Bez meruňkových knedlíků by to nešlo

Vaření a recepty 13. července 2019

Ale aby to nebyla nuda, vyzkoušejte dneska úplnou novinku. A ani už nebudete muset vařit po jídle kafe. :-)

Knedlíky s kávovou omáčkou

Potřebujete:

8 meruněk

250 g měkkého tvarohu

100 g polohrubé mouky

1 vejce

30 g veky bez kůrky

0,5 dl mléka

špetku soli

50 g bílé čokolády

mouku na vál

Omáčka:

0,7 dl silné kávy

0,7 dl mléka

50 g medu

3 žloutky

30 g smetany ke šlehání

20 g cukru

špetku soli

Na posypání:

50 g strouhaných mandlí

30 g cukru

25 g másla

Postup:

  1. Do mísy vložte tvaroh, přidejte vejce, mouku, sůl a v mléce namočenou a vymačkanou veku a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte v chladu. Strouhané mandle opražte na másle za stálého míchání dozlatova a promíchejte s cukrem.

  2. Opláchnuté meruňky rozloupněte a místo pecky vložte kousek bílé čokolády. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm, rozřízněte ho na osm dílů a do každého opatrně zabalte připravenou meruňku.

  3. Knedlíky vkládejte do velkého hrnce s mírně osolenou vařící se vodou, a když se začne voda znovu vařit, opatrně je promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu, a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu.

  4. Mezitím připravte omáčku. V hluboké kovové misce ponořené v horké vodní lázni smíchejte kávu s medem a polovinou mléka, dokud není směs horká. Ve druhé misce vyšlehejte žloutky se zbylým mlékem, smetanou, cukrem a solí, za stálého míchání je vlijte do kávové směsi a šlehejte v lehce se vařící vodě, dokud nevznikne hustá pěna. Hotové knedlíky vyjměte, nechte odkapat, obalte v pražených mandlích, rozdělte na talíře, doplňte omáčkou a ihned podávejte.