Michal Hrůza: Při seznámení se chovám jako Pierre Richard

Zábava 31. května 2012

To znamená, že mu všechno padá z ruky, zakopává a říká trapné vtipy. Většina dívek si pak prý myslí, že známý písničkář je naprostý idiot.

Zpěvák a skladatel Michal Hrůza (40) založil v roce 1996 úspěšnou skupinu Ready Kirken a před šesti lety se rozhodl vydat na sólovou dráhu. V těchto dnech vydává už třetí desku, což dokazuje, že se vydal správným směrem.

Kdybyste se nestal muzikantem, čím byste chtěl být?

Hudba mě uhranula v sedmé třídě základní školy a od té doby jsem už vlastně nechtěl být ničím jiným než muzikantem a hrát v kapele. Pamatuju si, jak jsme s kamarády na táboře založili první kapelu, ve které jsme hráli na ešusy, hřebeny a kýble.

V patnácti letech jsem vzal poprvé do ruky kytaru a začal hrát. Cesta k tomu, abych se mohl hudbou živit, byla samozřejmě strašně dlouhá. Rád vzpomínám na všechna ta povolání, kterými jsem prošel. Některá byla opravdu zajímavá, třeba jsem prodával potravu pro psy a pro kočky.

Jistě máte spoustu fanoušků a fanynek. Nežárlí manželka Linda?

Určitě ne. Nejnáročnější je, když musím skládat písničky a mizím z domu někam, kde mám klid. Ale za těch šest let si už snad zvykla.

Prozradíte váš recept na spokojené manželství?

Nevím, asi brát toho druhého takového, jaký je, a nesnažit se ho měnit. Hlavně se ti dva musejí mít prostě rádi.

Co musí žena vyzařovat, aby vás zaujala?

To nelze říct takhle obecně, je to individuální. Většinou, když mě někdo zaujme, jsem trochu nesvůj a chovám se jako trouba. Někdy mě to i baví přehánět a chovám se jako Pierre Richard: všechno mi padá z ruky, zakopávám a říkám vtipy, kterým se nikdo nesměje.

Většina dívek si pak myslí, že jsem naprostý idiot, a vůbec je nezajímám. Některé (výrazná menšina) se tomu smějí a tam je teoretická možnost, že bych si s dotyčnou mohl eventuálně třeba i rozumět.

Michal Hrůza 2

Michal s manželkou

foto:
Michal Hrůza 3

S Anetou Langerovou Michal často spolupracuje

foto:

Vaše nové album se jmenuje Noc. Proč tak temný název? Kde jste čerpal inspiraci? V noci?

Deska se sice jmenuje Noc, ale je součástí dvojalba Noc a Den. Takže tahle deska se jmenuje Noc a zhruba do roka bychom ještě rádi vydali druhou část - Den. Inspiroval jsem se tak jako vždycky vším možným okolo mě i kolem mých blízkých.

A je pravda, že většina písniček vznikala v noci. O noci se v nich také zpívá. Ale neznamená to, že by to byla smutná deska. Spíš se dívá na svět nočním pohledem, takže by se dalo říct, že je možná hlubší.

Kde se vám nejlépe skládalo?

Ke skládání potřebuju klid a nejradši pracuju na své chatě u Berouna. Jeden text jsem také napsal na dovolené a jeden v Tatrách. Přes den jsem lezl po horách a večer - kdy jindy - skládal. Právě tam vznikla písnička Intuice.

Pro Anetu Langerovou jste složil hit Voda živá. Spolupracujete ještě? Objeví se i na vašem albu Noc?

Hrozně to letí, jestli počítám dobře, je to už osm let. Kromě Vody živé jsme ještě spolupracovali na Malé mořské víle, na poslední desku si Aneta vybrala píseň Stačilo říct. Přestože spolu děláme už tak dlouho, za celou tu dobu jsme ale společně nic nenazpívali. Tak jsem rád, že k tomu konečně došlo a píseň Plamen je součástí mé nové desky. Je to duet, který vznikl do soundtracku k filmu Lidice. Trochu jsme ho znovu smíchali, takže je na albu Noc v nové zvukové verzi.

Scházíte se spolu i mimo práci?

Ano, i když už ne tak často. Teď například Aneta vystoupila na našem křtu jako host. Jdeme si každý svojí cestou, ale myslím, že máme pořád nadstandardní vztah. Vždycky s ní budu rád spolupracovat.

Michal Hrůza 1

Nová deska Noc

foto:

Na podpatky byste měla zapomenout, jestliže...

  • Narodil se ve znamení Panny.
  • Je autorem např. hitů Voda živá, 1+1, Černý brejle, Zejtra mám, anebo titulní písně seriálu Vyprávěj.
  • Složil hudbu k filmu Lidice.
  • Navrhl pro značku Botas Boty Hrůzy.
  • Na podzim plánuje koncertní šňůru. Seznam koncertů najdete na www.michalhruza.cz nebo na Michalových facebookových stránkách.

Zmínil jste se o filmu Lidice, k němuž jste složil hudbu. Byla to vaše první filmová zkušenost. Jak jste byl s výsledkem spokojen?

Na hudbě k Lidicím se podíleli ještě James Harries a Karel Heřman. Dojem z výsledku musím nechat na divácích, ale my spokojeni jsme. Pracovali jsme na ní sedm měsíců a vzhledem k tématu snímku jsme si, myslím, sáhli na dno. Film jsme znali jen podle scén, do kterých jsme vkládali jednotlivé hudební pasáže.

Až na premiéře jsem ho vlastně zhlédl poprvé celý a byl to neskutečný zážitek. Uvědomil jsem si, kolik lidí se na jeho vzniku podílelo, aby všechno fungovalo, jak má. Je potřeba skloubit práci několika desítek lidí, což je fascinující. Takže jsem moc rád, že jsem u toho mohl být. Ale popravdě jsem se zase těšil na koncertování a psaní písniček.

Uvažujete, že byste se pustil do dalšího filmu?

Stálo mě to strašně moc energie, takže v dohledné době určitě ne. Navíc začíná koncertní letní sezona, na podzim pojedeme turné a souběžně s tím musím dopsat nové skladby na desku Den. Jenže nikdy neříkej nikdy. Takže když by ještě někdy nějaká nabídka přišla, zase bych o ní přemýšlel, ale třeba až za pár let.

JAK VYCHÁZÍ MICHAL HRŮZA S FANOUŠKY A KDE HO MŮŽETE V LÉTĚ I S CELOU JEHO RODINOU POTKAT, SI PŘEČTĚTE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ 22/2012.

banner Překvapení předplatné