Rakouskou lyžovačku ještě stihnete!

hochficht
Hochficht
Zábava 18. února 2012

Jestli už dlouho chcete zasjezdovat si v Rakousku, ale bojíte se drahoty, můžete zkusit elegantní řešení: bydlet v Česku a lyžovat za kopečky.

Nejsou to sice Alpy, ale rakouské poměry ano. Lyžařské středisko Hochficht objevili Češi už před pár lety, ale teprve loni z toho byla trochu aféra – ukázalo se, že nás tam (k naštvání českých provozovatelů sjezdovek) jezdí čím dál tím víc. On si totiž každý umí spočítat, kolik za co zaplatí. Většina českých středisek se má pořád ještě co učit!

Tak třeba děti do deseti let v doprovodu rodičů lyžují za jedno euro denně a mládež do devatenácti let za dětské ceny. A pro ty, kdo nemají potřebu se celý den mrskat na lyžích, jsou v nabídce časové skipasy od dvou do šesti hodin, aby neplatili zbytečně celý den.

hochficht
zdroj: Vlasta

Hochficht
zdroj: Vlasta

Velké přesně akorát

„Jezdím sem s rodinou lyžovat už pět let,“ říká Hanka z Pardubic. „Bydlíme v Česku a na rakouské sjezdovky na Hochficht nás vozí skibus. Cenově je to velmi výhodné – české ubytování, snídaně a večeře a rakouské lyžování. Středisko na Hochfichtu je přesně tak velké, že baví nás i děti celý týden.

Jedna černá sjezdovka stačí manželovi a rychlejší dceři a já s tou pomalejší brázdíme ty ostatní. Výhodně rozmístěné restaurace se zase starají o stálý přísun makových knedlíků s vanilkovou omáčkou a gulášové polévky.

Než se dcery naučily lyžovat, najímaly jsme jim i české instruktory, kteří s námi za české ceny jezdili z hotelu Jenišov. Teď už jim občas koupíme jen pár hodin na snowboardu, abychom si odpočinuli od neustálého hlídání malých ‚raket‛ na sněhu.“

Kde to vlastně je?

Nejjednodušší popis je asi „na druhé straně Lipna“. Přesně tam, kam se za komunistů nesmělo. Dneska jste tam z Lipna autem nebo skibusem za tři čtvrtě hodiny, což právě umožňuje bydlet v Česku za naše ceny a denně lyžovat v Rakousku. Najděte si ubytování podle své představy a kapsy.

Hodně elegantní jsou třeba apartmány Lipno Lake Resort (podle druhu apartmánu a počtu osob stojí od 700 Kč na osobu a noc včetně všech skipasů a třeba i vlastní sauny a krbu; www.lipnolakeresort.cz) nebo, když stojíte o alpský styl, třeba hotel Kupec (dáte od 1400 Kč denně včetně skipasů, skibusu a polopenze; www.hotel-lipno.cz).

Hochficht
zdroj: Isifa.com

hochficht
zdroj: Vlasta

Houpačka na sněhu

Jste na pochybách, jak se lyžuje v Rakousku, když to nejsou Alpy? (Což mimochodem přináší další úsporu, protože ušetříte na poplatcích za rakouské dálnice.)

V oblasti Hochficht jsou svahy všech stupňů obtížnosti, takže můžete sjezdovat na černé, patnáctisetmetrové závodní sjezdovce Zwieselberg Abfahrt, ale i rekreačně na rodinné 3,4kilometrové Stierwiese. Sjezdovky měří 21 kilometrů a propojují tři vrcholy – Hochficht, Reischelberg a Zwieselberg – v jedinou „lyžařskou houpačku“.

Ve výšce od osmi set do skoro čtrnácti set metrů dosáhnou na každý metr sněhová děla, takže provoz je zaručen od prosince do konce března. Mají tady tři čtyřsedačkové lanovky a několik vleků.

Škola česky

Děti se vydovádějí ve dvou lyžařských parcích, dokonce se zastřešeným pojízdným kobercem a vyhřívanou chaloupkou. Pokud jim chcete najít výuku lyžování, ale neumějí německy, není problém – na Lipně je lyžařská škola, jejíž instruktoři vyzvednou vaše ratolesti přímo u vašeho hotelu a pak s nimi odjedou za hranice na výuku (www.joyssports.com).

K dispozici jsou samozřejmě restaurace (ale ve skibusu, který jezdí od hotelů na Lipně, se prodává občerstvení za české ceny). Já jsem vyzkoušela hospodu Gasthaus zum Überleben, tedy Hospodu pro přežití, a doporučuji jejich typické jídlo Brat´l in da Rei, což je vepřová pečeně, dále Bauernsalat – selský salát, a nakonec Bauernkrapfen, tedy koblihu s rozinkami. V každé restauraci se určitě najde někdo, kdo taky mluví česky.

Hochficht
zdroj: Vlasta

Hochficht
zdroj: Vlasta

Wellness, nebo bruslení?

Samozřejmě, když už budete na Lipně, můžete vyzkoušet taky zdejší skiareál, který ocení především méně zkušení lyžaři – příjemné sjezdovky o celkové délce 8,3 kilometru a šířce místy až 60 metrů jim dovolí rychle svůj styl zdokonalit. Pro malé děti do tří let je tu lyžařský park s pojízdnými koberci, nabízí se i večerní lyžování.

Doporučuji koupit si za 99 Kč Lipnocard, díky níž budete mít levnější skipas a různé služby v okolí. A kdyby se vám některý den na lyže nechtělo, skočte na Lipně nebo ve Frymburku do aquaparku. Ten frymburský je větší a v přilehlém hotelu se můžete i ubytovat.

Ten nabízí i wellnessové služby, takže zatímco děti s tatínkem budou mrznout na sjezdovce, maminka si v klidu užije třeba ajurvédskou masáž celého těla (hodina a půl za 1190 Kč) nebo může pobýt v solné jeskyni (130 Kč za 45 minut).

Můžete vyzkoušet taky romantické bruslení na zamrzlém jezeře. A kdybyste už „roupama“ nevěděli co by, pohádkový Český Krumlov je odtud pomalu na dohled.