Daniela Peštová: Láska na první pohled to nebyla

peštová
„Dnes už jsem smířená s tím, že nikdy nebudu mít velikost „0“, ale jsem se sebou spokojená.“
Zábava 2. října 2012

Řekli byste, že topmodelka Daniela Peštová oslaví za pár dnů 42. narozeniny? Jasně, že ne, vždyť vypadá na pětadvacet! Možná proto, že se tak i cítí...

Jako jednu z mála Češek tuto rodačku z Teplic uznávají na celém světě. Její tvář se objevuje nejen na titulních stránkách módních či lifestylových časopisů zvučných jmen, ale také v reklamních kampaních vyhlášených značek. Móda je zkrátka byznys, ve kterém se Daniela pohybuje jako ryba ve vodě. Naše povídání se ale netočilo jen kolem modelingu.

Máte vůbec nějaké chyby a „vady na kráse“? Nikdo z nás přece není dokonalý.

Nikdo, ani ta nejkrásnější modelka není dokonalá, protože dokonalost neexistuje. A samozřejmě, že i Daniela Peštová má nějaké ty vady na kráse. Má jich víc, než si třeba právě teď myslíte, a víc, než jsem ochotná vám sdělit.

Škoda. Trápila jste se někdy hladem?

V podstatě od svého raného mládí jsem držela nějaké diety, ale modeling s tím nemá nic společného. Spíš bych řekla, že to bylo nízké sebevědomí a honba za ideálním tělem, ke které se my ženy dokážeme tak skvěle vybičovat. Pro mě bylo budíčkem až mé první těhotenství. Najednou jsem své tělo neviděla jako nepřítele, kterého musím vycepovat do určité podoby, ale začala jsem ho obdivovat a vážit si ho. Vážit si toho, co všechno dokáže. Dnes už jsem smířená s tím, že nikdy nebudu mít velikost „0“, ale jsem se sebou spokojená.

peštová

Ač často propaguje biopotraviny, není, jak sama říká, žádný fanatik.

foto:
peštová

Daniela je jednou ze slavných patronek kampaně a Pochodu proti rakovině prsu.

foto:

Kdy a co jste naposledy doma uvařila?

Právě dnes, kuře pečené s olivovým olejem a citrony, k tomu míchanou kořenovou zeleninu a lehký salát.

Vím, že jste horlivou propagátorkou biopotravin.

Já bych to ráda jednou provždy uvedla na pravou míru. Ano, vždy sáhnu raději po surovinách, které nejsou geneticky modifikované, plné antibiotik a pesticidů, ale neřekla bych o sobě, že jsem v tomto ohledu nějaký fanatik. Vařím i peču z bílé mouky, nakupuju ve standardních supermarketech... Spíš je mi líto, že je stále ještě u nás velmi omezená nabídka, a velmi často se setkávám s tím, že například stav ovoce a zeleniny, jež se v nabídce na pultech prodejen objevuje, je, řekla bych, žalostný.

Které jídlo nemusíte, a naopak co byste ráda ochutnala, ale ještě jste neměla příležitost?

Nejím například mořské plody, třeba ústřice a podobné potvory, a jehněčí také nepatří k mému oblíbenému či vyhledávanému masu. A naopak docela ráda bych ochutnala něco z takzvané molekulární gastronomie.

Ochutnala jste už nějakou vysloveně gastronomickou specialitku?

Jednou jsem ochutnala netopýra. Pro někoho možná zvláštní pokrm, ale chutí bych ho přirovnala ke kuřecímu masu.

peštová

„Jaký je Paľo? Přímý, nemlží, nikdy nechodí tzv. kolem horké kaše, což je super.“

foto:
peštová

Se slovenským zpěvákem a idolem mnoha dívek a žen Paľo Haberou žije již 12 let

foto:

Ti, kteří vás neznají coby modelku, možná vědí, že jste manželkou Paľa Habery. Čím vás při seznámení nejvíc zaujal?

Svým vtipem a svou normálností.

Byla to z vaší strany láska na první pohled, nebo si vás musel dobývat?

Ne, určitě to nebyla láska na první pohled, ale vzájemná sympatie tam byla, řekla bych oboustranná.

Čeho si na něm nejvíce vážíte?

Jeho přímosti, protože Paľo je člověk, který nemlží, nikdy nechodí takzvaně kolem horké kaše. Zkrátka za každé okolnosti vím, na čem s ním jsem. A to je super.

A naopak, čeho si vážíte nejvíc sama na sobě?

Myslím, že jsem férový člověk. Vadí mi nespravedlnost.

peštová

Nejstarší syn modelky Yanick s přítelkyní na pražském zářijovém Fashion Weeku

foto:
peštová

Dcera Ella si roli modelky vyzkoušela pro značku Fendi

foto:

Máte 2 syny, jednu dcerku, ta se prý nedávno sama procházela po módním mole. Je to pravda? Chce jít ve vašich šlépějích? Přijde mi, že je ještě malá na takové rozhodnutí...

No jasně, Elle je 10 let a žádné ambice být modelkou nemá. Zatím se mnou absolvovala pár focení a předváděla například pro Fendi. Ale vždycky to bylo velmi nenásilně. Rozhodla se pro to zcela sama a užila si to. No a tím to i skončilo. (smích)

Čím vás Ella naposledy vysloveně překvapila?

Řekla bych, že velmi příjemné bylo překvapení, že má nadání pro hru na piano.

A Yanick s Paulem?

Yanick tím, že už to není dítě, no a malej pro změnu tím, jak moc rád chodí do školky.

peštová

Letos je to přesně 22 let, kdy se začala objevovat na titulních stranách světových časopisů. Málokteré modelce se podařilo to, co jí, aby se na vrcholu udržela přes dvě desetiletí...

foto:

Pár drobností o Janu Vlasákovi (69) navíc

  • Pro svět modelingu ji objevil Dominique Caffin z Madison Modeling Agency. Původně chtěla studovat na vysoké škole, ale po vítězství v soutěži modelek se přestěhovala do Paříže a začala spolupracovat právě s touto agenturou. Za nějaký čas následovalo stěhování do New Yorku a právě zde se její kariéra světově uznávané modelky rozběhla naplno.
  • Objevila se na titulních stránkách časopisů GQ, Marie Claire, Cosmopolitan, Glamour a ELLE. Několik let pracovala i pro slavný Sports Illustrated, v němž se dvakrát objevila na titulní straně (1995 a 2000).
  • Byla vdaná za bývalého ředitele řetězce Fashion Café Tommasa Butiho (1995 až 1998), mají spolu syna Yanicka (narozený 1997).
  • V současné době žije Daniela se zpěvákem Pavolem Haberou, se kterým má další dvě děti, dceru Ellu Joy Annu, narozenou roku 2003 v New Yorku, a syna Paula Henryho, narozeného 31. března 2009 v Praze.

Každé z vašich tří dětí je úplně jiné... Vedou mezi sebou sourozenecké boje, nebo za každé okolnosti drží při sobě a jeden na druhého nedá dopustit?

V přijatelné normě si dělají naschvály, což je běžné asi v každé rodině, kde je vícero sourozenců, ovšem musím říct, že kdyby šlo skutečně do tuhého, stály by zcela bezpečně při sobě. A tohle je pro mě jako mámu hodně důležité.

KDY MĚLA DANIELA PEŠTOVÁ NÁLADU POD PSA A KDY OPRAVDU STRACH O ŽIVOT? I O TOM VYPRÁVÍ V ROZHOVORU PRO VLASTU 40/2012.