Zima je skoro tady, ale o víkendu vás vytáhneme z pelíšku!

Zábava 2. listopadu 2012

Nechte se pozvat na akční i méně akční zábavu. Jestli nechcete rovnou běhat po lese, můžete se učit vařit, prolézat zámek nebo okukovat výstavu.

Uherské Hradiště mlsá hrách a kroupy

Radši šumajstr, anebo spíš kočičí vdávání? Či snad manželstvo? Taky jsem se sekla a tipovala, že jde o cosi na téma vdavky, ale ouha! Tohle není o svatbě, nýbrž o jídle (vlastně možná tím líp!). Konkrétně o jídle tradičním a slováckém. Nevíte-li, co si pod tím pojmem představit, zaskočte do Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V sobotu se tady koná už čtrnáctý díl z cyklu „Tvoříme v muzeu“. S přípravou tradičních jídel, která kdysi voněla na každém statku i v chudé chaloupce, vás tady seznámí na slovo vzaté kuchařky. Budete loupat hrách, přebírat čočku, oplachovat fazole a zadělávat na buchty z pohanky. A co si uvaříte, to si taky potom sníte! A navíc dostanete originál receptář. Vstupné je 30 Kč.

KDY A KDE: v sobotu, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti www.slovackemuzeum.cz

jídlo

Nejenom pro hospodyňky jsou určeny kuchyňské programy muzea v Uherském Hradišti. I ten, kdo jen rád jí, se může mrknout, jak se v okolí Hradiště dříve vařívalo.

foto:

Praha miluje Jana Švankmajera

Dvě hlavy uplácané z hlíny spolu klábosí. Tak to může být jedině Švankmajer! Kdo by ho neznal, tedy tím myslím jeho filmy. Tenhle konkrétně se jmenuje Možnosti dialogu, stejně jako výstava v pražském Domě U Kamenného zvonu. Filmy jako Lekce Faust, Otesánek, Něco z Alenky nebo Přežít svůj život zná celý svět. Mě tedy docela děsí. Ale zároveň i fascinují. Vždyť se jimi inspirovali i velikáni filmu jako Tim Burton a Terry Gilliam. Jenže Švankmajer zdaleka nevytváří jen pohyblivé hlavy. To uvidíte, půjdete-li na tuhle výstavu. Tady spatříte i koláže, frotáže, grafiku a takzvané hmatové objekty. Vlastně to všechno s filmem přece jen nějak souvisí.

KDY A KDE: Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, Praha 1

Jestli vám vypadlo z hlavy, jak vypadá práce Jana Švankmajera, můžete si ji připomenout v tomhle videu:

Valašsko běhá jak o život

Kdo neběhá, není Čech! No možná Moravák. Nebo vlastně Valach. No ale ono to je jedno. I když ještě na začátku týdne tady hustě chumelilo a okolí Velkých Karlovic pokrýval sníh, teď o víkendu už při běžeckých závodech sněžnice potřebovat nebudete. Máte-li plíce bojovníka a nožky Emila Zátopka, můžete zkusit jedenáctikilometrový trail running neboli terénní kros. Trasa je to podle organizátorů sice kouzelná, s překrásnými výhledy do okolí, nicméně převýšení 440 metrů hovoří za vše. Takže pokud jako já běháte spíš jen na tramvaj, dejte si spíš kratší, 4,2 kilometru dlouhou trasu pro juniory a méně zdatné. Děti to mají na 300, 600 nebo 900 metrů. Registrovat se dá on-line na webu i na místě. Startovné je za stovku a máte v tom i pitivo a nějakou tu ňamku. Hlavní závod startuje v pravé poledne! A za odměnu si pak dejte gurmánské myslivecké menu v hotelu Galik.

KDY A KDE: v neděli, Resort Valachy, Velké Karlovice www.valachy.cz

víkend 3

Věřili byste, že ještě před pár dny tady ležel sníh? Teď zas ovečky můžou okusovat trávu a vy máte důvod se u nich v běhu po Valašsku zastavit.

foto:

Loučeň oslavuje Huberta

V sobotu slaví svátek Hubert. Žádného neznám, ale náhodou vím, že je to patron myslivosti. A na zámku Loučeň bude první listopadový víkend uctíván jak jinak než pořádnou akční loveckou podívanou. Stát se účastníky lovu bude sice dopřáno jen hrstce tatínků a dědečků s loveckým lístkem, avšak na pekáči si zvěřinu budou moci do sytosti vychutnat všichni! V hotelové restauraci Maxmilián se bude servírovat kančí kýta se šípkovou omáčkou, srnčí guláš s křenem anebo jelení kýta na smetaně. Až vám slehne, můžete se mrknout na ptáky. Dravé. Konkrétně na to, jak to s nimi umí sokolníci. Myslivci zas budou předvádět, jak to umí s loveckými psy. A v neděli ve dvě odpoledne pak slavnosti vyvrcholí Svatohubertskou mší v zámeckém kostele.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, zámek Loučeň, 11.00–16.30 hodin, www.zamekloucen.cz

víkend 2

Na Loučeni se bude oslavovat patron myslivců Hubert. Nejen divočinou na talíři, ale taky třeba přehlídkou dravých ptáků.

foto:

Dětenice obsadili zombie

Halloween už byl, ale duchové a všelijaká strašidla tu mezi námi ještě chvíli pobudou. Třeba takový zámek Dětenice se zombíky a příšerami všeho druhu přímo hemží. Máte-li doma puberťáka jako já, pak víte, jak tyhle takzvané nemrtvé milují. Novou trasu čtrnácti plně zařízenými pokoji si v jejich společnosti dozajista užijí. A kdyby je přece jen dost nemrazilo v zádech, vezměte je do středověké krčmy v podhradí. Se žebrákem pověšeným na noze, s rukama v okovech a při pohledu na řezání jazyka je humor přejde!

KDY A KDE: v sobotu, od 10 do 17 hodin, zámek Dětenice, www.zamekdetenice.cz

víkend 1

Na zámku v Dětenicích pořádně straší, a to i za bílého dne. Jestli věříte na duchy, nebo aspoň vaše děti, tak si užijete pěkně strašidelný výlet.

foto: