O víkendu můžete dlabat dýně, lovit ryby a koukat na komiks

Zábava 26. října 2012

Halloween je za dveřmi, pročež nemáte-li vydlabanou dýni, dlabejte. Je to sice svátek Made in USA, ale kdo ví, jestli to duchové vědí… Anebo si vyberte něco úplně jiného.

Kosmonosy dlabou dýně

Pokud vám nebude příští středu svítit v okně žlutooranžová lampa, Pánbůh s vámi! Já teda už jednu mám a pro jistotu si vydlabu ještě další do ložnice. Nechci, aby mi po bytě poletovali zloduši!

Jestli se vám to zdá příliš dětinské, není nic jednoduššího než svěřit dýňodlabání dětem. Můžete to zkusit v neděli na grilovišti v areálu Galatea v Kosmonosích v Českém ráji.

Pokud vám tenhle svátek přijde příliš komerční, vězte, že ho slavili už staří Keltové. Jenom mu neříkali Halloween, ale Samhain. Tehdy to ovšem moc velká legrace nebyla. Ba naopak, šlo doslova o život. Keltští kněží chodili dům od domu a žádali dary pro svého boha, třeba i lidské oběti. Při odmítnutí vyřknuli nad domem kletbu smrti. Odtud právě výraz, který dnes zvesela pokřikují americké děti "Trick or Treat“ (zlořečení, nebo dar). Na cestu si kněží svítili řepami vyřezanými do podoby tváře. Uvnitř hořela svíčka z lidského sádla - z předchozích obětí. A taky tam sídlil duch. Říkali mu Jock, později Jack a z toho "Jack-o'-lantern“ neboli Honza z lucerny.

KDY A KDE: v neděli, od 14 hodin, Kosmonosy

dýně

Baví-li vás a vaše děti svátek duchů, pořiďte si dýni a pusťte se do práce. Koneckonců je to krásná ozdoba domu i bez legendy kolem.

foto:

Litomyšl pije a tvoří

Ve sklepě bývá zima, tma a sem tam dokonce i krysy. Jenže o sklepení zámku v Litomyšli tohle naštěstí neplatí. Sály s vysokými klenutými stropy jsou prostorné a světlé a dokonce jsou na seznamu UNESCO. Ale především jsou plné lahodného vína. A o víkendu tady bude navíc veselo.

Zatímco mamka s taťkou budou popíjet a degustovat, děti mohou tvořit - třeba se poinspirují promítaným dokumentem o sochaři Olbramu Zoubkovi, jehož dlouhonohé dlouhoruké zlatohlavé sochy jsou tu k vidění.

Možná to nevíte, ale tohle sklepení bylo dlouhá léta pro veřejnost tabu. Nějakou dobu tu byl i tajný bezpečnostní kryt. Až v devadesátých letech se otevřelo návštěvníkům, i když dlouho trvalo, než se našel ten správný tahák. Vypadá to, že kombinace Zoubek-víno by mohlo být to pravé ořechové. Vstupné je sem za třicet a pro děti za patnáct. A svařáček je zdarma!

KDY A KDE: sobota i neděle, od 10 do 16 hodin, zámek v Litomyšli, www.litomysl.cz

litomyšl

V zámeckém sklepení v Litomyšli můžete víno nejen prostě pít, ale taky degustovat, dokonce i poslepu. Pak se vám bude krásně tvořit.

foto:

Staré Hrady pořádají zabíjačku

Guláš, jitrničky, jelítka, koláčky a slivovička - kdo by na tohle a zvlášť v sychravém podzimním počasí neslyšel. Koukat řezníkovi pod ruku fakt nemusím, ale při představě pečeného vepřového kolínka se i mně sbíhají sliny. Domácí zabíjačka na zámku Staré Hrady bude navíc pěkně podle starých lidových tradic. A k tomu nefalšovaný staročeský jarmark okořeněný veselými historkami ze života v podání Jiřího Krytináře.

