Meryl Streep: 5 tajemství triumfu

Zábava 3. března 2012

Je jí dvaašedesát a tvrdí, že se dočkala vrcholu své kariéry. Vyrazte do kina na Železnou lady a zjistíte, v čem je její kouzlo.

V životopisném dramatu Železná lady se Meryl převtělila v britskou ministerskou předsedkyni Margaret Thatcher tak dokonale, až to bere dech. „Byl to jeden z těch velmi vzácných filmů, kdy jsem byla vděčná za to, že jsem herečka,” řekla k roli, která jí vynesla Oscara.

Zatímco většina jejích hollywoodských kolegyň okolo šedesátky spíš jen bilancuje léta slávy a sbírá drobty malých rolí, ona jde z filmu do filmu. Tancuje, zpívá, miluje. Jak to dělá?

1. Má neskutečný talent

Její fascinující schopnost působit svou osobností na okolí vystihují slova režiséra Mika Nicholse, který s ní natočil třeba Silkwoodovou nebo Pohlednici z Hollywoodu: „Meryl dokáže svým kolegům učarovat.

Jakmile se stane filmovou postavou, ostatní se k ní začnou chovat, jako by jí skutečně byla. Kdo hraje jejího milence, se do ní zamiluje, bídák z ní má strach, její přítel na plátně se stane jejím přítelem… Meryl se každou rolí stane novým člověkem. Ještě jsem nezažil, že by to dokázal někdo jiný.“

A Robert Benton, který s ní natočil oscarový snímek Kramerová versus Kramer, dodává: „Meryl nejde o povrch, ale o ty nejhlubší vrstvy postavy. Dokáže s nimi soucítit a vdechnout jim duši.“

meryl streep

Meryl Streep v civilu

zdroj: Isifa.com
meryl streep

A jako Železná lady Margaret Thatcher

zdroj: Isifa.com

2. Je posedlá prací

„Mezi mými postavami a mnou není žádná vzdálenost. Jsem to vždycky já,“ vyznává se Meryl Streep. „Herectví je krásná profese, ale může vám zlomit srdce. Jen kolik cizích životů jsem prožila!

Musela jsem se rozhodnout, které dítě poslat do plynové komory. O jiné děti jsem bojovala u soudu. Přišla jsem o mnoho manželů a milenců. Nebýt chvil, kdy jsem se na plátně zamilovala, asi bych se z toho pomátla. Uvědomuji si ale, že mám velké štěstí. Co je ve mně neutišitelné nebo divoké, dávám do své práce.“

Meryl Streep

Za ztvárnění hlavní role ve filmu Sophiina volba získala Oscara

zdroj: Isifa.com

3. Miluje svoji rodinu

Přestože hereckou profesí žije, své blízké stavěla vždy na první místo. Pokud to bylo možné, brávala manžela, sochaře Dona Gummera, a jejich čtyři děti s sebou na natáčení. Chtěla je mít prostě kolem sebe. Hlavně nejstarší syn Henry s ní procestoval všechny kontinenty.

A když se to potomkům přestalo líbit, brala jenom role, které jí dovolily být večer doma. „Můj manžel a děti pro mě znamenali víc než kariéra. Proto jsem si vybírala projekty, třeba i méně umělecky ambiciózní, ale hlavně takové, které nenarušovaly můj soukromý život.

Děti chtěly, abych s nimi chodila na jejich zápasy, plavecké závody, besídky. To nešlo odložit na jindy, protože tak rychle rostou… Děti ze mě udělaly opravdovějšího člověka a naučily mě rozlišovat, co je důležité a co ne.”

S manželem jsou spolu už třicet čtyři let. V čem spočívá tajemství úspěchu jejich manželství? „Že jsme se nebrali příliš brzy. Víme, co můžeme jeden od druhého očekávat,“ říká Meryl.

Meryl Streep s rodinou

Meryl Strees s manželem DOnaldem Gummerem a jejich třemi dcerami Louisou, Mary a Grace.

zdroj: Isifa.com

4. Je skromná a vyrovnaná

V mnoha ohledech je antihvězdou. Nepěstovala si žádnou image. S jedním mírně obměňovaným účesem vydržela celou kariéru. Nikdy ji nefascinoval módní svět. Nevrhala se pod skalpely plastických chirurgů. Nedávala záminky ke skandálům.

A každým dnem dokazuje, jak umí stárnout s noblesou a že jí nechybí sebeironie a humor. „Čím jsem starší, tím se cítím svobodněji. Konečně ze mě nebudou dělat sexuální symbol.“

meryl streep

Na letošních Oscarech měla Meryl důvod oslavovat - za roli Margaret Thatcher získala svoji třetí sošku

zdroj: Isifa.com

5. Je fyzicky zdatná

„Myslela jsem, že po padesátce budu mít méně práce,“ vzpomíná Meryl na své obavy, které se naštěstí nevyplnily. „Teď jsem klidná. Mám stále dost energie a jsem aktivní člověk,” říká vyrovnaně hvězda. A kdo ji viděl, jaké náročné kousky vyvádí v muzikálu Mamma Mia (kterým vlastně oslavila šedesátku), musí jí skvělou formu závidět.

Přestože se tělocvičnám programově vyhýbala, byla Meryl vždy pověstná skvělou kondicí a nezdolnou energií. Třeba režisér Sydney Pollack, který s ní natočil jeden z jejích největších hitů Vzpomínky na Afriku, vzpomíná: „V Africe jsme točili 101 dnů a z toho 99 s Meryl. Všem nám bylo nějak špatně a byli jsme vyřízení. Jen ona ne.”

meryl streep

Jako skvělá zpěvačka a tanečnice se předvedla v muzikálovém filmu Mamma Mia

zdroj: Isifa.com