Léčivé prameny v údolí vody

z Překvapení 4 ANO
V údolí Gasteinertal objevíte netknutou horskou krajinu, louky poseté pestrým kvítím, impozantní ledovcové oblasti nebo staré zlatokopecké stezky. Vyzkoušet můžete i rýžování zlata.
Zábava 2. května 2012

Ledovce, hory a jezera, alpská flóra, pohodová turistika, relaxace v termálních lázních a ubytování v dřevem obkládaných pokojíčcích na vás čeká v rakouském údolí Gasteinertal.

Údolí Gasteinertal se nachází nedaleko Salcburku, na hranicích Národního parku Vysoké Taury. Jako první vás uvítá vesnička Dorfgastein, kam míří milovníci horské cyklistiky.

Obvykle se vydávají na horu Fulseck, kde na ně čeká stoupání a následně parádní sjezdy do údolí. Samozřejmě za asistence nádherných výhledů.

Výhodou je, že trasy lze nakombinovat tak, že se jede jinudy nahoru a jinudy dolů. A že se můžete i s kolem svézt lanovkou. Cesty jsou široké a pohodlné. Zpravidla vedou tam, kde v zimě „rodinné“ sjezdovky s mírnějším sklonem.

Namlsejte se videem z gasteinského údolí:

Rakouské jídlo v čínském stylu

Naproti lanovce pak smyjete pot v solárních lázních. V zimě fungují pouze jako sauna, ale v létě se stávají skvělým koupalištěm pro celou rodinu. Vaše ratolesti se vyřádí na toboganu a vy se nechte namasírovat v bazénu s masážními tryskami.

Až si odpočinete a vyhládne vám, zajděte si do restaurace Unterbergerwirt, kde vaří rakouské pokrmy podle čínského učení Feng Shui. Doporučuji rybu z Gasteinu s jablkem, cibulí, česnekem a černým rybízem nebo hovězí z vlastního chovu se sladkými bramborami a zeleninou na smetaně chutná výtečně.

Ale cokoli si objednáte, všechno se rozplývá na jazyku. Aby ne, šéfkuchař Hans Peter Berti získal za své kuchařské umění ocenění jedné čepičky, což je v Rakousku obdobné jako michelinská hvězda.

z Překvapení 1 ANO

Cestou po horách se zastavte v typických horských salaších, kde ochutnejte domácí sýr či uzenou šunku.

foto:
z Překvapení 1 ANO

V Gasteinertalu se koná řada kulturních událostí, určitě budete svědky lidových písní od místních kapel.

foto:

Moderní lázně s výhledem na hory

Budete-li pokračovat dál do údolí, dorazíte do vesničky Bad Hofgastein. Je tu moc hezká lázeňská promenáda Achenpromenade a taky hezká procházka na hrad Klammstein. Téměř „povinně“ ale musíte navštívit moderní lázně Alpentherme s termální léčivou vodou o teplotě 35 stupňů. Ne nadarmo se totiž údolí Gasteinertal přezdívá „údolí vody“.

Malé děti se mohou cachtat v bazénku se skluzavkou a hracím hradem, ty větší se vyřádí na toboganech. Jeden je velmi prudký, ve druhém se jezdí pozvolna na člunech. Dokonce je tu i vodní multikino, kde rodiče s dětmi sledují oblíbené pohádky. V další části si užijete chrliče vody, vířivky a velmi teplý bazének s termální vodou. Zaplavat si můžete i ve venkovním bazénu s impozantním výhledem na hory.

Pro dámy je zde vyhrazená část, kam mají muži vstup zakázán. K dispozici je jim sauna s odpočívárnou. Muži ale nemusí smutnit, protože v přízemí se nachází velký saunový svět, kam mohou všichni.

z překvapení ANO

Největší a nejmodernější lázně Alpentherme najdete v Bad Hofgasteinu.

foto:

Vyhlídkový most v Bad Gasteinu

Vesnice Bad Gastein na rozdíl od ostatních neleží v rovině, ale je rozesetá po skalách. V jejím centru vás přivítá obrovský vodopád, který svou celkovou výšku kolem 200 metrů překonává na třech stupních a několika kaskádových klesáních. Podél říčky vede cesta, takže si vodní atrakci můžete vychutnat po celé její délce.