Děti čeká kromě spousty písniček a divadla taky Velká pohádková soutěž. Kromě toho jim můžete ukázat i Trajdalínu, Lajdalínu a Rozcaplínu. Taky jsem valila oči, ale nebojte se, na mravnosti vaše dítka neutrpí. Nejedná se totiž o žádné lehké děvy, ale spíš o pěkně těžkou váhu. Jsou to dračí slečny z hradu.

Hrad a zámek Staré Hrady leží v Českém ráji, jižně od Jičína hned vedle městečka Libáň a draků tu najdete mraky. Tak je tu třeba Hydranťák, Hejhulák, Záleťák a Bukvičák. A co je nejlepší - tenhle hrad nikdy nezavírá, takže kdybyste jeho návštěvu pro samé hodování nestihli, máte šanci kterýkoli další víkend v roce. Vstupné na posvícení pro dospěláky 95 a pro děti 65 Káčé. Ovšem prckové menší než lopata čarodějnice Alemajdy mají vstup zdarma.

KDY A KDE: sobota, 17 hodin, zámek Staré Hrady, www.starehrady.cz

zabijačka

Máte-li ráda tradiční lidovou zábavu a nejste vegetariánka, nechte se pozvat na zabíjačku na Staré Hrady. Bude zima, tak zapíjejte slivovičkou (z ověřených zdrojů).

foto:

Hluboká loví kapry

Vánoce jsou tady co by dup a já se ptám - už máte doma kapra? Šmarjá, asi už z těch reklam cvokatím. Samozřejmě že je teprv konec října a mít kapra dva měsíce ve vaně by mohl snad jenom blázen.

Ale ryby jsou koneckonců zdravé, takže proč bychom je měli jíst jen na Vánoce, že? Jihočeské rybářské slavnosti navíc nejsou jenom o kaprech. U výlovu Munického rybníka v Hluboké nad Vltavou bude taky dechovka a lekce vaření, takže všecky ty čerstvé šupinatce, co si tady nakoupíte, se taky hned naučíte připravit po vzoru mistra.

Ale kdyby se vám nechtělo kuchtit, pak vězte, že v restauracích v okolí mají právě tento týden speciální rybí menu. Jinak se tu bude prezentovat i rybářská škola z Třeboně a budou tu poníci a jiné kratochvíle pro neposedné děti všech velikostí a věku. Přijďte.

KDY A KDE: v neděli, 10.00–17.00 hodin, na hrázi Munického rybníka, Hluboká nad Vltavou, zde je program: www.rybarstvihluboka.cz/kalendar-akci/jihoceske-rybarske-slavnosti-2012

hluboká

Na Hluboké se budou kapři nejenom lovit, ale taky jíst. Třeba si odnesete kromě rybičky taky nějaký nový recept, vhodný na Vánoce.

foto:

Praha kouká na komiks

Nevím jak vy, ale já kreslené figurky miluju už od dob Čtyřlístku. Jestli vy taky, vyrazte do pražské MeetFactory, která ožije právě komiksem. V rámci 7. ročníku mezinárodního festivalu KomiksFEST! tady budou probíhat dětské dílny, setkání se zahraničními hosty, autogramiády, workshopy, filmové projekce a křty nových komiksů.

Zatímco dopoledne bude patřit dětem, večer a noc pak hlavnímu programu. Jestli si myslíte, že komiks je hlavně pro děti a že je to jenom sranda, tak to se pletete. V rámci festivalu probíhá mimo jiné i tradiční benefiční aukce ve prospěch nadačního fondu Pink Bubble, který pomáhá onkologicky nemocným dětem, náctiletým a mladým dospělým po celé České republice.

Figurky pocházejí z rukou osmnácti českých umělců, designérů a komiksových tvůrců a tady se můžete podívat, jak vypadají.

KDY A KDE: v sobotu, pro děti od 10 hodin, hlavní program od 15 hodin, Praha, MeetFactory, www.komiksfest.cz