Vítejte v kraji boha slunce

rhodos
Ostrov Symi patří k oblíbeným výletům lodí.
Zábava 24. dubna 2012

Totiž na Rhodu, řeckém ostrově, který vás uchvátí průzračným mořem a překrásnými plážemi. A taky poutavými legendami doslova na každém kroku.

Legenda o vzniku ostrova praví, že když vládce bohů Zeus dělil zemi, na boha slunce Hélia se nedostalo, protože právě dával světu svoji záři.

Hélios však přiměl Dia, aby mu za jeho dobré služby daroval ostrov, který se vynoří z moře. V tu chvíli se z moře vynořil nádherný ostrov, Hélios jej zalil svým jasem a pojmenoval ho po své manželce Rhodě.

Setkání moří

Řekové považují Rhodos za svůj nejpůsobivější ostrov pro jeho nádhernou, sluncem prozářenou krajinu. Léto je zde velmi dlouhé, některé statistiky uvádějí až 340 slunečných dnů v roce. Turistická sezona začíná v dubnu a pokračuje až do poloviny listopadu.

Pyšní se horami, lesními porosty, vinnou révou a olivovými háji, ale stále si zachovává svůj nedotčený divoký ráz. Najdete zde 29 druhů rostlin, které jinde nerostou.

Rhodos je čtvrtým největším ostrovem v Řecku a tvoří jakýsi pomyslný most mezi východem a západem, mezi evropskou kulturou a Orientem. Omývají ho dvě moře – bouřlivé Egejské na západní straně a klidné Středozemní na východní.

Určitě stojí za to půjčit si auto a zajet na nádhernou pláž Prasonisi na jižním cípu ostrova, kde můžete pozorovat, jak se v okamžiku přílivu obě moře střetávají – ten rozdíl je skutečně vidět! Užijete si tu koupání ve vlnách, kiting nebo surfing. A jde o jediné místo na ostrově, kde se dá beztrestně kempovat.

rhodos

Hotel Porto Angeli ocení zejména rodiny s dětmi

foto:
rhodos

Jelínek s laní v přístavu Mandraki stojí na místě, kde se kdysi nacházel jeden ze sedmi divů světa - kolos rhodský.

foto:

Rušné hlavní město

Jmenuje se také Rhodos a najdete je na severní špičce ostrova. Bylo založeno kolem roku 400 př. n. l. a vystavěno podle plánů antického architekta Hippodama. Jeho dominantou jsou středověké hradby s několika branami, které měří asi 4 kilometry, a Staré město s impozantní budovou paláce Velmistrů.

Tato část města patří právem ke světovému kulturnímu dědictví organizace UNESCO. Malebné křivolaké uličky lákají k prohlídce obchůdků s kořením a suvenýry nebo k příjemnému posezení v typických řeckých tavernách a kavárničkách. Za návštěvu stojí především známá Rytířská ulice, Turecká čtvrť a přístav Mandraki.

Symbolem hlavního města se stali jelínek s laní jako poděkování za to, že v historii rozdupali na ostrově přemnožené zmije.

Stojí v přístavu Mandraki na místě, kde se kdysi tyčil 36metrový kolos rhodský. Patřil k sedmi divům světa a byl největší sochou antického světa. Zřítil se ale při zemětřesení v roce 225 př. Kristem.

Lindos s oslíky

Na Rhodu se rozhodně nudit nebudete, stále je tu co objevovat. K nejoblíbenějším a nejromantičtějším místům patří starobylé městečko Lindos. Jeho dominantou je Akropole s chrámem bohyně Athény, odkud je nádherný výhled na zátoku svatého Pavla.

Pokud se vám k ní nechce šlapat do kopce, nechte se vyvézt oslíky. Pak můžete obdivovat chrám se zbytky původních dórských sloupů, které obklopují ruiny středověkých zdí.

Staré město, nazývané „zkamenělý sen“, bylo právem prohlášeno za památkovou rezervaci.

Pláž v Lindosu pokrývá jemný písek. Díky pozvolnému vstupu do moře je ideální pro rodiny s dětmi. Úzké a krátké pláže se nacházejí pod Akropolí Lindosu a na své si zde přijdou i milovníci šnorchlování.

rhodos

V Lindosu se přírodní krása snoubí s kulturním dědictvím.

foto:
Rhodos

V hotelu Porto Angeli probíhají animace v češtině

foto:

Vzhůru na palubu!

Většina turistů si nenechá ujít plavbu lodí na ostrov Symi. Asi po dvou hodinách doplujete k západnímu břehu ostrova, do přístavu Panormitis s klášterem z 12. století.

Tip pro rodiny s dětmi

V typické řecké vesničce Stegna, na klidném místě a přímo u krásné písčito-oblázkové pláže s pozvolným vstupem do moře se nachází hotel Porto Angeli. Provozují tu dětský Croco Club, který vede vyškolená dětská animátorka. Vaše děti si tak nenásilnou a zábavnou formou odnesou informace o místě, kde trávily prázdniny plus nějaký ten dáreček. Animace probíhají v češtině, takže odpadá jazyková bariéra.

Podruhé se staví v hlavním městě ostrova, kde vás okouzlí několikapatrové barevné domky s taškovými střechami, rozestavěné podél břehů zátoky, ale i po svazích nahoru až ke středověkému hradnímu návrší.

Během prohlídky romantického městečka s úzkými uličkami a kostelíky nejspíš neodoláte a nakoupíte mořské houby a koření. Můžete navštívit Muzeum mořeplavby, nebo se vydat na další poznávání ostrova. Určitě byste ale neměli vynechat návštěvu místních taveren a pochutnat si na vyhlášených rybích specialitách.

Rady na cestu:

  • Řecko je členem EU, takže vám na cestu postačí platný občanský průkaz. Platí se eury.
  • V Rhodu můžete také navštívit akvárium a hydrobiologickou stanici s vodním muzeem.
  • Z hlavního města si zajeďte městskou linkou do nedalekých měst, vesniček a známých míst. Zdejší linka jezdí velmi často, cestování s ní je snadné a finančně dostupnější než taxi.
  • Za výlet od delegáta cestovní kanceláře do hlavního města zaplatíte zhruba 700 Kč za dospělého, na ostrov Symi pak 1000 Kč.