Kdo dává před vodopády přednost krásným výhledům, vyveze se přímo z Bad Gasteinu kabinkovou lanovkou na vrchol Stubnerkogel (2246 m) a pokochá a projde se po unikátním vyhlídkovém mostě. Odtud se pak můžete vydat pěšky zpět do údolí.

Typy spodních kalhotek

V oblasti vyvěrá 18 termálních pramenů bohatých na minerály a léčivý radon. Koupele v termální vodě napomáhají ulevit od bolestí nejrůznějšího původu a také při rehabilitaci po zraněních. Pozitivní účinek mají na astma, bronchitidu, záněty dutin a alergie. Léčba probíhá buď prostřednictvím koupele, inhalacemi, nebo přímo pitím vody obsahující radon.

Budete míjet typické horské salaše, v nichž můžete ochutnat domácí sýr či uzenou šunku. Cestou možná spatříte sviště, supy, orly, kamzíky nebo jeleny. Ocitnete se totiž v obývacím pokoji divé zvěře.

I v Bad Gasteinu můžete navštívit termální lázně. Falsentherme jsou zbudované přímo ve skalách, a vytváří tak jedinečnou atmosféru. Vstup je přímo naproti nádraží a lanové dráze na Stubnerkogel. Plave se jak uvnitř, tak venku. Na děti zde čeká fontánka s krokodýlem a tobogan, na dospělé plavecký bazén, vířivka, perličky a skalní sprcha.

Traduje se, že právě tady mají nejlepší komplex saun v údolí. Z panoramatické se vám naskytne výhled na hory, solná pročistí průdušky, solární zlepší stav kůže, stejně jako finská, solná, nebo parní. K ochlazení slouží dva bazénky (jeden je opravdu ledový!), nebo na sebe můžete vylít vodu z vědra.

z Překvapení 5 ANO

Vyvezte se přímo z Bad Gasteinu kabinkovou lanovkou na vrchol Stubnerkogel (2246 m), kde se projděte po unikátním vyhlídkovém mostě.

foto:
z Překvapení 3 ANO

Lázeňské město Bad Gastein vás přivítá nádherným vodopádem, který se nachází přímo v centru města. Právě kolem něj se tyčí ty nejluxusnější hotely.

foto:

Rady na cestu:

  • Do Bad Gasteinu se jede pohodlně po dálnici přes Plzeň, Mnichov a Salcburk. Z Prahy je to 480 km, z Brna 540 km. Cesta trvá asi šest hodin a budete potřebovat rakouskou dálniční známku. Na deset dní stojí asi 250 Kč.
  • Restauraci Unterbergerwirt je lepší si dopředu zarezervovat na www.unterbergerwirt.com. Hlavní chod vás vyjde zhruba na 20 eur.
  • Alpentherme jsou otevřeny denně od 9 do 21 hodin, ve čtvrtek, pátek a sobotu do 22 hodin. Doporučujeme zakoupit vstup na dvě hodiny za 16 euro (zahrnuje lázně a saunu), při delším pobytu připlatíte 1,5 eura za každou půlhodinu, nebo večerní vstup na poslední tři hodiny za 18 euro. Děti do 6 let mají vstup zdarma, starší děti platí nižší vstupné. Více na www.alpentherme.com.
  • Felsentherme mají otevřeno denně od 10 do 21 hodin. Za 3 hodiny dáte 19 euro. Více na www.felsentherme.com.
  • Solarbad otevírá v létě od 10 do 20 hodin. Za celodenní vstup dá dospělý 7,40 eur a dítě 3,70 eur. Od 17 hodin zaplatíte za vstup jen 3 eura.
  • Více na www.gastein.com.

DALŠÍ TIPY NA CESTOVÁNÍ, ALE I PRO ZDRAVÍ, DOMÁCNOST A SAMOZŘEJMĚ SPOUSTU HER A KŘÍŽOVEK O SKVĚLÉ CENY NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ 18/2012.

banner Překvapení předplatné