Sardinie: Vydejte se po stopě Boha

Sardinie 2
Sardinie vás uchvátí svými bílými plážemi s křišťálovou vodou, které tak trochu připomínají Karibik.
Zábava 19. června 2012

Bělostnými plážemi s křišťálovou vodou připomíná Karibik. Díky lahodným sýrům si tu zas budete připadat jako ve Francii.

Podle legendy je ostrov Sardinie boží stopou v moři. Fakt je, že působí sice romanticky, ale také trochu děsivě a tajemně. Podle Homéra právě tady sestoupil Odysseus do Hádovy říše. A Dante tu nalezl místo, které jej inspirovalo k popisu pekla. A to navzdory tomu, že celý ostrov je prozářený sluncem.

Východní část druhého největšího ostrova Itálie (po Sicílii) omývá Tyrhénské moře, které je součástí Středozemního. Jenže sardinské pobřeží má zcela jiný charakter než ostatní břehy Středomoří, jak je znáte.

Najdete zde široké písečné, malé zátočinky, oblázkové pláže nebo skalnaté útesy a všechny neobvykle zbarvené – doběla, dorůžova, dožluta, dohněda... Což v kombinaci s křišťálově průzračnou vodou a ostrým sluncem hraje ve vodě neuvěřitelnými barvami modré a zelené.

Sardinie 1

Pláže široké písečné, malé zátočinky, oblázkové pláže nebo skalnaté útesy a všechny jsou neobvykle zbarvené – doběla, dorůžova, dožluta, dohněda...

foto:
Sardinie 6

V přístavu Porto Cervo kotví jachty milionářů.

foto:

Krajina pod vodou i na souši

Prostě neodoláte se do takových tyrkysových vod nepotopit. A určitě nebudete litovat: ryby uvidíte v průzračné vodě i několik metrů pod vámi. A bohatá fauna není jen ve vodě. Sardinie se chlubí volně žijícím vzácným ptactvem, takže tu potkáte třeba hejna plameňáků.

Občas ale opusťte hřejivé slunce, dlouhé pláže a malebné zátoky a vydejte se za kulturou a památkami. Nemůžete minout Nuraghi, tři tisíce let staré kamenné věže, ve kterých Sardové odolávali nájezdům nepřátel. Údajně jich tu je na 7000!

Vaší pozornosti by neměl ujít také fénický Tharros, sídliště z 8. století před naším letopočtem, později přestavěné Římany. A samozřejmě spousta románských kostelů.

Sardinie 4

Výlety po ostrově na čtyřkolkách patří k oblíbeným turistickým aktivitám.

foto:
Sardinie 5

Každá vesnice na ostrově žije svými lidovými zvyky a tradičními kroji.

foto:

Malá Barcelona

Na západě ostrova se určitě vypravte do města Alghero, kterému se přezdívá malá Barcelona. Jednak kvůli jeho katalánskému vzhledu, a také proto, že je vzdálené od Barcelony jen 300 kilometrů.

V roce 1354 město dobyl král Pedro Aragonský a původní obyvatele nahradili noví přistěhovalci z Katalánie a Aragonie. Dodnes se zde mluví téměř čistou katalánštinou, o čemž vypovídají i dvojjazyčné keramické tabulky s názvy ulic.

Staré město je úžasně půvabné a vévodí mu gotická katedrála Santa Maria postavená v katalánském stylu. Je tu plno hotelů, restaurací a zábavních podniků. Možná vám to přijde samozřejmé, ale na jiných místech ostrova to až tak obvyklé není.

Pusťte si krátký film a nechte se navnadit na krásy sardinské „malé Barcelony“:

V kontrastu k ruchu městečka najdete o kousek dál jednu z nejmalebnějších jeskyní na ostrově - Grotta di Nettuno. A v ní ticho a klid. Dostanete se tam lodí, která vyplouvá několikrát denně z přístavu Alghero kolem mysu Caccia, nebo z pevniny po mnoha a mnoha (!) schodech. Jeskyně měří 1200 metrů a budete vzdychat obdivem nad krápníky, jezírky a dalšími krasovými jevy.

Sardinie 7

Staré město Alghero vás prostě nadchne. Zejména gotická katedrála Santa Maria, postavená v katalánském stylu.

foto:
Sardinie 3

Před 3000 let odolávali Sardové nájezdům nepřátel v kamenných obranných věžích, které jsou zde dodnes k vidění.

foto:

Jídlo a pití s vůní tradic

Věděli jste, že Sardinie je rájem sýrů? Jejich výroba tu má tradici více než 4000 let! Ovčí, kozí, kravské... Nabídka je široká a kvalita vysoká. Nejznámějším je ovčí sýr Pecorino Sardo, který se vyrábí z plnotučného ovčího mléka a nechává se zrát alespoň dva měsíce. Existuje i verze nezrajícího (čerstvého) sýra. Určitě ho ochutnejte, je výtečný!

Výtečná jsou i sardinská vína, srovnatelná kvalitou s víny z jižní Francie. Jako dárek ze Sardinie doporučujeme přivézt vynikající Cannonau di Sardegna.

Rady na cestu:

  • Sardinie je od roku 1948 autonomní oblastí Itálie. Dělí se na čtyři provincie: Cagliari, Sassari, Oristano a Nuoro. Úředním jazykem je italština, 80 % obyvatel používá kromě italštiny i sardinštinu.
  • Ke vstupu vám stačí občanský průkaz, případně cestovní pas. Děti ale mít zapsané v pase nestačí, musejí mít vlastní občanský průkaz nebo cestovní pas.