Přivoňte si k ostrovu Djerba

Djerba 6
Ubytování v Hotelu Blue Club Caribbean World Djerba uvítají zejména rodiny s dětmi, protože zde probíhají animační programy v češtině.
Zábava 23. května 2012

Doslova na každém kroku vás tu totiž bude provázet omamná vůně drobných bílých kvítků jasmínu, který se stal národní tuniskou květinou.

Možná právě opojná vůně tohoto ostrova přilákala bájného řeckého hrdinu Odyssea při jeho strastiplném putování. Setkal se zde s Lotofágy, kteří se živili lotosy.

Cizince vlídně přijali a nabídli mu svůj sladký lotosový pokrm. Jenže kdo toto báječné jídlo ochutnal, nechtěl se už nikdy vrátit domů a do smrti si přál žít na rajském ostrově. Odysseus musel své námořníky svázat a odvléct násilím.

Pohostinnost a vlídnost přetrvávají v místních obyvatelích dodnes. A v kombinaci se zářivými bílými plážemi, příjemným turistickým zázemím a kulturou žádný div, že se vám odtud taky nebude chtít pryč.

Ne nadarmo se obyvatelé Djerby pyšní tím, že kdo jednou jejich ostrov navštíví, stále se vrací zpět.

Malá videoochutnávka z Djerby:

Nejvyšší pahorek

Djerba je největší ze šedesáti tuniských ostrovů a zároveň největší severoafrický ostrov. Nachází se v jižní části Gabéského zálivu. Na jihovýchodě je spojena s pevninou Římskou hrází, která byla vystavěna na původních římských základech.

Nejvyšším vrcholem je pahorek Dhahret Aadloun s nadmořskou výškou 54 metrů. Určitě se sem vypravte a usedněte do stylové kavárny s vyhlídkou na kilometry dlouhé písečné pláže i na palmové háje a olivovníky ve vnitrozemí.

Ostrovní vesnice, čtvrtě a hradby svědčí o blahobytu a bohaté historii místních obyvatel, na které se podíleli Berbeři, Židé, Sicilané, Španělé, Turci a piráti.

Djerba 5

Djerba, to je 320 slunečných dnů v roce!

foto:
Djerba 1

Hotel Blue Club Vincci Helios se pyšní překrásnou písečnou pláží.

foto:

Pro kůži na trh

Hlavní a největší město ostrova Houmt Souk v překladu znamená „místo trhu“. V centru se také rozkládá velké tržiště plné obchůdků a dílniček drobných řemeslníků. Každý den dopoledne se na hlavním tržišti Marché central koná výjimečná podívaná - rybí dražba.

Při procházce uličkami plnými všemožného zboží si vychutnáte typickou orientální atmosféru. A můžete vyzkoušet svůj obchodnický talent při smlouvání cen koženého zboží, ručně tkaných koberců či keramiky, která se dodnes vyrábí tradiční metodou.

Tip redakce

Na některých místech vyvěrají ze země lehce železité a siřičité termální prameny, které využívají některé hotely k léčebným účelům (balneoterapie). Jiné hotely ke stejným účelům používají mořskou vodu ohřátou na cca 33 °C (thalassotherapy).

Ve městě se nachází množství mešit. Mezi nejvýznamnější patří mešita Turků a mešita Cizinců. U přístaviště nemůžete minout obrannou pevnost Borj el-Kebir (Velká nebo také Španělská pevnost) původem z 15. století. V roce 1560 ji dobyl korzár Dragut se svojí tureckou armádou a španělská vojska, která pevnost bránila, zmasakroval. V blízkosti pevnosti se pak po dlouhá léta tyčila takzvaná Věž lebek, vystavěná z hlav zabitých vojáků.

Djerba 2

Hlavní a největší město ostrova Houmt Souk v překladu znamená místo trhu. V centru se skutečně rozkládá rozlehlé tržiště.

foto:
Djerba 4

Na Sidi Yati navštivte krokodýlí farmu Djerba Explore.

foto:

Rady na cestu:

  • Pokud cestujete do Tuniska s cestovní kanceláří a máte zajištěné letenky a ubytování (voucher na ubytování), vízum nepotřebujete, stačí vám pas platný v době návratu. Individuální turisté si musí zažádat o vízum na Velvyslanectví Tuniské republiky a předložit pas platný minimálně tři měsíce.
  • Platí se tuniským dinárem (TND), který stojí asi 16 Kč. Litr balené vody vás vyjde tak na 8 Kč, káva na 16 Kč a menu v restauraci asi na stovku.
  • Častým cílem romantických projížděk na koních při západu slunce je laguna u pláže Sidi Mehrez. A na Sidi Yati doporučujeme navštívit krokodýlí farmu Djerba Explore.
  • Ostrov se pyšní 320 slunečnými dny v roce. Přesto netrpí nedostatkem pitné vody, z pevniny ji sem přivádí potrubí podél Římské hráze.

DALŠÍ TIPY NA CESTOVÁNÍ, ALE I PRO ZDRAVÍ, DOMÁCNOST A SAMOZŘEJMĚ SPOUSTU HER A KŘÍŽOVEK O SKVĚLÉ CENY NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ 21/2012.

banner Překvapení předplatné