Knedlíky s kávovou omáčkou
Potřebujete:
8 meruněk
250 g měkkého tvarohu
100 g polohrubé mouky
1 vejce
30 g veky bez kůrky
0,5 dl mléka
špetku soli
50 g bílé čokolády
mouku na vál
Omáčka:
0,7 dl silné kávy
0,7 dl mléka
50 g medu
3 žloutky
30 g smetany ke šlehání
20 g cukru
špetku soli
Na posypání:
50 g strouhaných mandlí
30 g cukru
25 g másla
Postup:
Do mísy vložte tvaroh, přidejte vejce, mouku, sůl a v mléce namočenou a vymačkanou veku a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte v chladu. Strouhané mandle opražte na másle za stálého míchání dozlatova a promíchejte s cukrem.
Opláchnuté meruňky rozloupněte a místo pecky vložte kousek bílé čokolády. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm, rozřízněte ho na osm dílů a do každého opatrně zabalte připravenou meruňku.
Knedlíky vkládejte do velkého hrnce s mírně osolenou vařící se vodou, a když se začne voda znovu vařit, opatrně je promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu, a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu.
Mezitím připravte omáčku. V hluboké kovové misce ponořené v horké vodní lázni smíchejte kávu s medem a polovinou mléka, dokud není směs horká. Ve druhé misce vyšlehejte žloutky se zbylým mlékem, smetanou, cukrem a solí, za stálého míchání je vlijte do kávové směsi a šlehejte v lehce se vařící vodě, dokud nevznikne hustá pěna. Hotové knedlíky vyjměte, nechte odkapat, obalte v pražených mandlích, rozdělte na talíře, doplňte omáčkou a ihned podávejte.