Víkendový program pro matičky i dětičky

Zábava 4. května 2012

Přicházejí dny, které šťastní majitelé chalup stráví právě tam, zatímco my ostatní hledáme, co podniknout. Třeba tohle:

Klášterská Lhota zve na telátka a kytičky

Tuhle akci jsem loni absolvovala čirou náhodou. Zrovna jsme odjížděli z Krkonoš, mně se ještě nechtělo domů, a tak jsem manžela odvlekla z přímé cesty. A stálo to za to. Na rodinné farmě Mejsnar (najdete ji bez problémů podle šňůry aut, co tam bude mířit) se totiž pobavíte příjemně venkovsky a bio, ať už máte děti, nebo ne.

Poňuchňáte se s telátky, ukážete městským dětem kravín, koupíte čerstvé mléko, čerstvý jogurt (byly fakt vynikající), dáte si bramborák a podíváte se, jak se co dělá. Děti si zasadí kytičku, vyrobí šperk pro maminku nebo babičku, podívají se, jak která rostlina vypadá, a vyzkoušejí si život zemědělců v archeologické vesničce. Táta nebo děda se může posadit k rybníku nebo okukovat zemědělské stroje.

Však se podívejte na loňské video:

Kdy a kde: rodinná farma Mejsnar, sobota, 10 hodin, Klášterská Lhota, okres Trutnov, www.parktriveze.cz

Bohdaneč otevírá 115. sezonu

Příjemné hosty si pozvaly lázně Bohdaneč na už 115. zahájení lázeňské sezony. Všechno bude uvádět Yveta Blanarovičová a zazpívá Miro Žbirka. Kromě nich přijedou bubeníci a tanečníci z Afriky, skotskou hudbu přiveze kapela Na vostro, šermířské představení zajistí skupina Gladiátoři.

Děti můžete vzít s sebou, protože tady budou soutěže v indiánské vesnici a loutková představení. A večer se navíc odehraje představení včetně taneční party. Bohdaneč nejsou velké lázně, ale dlouhou tradici mají a lázeňské oplatky tady určitě taky pečou. Takže se nechte příjemně pobavit.

Kdy a kde: sobota, 14 hodin, Bohdaneč – areál lázní, www.llb.cz

program 5 květen bohdaneč

Takhle to vypadalo, když v Bohdanči slavili zahájení lázeňské sezony loni. Letos to bude určitě taky zábava.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Radíč probouzí smysly

Stejně příjemné hosty jako do Bohdanče si pozvali i do zámku Radíč: herce Vladimíra Čecha a bio-guru-kuchařku-pekařku-krásku Hanku Zemanovou. Ti v sobotu slavnostně otevřou nově opravené jižní křídlo zámku s interiéry zdobenými nástropními malbami z období raného baroka, zařízenými ve stylu francouzských zámeckých usedlostí.

Hanka taky otevře „smyslovou“ část zámku a první kavárnu s bio Kávou3Vůní od Biopekárny Zemanka. Smyslovými prohlídkami se myslí výjimečný fakt, že se tady může na věci sahat, vonět k nim, poslouchat, ochutnávat…

Malé děti nadchne téma Hledání čarovného pokladu s rytířem, starší Tajemné šifry a symboly s barokním malířem. Ve zbrojnici si kluci vyzkouší papírovou zbroj, holčičky se s maminkou v budoiru promění v opravdové princezny. A dospělí si mohou dát Nápoj lásky inspirovaný jedním z obrazů.

Kdy a kde: sobota, 10 až 17 hodin, zámek Radíč, www.zamekradic.cz

program 5 květen radíč

Na zámku Radíč se tentokrát bude slavnostně otevírat nově opravená část, čehož se zhostí Vladimír Čech a bioHanka Zemanová.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Pardubice běží pro život

Letos se koná už pátý ročník charitativního Běhu pro život v různých městech Česka. A začíná se zrovna tuhle sobotu v Pardubicích. Nemusíte se bát, že byste to „nedala“, trasu je možné projít klidně lázeňským krokem. Dobrý pocit, že pomáháte dětem bez domova žít ne v ústavu, ale v rodině, si odnesete tak jako tak. A vezměte s sebou klidně i děti svoje, aby si víc vážily toho, co mají.

Startovné je pro děti do 14 let 50 Kč, pro osoby od 15 do 65 let 200 Kč a od 65 let výš 50 Kč. Trasa začíná na Pernštýnském náměstí a vede historickým centrem města: účastníci proběhnou pod zámkem, podél Sukovy třídy, kolem ČEZ Arény, zpátky do centra a ulic Na Třísle a Jahnova. Do cíle na Pernštýnském náměstí se dostanou Zelenou bránou.

Kdy a kde: od 10 do 16.30, start běhu v 15 hodin, Pardubice – Mírové náměstí, www.behprozivot.cz

program 5 květen pardubice liška čížková

V Pardubicích se poběží první část charitativního běhu, nad níž mají záštitu Pavel Liška a Hanka Čížková.

zdroj: Vlasta.cz

Rabštejn láká dobrodruhy

Pro drsnější povahy se hodí tip na ojedinělou návštěvu Rabštejna v Janské u Děčína, kde se otevře bývalá nacistická letecká továrna. Spolu s průvodcem se na čtyři hodiny spustíte až do hloubky 2100 metrů! V podzemí uskutečníte průzkum podzemních nádrží na pohonné hmoty a rozsáhlých prostor továrny.

Továrna vznikla na místě bývalé textilní fabriky, o kterou se začali nacisté zajímat po vydání dekretu „O zefektivnění zbrojní výroby“ v roce 1941. Kolem založili přes třicet pracovních a zajateckých táborů a taky tábor koncentrační.

Ve čtyřiačtyřicátém pak začali vězni hloubit podzemní prostory, do nichž nacisté plánovali přemístit celou zbrojní výrobu. Po válce tady pak byl muniční sklad a od roku 1968 zdejší obrovské nádrže využívala Sovětská armáda. Na to všechno se sem teď můžete podívat.

Kdy a kde: neděle, Rabštejn, www.podzemirabstejn.cz

program 5 května rabštejn

Tohle není úplně děsná zábava, ale jako cesta do historie pro poučení všech členů rodiny se návštěva podzemní nacistické továrny hodí.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Popovice navozují nostalgii

Jestli je na vás nacistická továrna historie příliš drsná, vydejte se na druhou stranu republiky, k Uherskému Hradišti. Tam se koná setkání pod heslem „dávné časy nostalgické krásy“.

Teď budu citovat, co slibuje program: „Uvidíte Vikingy, Slovany, indiány, Mongoly, řemeslníky zpracovávající dřevo, kůži, kov, sklo, obchodníky se zbožím rozličným, nabízející látky, deky, šperky, zbraně, bylinky. Vyzkoušíte si, jak se plete košík, nebo jak pod vašimi prsty vyrůstá džbán. Zhlédnete tanečníky, válečníky, lučištníky, střelce i ochotníky. Nad hlavami se vám budou vznášet draví ptáci. A aby si i vaše chuťové buňky přišly na své, budou pro vás připravena poctivá jídla na ohni, medovina, víno a pivečko jako křen.“

Ne že bych si dělala iluze, že minulost byla vždycky líbezná, ale hrát si na to chvíli můžeme, ne?

Kdy a kde: sobota a neděle, 9 až 18 hodin, Popovice, www.amfikbukovina.cz

program 5 května hostina

Takhle nějak si představujete středověkou hostinu? Zkuste si dát podobné dobroty o víkendu v Popovicích.

foto:
zdroj: Isifa.com