Aneta Savarová: Kvůli záběru se brodím i bahnem

Aneta Savarová 1
„Chronický zánět šlach na obou rukou ukončil můj sen o dráze pianistky. Bylo to pro mě kruté.“
Zábava 15. května 2012

Zánět šlach utnul její sen o dráze pianistky a nasměroval ji k novinařině. Od dubna uvádí Události ČT. A je kolem ní pěkně rušno.

Překvapila svým mládím – je jí teprve šestadvacet let –, až exotickou krásou a bulvár na ni okamžitě začal vytahovat „senzační“ zprávy. Mezi nimi i Anetin někdejší vztah s kolegou z televize Janem Hrubešem, na něhož před několika lety podala trestní oznámení pro stalking (sexuální obtěžování a pronásledování). Pro Anetu je to ovšem už dávná minulost...

Tolik bulvárních útoků – to je na jednu mladou holku už docela slušný nářez. Jak to zvládáte?

Přiznám se, že jsem s takovou mediální masáží opravdu nepočítala, a myslím, že už jsem připravená skoro na všechno. Ale přišlo to a patří to k mé práci. Sama jsem vystudovaná novinářka, takže vím, co bulvár živí, a že se s tím nedá nic moc dělat. Ze začátku jsem ty různé pomluvy řešila, ale pak už jsem je řešit přestala, protože to nemá význam. Moje rodina stojí při mně, stejně jako vedení České televize, a to je pro mě rozhodující.

Okolo vaší rodiny se bulvár motal také kvůli vašemu albánskému původu.

Můj biologický otec byl kosovský Albánec, ale já s ním v podstatě vůbec nevyrůstala, takže tím to pro mě končí. Za svého otce považuju toho, kdo mě vychoval.

Je tedy pravda, že jste se nejdřív jmenovala Hajrullahiová, a když se maminka znovu vdala, přijala jste jméno Savarová?

Příjmení mám normálně po tatínkovi, takže spekulace o tom, že jsem volila umělecký pseudonym, jsou směšné.

Aneta Savarová 4

Aneta v televizním studiu

foto:
Aneta Savarová 5

K televiznímu studiu patří spousta techniky, kterou ovšem Aneta zrovna nevyhledává

foto:

Takže ptát se vás na to, zda nápor, který zažíváte od dubna, se dá zvládnout, je asi zbytečné. Jste na něj zvyklá už léta. Přesto: zkuste mi popsat typický pracovní den.

Liší se tím, jestli jsem moderátor číslo jedna, nebo dva, tedy ten, který je v terénu. Třeba zítra budu moderátor dvojka, takže mě někam vyšlou. Kolem desáté mi zavolá editor a dozvím se, na jakém aktuálním tématu budu se štábem pracovat. Mezi jedenáctou a dvanáctou přijedu do práce, řekneme si, jak téma pojmeme, projdu lehce maskérnou...

Při natáčení v terénu můžete mít vlastní oblečení?

Ano, akorát nesmíme mít divoké barvy, trička s nápisy nebo džíny. Spíš střídmé, jednoduché tóny, takovou lehkou eleganci.

A jak je to s botami? Všimla jsem si, že ve studiu máte asi dvanácticentimetrové lodičky...

To proto, že jsem trpaslík a ty výškové rozdíly se musí trochu srovnat. Reportérské podpatky mohou být naštěstí nižší. Ale i tak se mi snaha o eleganci někdy vymstí. Zrovna nedávno celý den lilo a my jeli se štábem k vile Radovana Krejčíře do Černošic. Za cenu kvalitního záběru jsem se v lodičkách brodila rozbahněným terénem do kopce a nebylo to zrovna dvakrát příjemné.

Když pobíháte v těch kramflecích padesát minut po studiu, tak je to asi také docela dřina.

To je pravda, ty nohy pak docela cítím, ale dá se to vydržet.

A co životospráva? Jíte před vysíláním, nebo až po něm, když to z vás všechno spadne?

Životosprávu opravdu nemám zrovna příkladnou. Doma si dám pořádnou snídani, ale během dne jenom něco malého z našeho bufetu v televizi. Večeřím skutečně až po skončení Událostí. V poslední době jsem zhubla asi osm kilo.

aneta savarová

Aneta je typický Vodnář.

foto:
Aneta Savarová 2

Spolu s novou českou miss Terezou Chlebovskou (uprostřed) si už Aneta stačila zahrát na anděla

foto:

Když jedete domů na Moravu, co vám maminka vaří na uvítanou?

Od Vánoc jsem se tam nedostala, což musím brzy napravit! Ale budete se divit, mně udělá největší radost obyčejný hovězí vývar s nudlemi a kuře s rýží. Tím mě maminka spolehlivě nadchne.

Se svou super štíhlou postavou nemusíte řešit žádná cvičení v posilovně. Nicméně jaký máte postoj ke sportu?

Pohybově nejsem zrovna moc zdatná. Hodiny tělocviku ve škole mi vždycky dělaly problémy a z některých disciplín, jako je šplh nebo vybíjená, jsem se omlouvala s tím, že se připravuju na konzervatoř a nesmím si zlámat prsty. Ale do posilovny občas zajdu, pokud mě k tomu vyhecuje kamarádka. Jako dítě jsem nejraději lyžovala, s tatínkem jsme byli členy lyžařského oddílu, dělali brigády a pěkně si to odpracovali, abychom v zimní sezoně mohli lyžovat na Lopeníku.

Na závěr prozraďte: jak to máte nyní s partnery?

Asi bulvár zklamu, ale bydlím s bílým perským kocourem Karimem a je nám fajn.

Vizitka Anety Savarové

  • Narodila se 19. února 1986 v Uherském Hradišti. Je typický Vodnář s uměleckými sklony a s velkou pracovitostí.
  • Vystudovala gymnázium v Uherském Brodě a poté Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Už na gymnáziu přispívala do novin, pracovala v Rádiu Zlín, na vysoké škole pak v Českém rozhlase 4-Radio Wave.
  • V roce 2007 se poprvé objevila na obrazovce ČT24. Ve svých jednadvaceti letech byla nejmladší moderátorkou ve zpravodajství veřejnoprávní televize. V roce 2010 přešla do zpravodajské televize Z1, kde se věnovala ekonomice.
  • Od května 2011 je zaměstnaná opět v České televizi. Nejprve dojížděla do Brna uvádět polední Události v regionech, od letošního ledna je zpátky v Praze, kde vyhrála konkurz, a stala se jednou z moderátorek večerních Událostí.

Kudy vedla její cesta od piana k moderátorskému pultíku, vypráví Aneta Savarová podrobně ve Vlastě 20/2012.

Vlasta předplatné velký