 45 minut. Když se vytvoří na povrchu nákypu světlá zlatavá kůrka, ušlehejte z bílků a špetky soli pevný sníh, přisypejte k němu zbylou třetinu cukru a vyšlehejte do pevna. Nákyp vyjměte z trouby, teplotu zvyšte na 220 °C a přepněte na horní pečení. Na nákyp rozetřete sníh a vraťte na chvilku zpět do trouby, až povrch zezlátne.