Vy do lázní, rodinka na lyže

Zábava 23. února 2012

Jestli moc chcete do lázní, ale zbytek rodiny touží ještě využít sníh, navrhněte Jáchymov.

Lyžovat samozřejmě můžete taky, ale co takhle se prostě válet a nechat opečovávat?

Nejdřív ty hory

Ať ještě stihnete sezonu. Můžete bydlet v lázních a lyžovat na Klínovci, což má tu zásadní výhodu, že dost ušetříte. Zatímco totiž krušnohorské horské chaty a hotely mají vrcholné cenové roční období, do lázní se na konci zimy moc lidí nehrne, a ceny jsou naopak nejnižší.

Skiareál Klínovec, který je od Jáchymova vzdálený jenom dvanáct kilometrů, nabízí navíc společnou permanentku s Oberwiesenthalem, vzdáleným vzdušnou čarou jenom dva kilometry.

Najdete tady novou čtyřsedadlovou lanovku a taky U-rampu kategorie Superpipe, což zaujme adrenalinověji založené členy výpravy. O lyžování a běžkování je v každém případě dobře postaráno.

jáchymov
zdroj: Vlasta.cz
jáchymov
zdroj: Vlasta.cz

A teď k městu

Jestli jste ve městě Jáchymov nikdy nebyla, přichystejte se poněkud na šok. Město samo bývávalo luxusní, jak si přečtete o pár řádek dál. Ale právě že bývávalo.

Komunistická éra a taky neukočírovaný kapitalismus z něj vyrobily tragickou kulisu plnou hroutících se renesančních domů. Ale pozor, když nechcete, nic z toho neuvidíte – lázně jsou totiž tak šikovně na okraji, že se můžete kochat jenom opravenými pavilóny a okolní přírodou.

Něco o historii

Je fakt zajímavá, takže doporučuji si město přece jen prohlédnout, třeba cestou do muzea. Jáchymov sedí na kopcích plných drahocenných rud a dnes je tu nejdrahocennější právě radioaktivní voda.

První lázničky byly zřízeny v domě místního pekaře na náměstí. Vodu, která proudila ve štolách, donášel v zakryté dřevěné putně vysloužilý horník. Léčivá radioaktivita vody byla vědecky potvrzena roku 1905, a záhy sem jezdili pacienti z celého světa.

V roce 1911, kdy Marie Curie získala Nobelovu cenu za objev radia (izolovaného právě z jáchymovského smolince), už jich bylo tolik, že se ukázalo jako nutné vystavět hotel světové úrovně, který by se vyrovnal palácům v Monte Carlu.

A tak v roce 1912 vznikl za tehdy fascinujících třináct milionů korun palác Radium. Dodnes stojí, je zrekonstruovaný a můžete v něm bydlet.

jáchymov
zdroj: Vlasta.cz
jáchymov
zdroj: Vlasta.cz

Do radonové vody

Léčí se tady radonovou vodou, ale pokud jste zdravá skoro jako rybička, asi si spíš vyberete nějaké wellnessové procedury, případně programy pro hubnutí. Jestli s sebou budete mít malé děti, zeptejte se na výhodné pobytové balíčky pro rodiče nebo prarodiče.

Mají tady mimochodem celodenní bufetové stravování pro dětičky, které se u jídla hodně loudají – to se vidí málokde! Poznámka pro ty, kdo potřebují skutečnou léčbu: Pokud si berete na lázně volno, nejkratší pobyt s deseti radonovými kúrami zvládnete už se šesti dny dovolené.

Cena je od 940 korun za den. Jednu radonovou koupel si můžete zkusit i bez porady s lékařem, ale fakticky zabírá až při zmíněných deseti opakováních.

Jako stříbrný Klondike

Jak jsem naznačila, město má trochu problémy. Ale stejně si do muzea v jeho horní části určitě zajděte. Expozice totiž připomíná dobu, kdy byl Jáchymov v šestnáctém století hned po Praze druhým největším českým městem.

Mířili sem dobrodruzi podobně jako na americký Klondike v době zlaté horečky. O stříbro se doslova zakopávalo. Majitel panství hrabě Šlik dokonce ani nečekal, až mu to král dovolí, a tajně si nechal na svém hrádku Freudenstein razit stříbrné mince.

Další expozice ukazuje dějiny lázeňství. A ta další jáchymovské peklo, tedy období, kdy tady v padesátých letech minulého století umírali při těžbě rudy nebo pokusech o útěk političtí vězni.

Pokud byste jeli až v létě, navštivte Štolu č. 1, kterou najdete u silnice kousek za těžní jámou Svornost (návštěva je vhodná i pro děti asi od tří let). Vyfasujete barevné ochranné přilby a průvodce s pořádnou lampou a půjdete se podívat do hlubin hory.

No a v létě se dá kolkolem vůbec podnikat spousta výprav za přírodou, takže se do Jáchymova určitě vrátíme.

jáchymov
zdroj: Vlasta.cz
jáchymov
zdroj: Vlasta.cz

Co a za kolik

  • V lázeňském domě Agricola je nové aquacentrum, otevřené denně do 21 hodin. Dospělý zaplatí za 2 hodiny 150 korun, 2 dospělí + 2 děti 410 korun. Možná máte ve svém placeném pobytu vstupy zdarma - zeptejte se na to. Informace najdete na www.laznejachymov.cz.
  • Denní skipas na Klínovci je pro dospělého za 570 korun, rodina (2 + 2 děti) zaplatí 1620 korun. Dvoudenní skipas pro skiregion Fichtelberg-Klínovec je pro dospělého za 1020 korun. Na sněhové zpravodajství se podívejte na www.klinovec.cz.
  • Poslední květnový víkend se chystá zahájení lázeňské sezony spojené s oslavami sto let hotelu Radium Palace. V něm se můžete ubytovat od 870 korun za noc se snídaní.