Nápad od Nového roku: požádejte šéfa o největší výhodu

Zábava 27. prosince 2012

Většina firem v posledních letech postupně zrušila skoro všechny benefity, které zaměstnancům nabízela. Je ale jeden, který zaměstnavatele nic nestojí, spousta zaměstnanců by o něj stála, přesto se moc nevyužívá. Home office alias home working, tedy práce doma.

Nejde přitom o to, že se v práci ukážete jednou za půl roku, ale o možnost třeba jen jednoho či dvou dnů v týdnu (samozřejmě pokud to povaha vaší práce umožňuje).

Je jen a pouze na zaměstnavateli, jestli vám to dovolí, žádný zákon mu to nenařizuje, ani nezakazuje. Ovšem záleží i na vás, jestli na to vůbec máte.

Není pro každého

Pokud postrádáte opravdu velkou dávku disciplíny a odpovědnosti, raději si tuto možnost rozmyslete. Protože vám nezáleží na tom, v kolik vstanete, jak dlouho budete snídat, můžete si klidně vyjít na procházku, navštívit kamarádku na mateřské.

Jediným limitem je termín, do kterého máte svou práci odevzdat. Jestli ji budete dělat průběžně celý den, nebo ji horečně uplácáte dvě hodiny před odesláním, to je jen na vás.

Můžete dělat spoustu jiných věcí, nikdo vás nesleduje a pořád je ještě hodně času. Než se začnete hroutit, že nestíháte.

Jak na to

Vytvořte si vlastní pracovní dobu. Když vás v létě slunce láká k rybníku či v zimě sníh na sjezdovku, dejte si to jako odměnu za odvedenou práci. Nepodlehněte názoru „zajedu si zaplavat a pak na to vlítnu“.

Těhotenství pro iPhone!

  • Dvě třetiny lidí by možnost pracovat třeba jen pár dnů v týdnu z domova bralo jako ten největší benefit. Tak proč jim to neumožnit?

Mějte také na paměti, že díky tomu, že vlastně nemáte stanovenou pracovní dobu, máte ji paradoxně pořád. Buďte proto připraveni, že vám z firmy může kdokoli a kdykoli zavolat.

Počítejte i s tím, že váš partner může být překvapený, proč ještě není uvařeno, když jste přece celý den doma. Marně mu budete vysvětlovat, že jste doma pracovně. Když ale tohle všechno zvládnete, pak nastane spokojenost.

Přeopatrné firmy

Lidé pracující doma jsou často výkonnější a rychlejší. Důvod je prostý – chtějí mít dřív hotovo a udělat si čas pro sebe. V kanceláři je to jedno, své si musíte odsedět. Přesto jsou zaměstnavatelé opatrní.

Nejčastějším důvodem přitom není kvalita či rychlost odvedené práce, ale pocit, že ten, kdo nesedí v kanceláři, nepracuje naplno a je placen i za „flákání“. Faktem je, že v případě náhlých problémů a nutnosti něco okamžitě vyřešit práce doma situaci komplikuje.

Na druhou stranu zaměstnavatel nemusí řešit přesčasy, často ani nemoci a může nabrat kvalitní lidi bez ohledu na to, jak daleko bydlí.

home office

Doma je to bez přesčasů.

zdroj: www.thinkstock.cz