Lenka Termerová: Nebuď tragická, říkaly mi drsně děti

Zábava 21. června 2012

Po velmi těžkém boji s rakovinou prsu se vrací do plného pracovního nasazení. Jak jí tenhle životní zápas přehodil priority?

„Svůj žebříček hodnot už mám nějakou dobu srovnaný, takže jsem ho nijak neměnila,“ říká Lenka Termerová. Jsou ale skutečnosti, které si dodatečně uvědomila. Než se pustíme do rozhovoru, tady je pět nejvýznamnějších:

  1. Jen málo věcí už mě vykolejí.

  2. Nikdy už nechci dopustit, aby mě jakýkoli problém prostoupil natolik, že by mě ničil.

  3. Snažím se problémy si nepřipouštět a všechno vidět pozitivně.

  4. I když to vypadá jako klišé, mnohem častěji se raduji z maličkostí.

  5. Mám radost z každého dne, který mi byl darován. Ráno jsem šťastná, že jsem se probudila a něco nového mě čeká. Zkrátka se řídím heslem: Díky za každé nové ráno.

Boj s nemocí jste vyhrála. Určitě v tom sehrála svou roli i vaše rodina, která vás podporovala.

Určitě. Vůbec si neumím představit, jak to musí být těžké pro člověka, který je na takové trápení sám. Byla jsem vděčná, že mám kolem své blízké. Pomáhali mi i svojí drsností. Přestože o mě syn a dcera měli velkou starost, snažili se vůbec si nepřipouštět možnost, že by se mohlo něco zlého přihodit. „Mami, nebuď tragická,“ říkali mi. „Všechno dobře dopadne!“

Přemýšlela jste, že jste třeba mohla rakovině prsu předejít?

Nejsem typický příklad, který by něco zanedbal. Byla to velká smůla. Po porodu dcery mi v prsu narostla neškodná bulka a kvůli ní mě sledovali. Jenže za ní vyrostl nádor, který nebyl vidět. Na tomografii se ukázal až ve chvíli, kdy bulku přerostl. Rozhodně jsem žádnou preventivní péči nezanedbala.

A už předtím jsem se aktivně účastnila pochodů Avonu proti rakovině prsu. Vyděsily mě totiž zprávy, že některé ženy se stydí jít k ženskému doktorovi, dokonce u něj nikdy nebyly! Mladší ženy by rozhodně měly vždy jednou za dva roky jít na sono prsů a ženy po čtyřicítce na mamograf.

termerová

Nedávno se Lenka stala další postavou nekonečného seriálu Ulice

foto:
termerová

V seriálu Ulice Lenka hraje matku Petry Jungmanové

foto:

Šest let jste účinkovala v seriálu Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Co vás přimělo vstoupit zase do nekonečného seriálu?

V Rodinných poutech a posléze ve Velmi křehkých vztazích jsme byli výborná parta. Moc ráda vzpomínám na Jana Kačera, který mi hrál manžela, a na „dceru“ Danu Morávkovou jako zlou Andreu. Byla jsem proto ráda, když po dvouleté pauze přišla další nabídka. Navíc mám kamarádky, které Ulici sledují, tak jsem jim chtěla udělat radost.

Jana Kačera vystřídal v roli vašeho manžela Jan Vlasák. Byla to pro vás příjemná změna?

No, nejdříve jsem si myslela, že mého manžela bude hrát Brad Pitt, ale pak jsem se spokojila s Janem Vlasákem (smích). S Honzou se známe spoustu let, protože jsme společně nastoupili do angažmá v divadle Petra Bezruče v Ostravě. Pro mě to bylo první zaměstnání po studiích na DAMU v Praze, Honza přišel už s nějakými divadelními zkušenostmi. A vlastně dodnes spolu hrajeme a zkoušíme v divadle ABC. Za chvíli z nás pomalu bude komické duo Miki Fiky (smích).

Co máte společného se svou seriálovou postavou? Našla byste nějaké společné rysy?

Společnou máme moji podobu (smích). Obě také máme dceru, které je potřeba pomoci. Své dceři Martě ale naštěstí nemusím pomáhat v takové míře. A tím vlastně naše společné rysy končí. Blanka Koháková je úplně jiná než já a jsem za to ráda, protože mám alespoň co hrát.

termerová

V Rodinných poutech hrála zase matku Tomáše Krejčíře

foto:
termerová

A v seriálu se spřátelila i s jeho televizní přítelkyní Evou - Klárou Jandovou

foto:

Chystáte se letos někam na dovolenou?

Každý rok, už patnáct let jezdíme na stejné místo do Toskánska, ale letos vynecháme. Martha má termín porodu 22. června a já bych jí s miminkem ráda pomohla. Ještě není rozhodnutá, jestli pak bude na chatě u rodičů svého muže, nebo u nás na chaloupce, ale pro jistotu jí chceme být s manželem nápomocni.

Plánujete, že jí budete s miminkem pomáhat, aby se mohla brzy vrátit do práce?

Ráda bych jí pomohla, ale podle jejích slov ji hormony tak zalily, že ačkoli svou práci miluje a věnuje se jí intenzivně od šestnácti let, odsunula ji na druhou kolej a chce se věnovat miminku. Uvidíme, jestli se něco změní, až porodí. Rozhodně budeme s mužem připraveni.

Jakým způsobem čerpáte energii?

Miluju pohyb a fyzickou práci. Nejlépe se odreaguji, když si přestavím nábytek, natírám, anebo při jízdě na kole. Nabíjí mě i procházky. S mužem se těšíme na léto, protože každé ráno vstaneme dřív a vyšlápneme si na Petřín nebo na Letnou. Zabere nám to tak hodinku a je to prima ranní rozcvička.

Věděli jste, že Lenka Termerová propadla sudoku a luští ho každý den? Pokud to máte podobně, zastavte se na stánku pro časopis Překvapení a užijte si léto se spoustou křížovek, her a hlavolamů.

banner Překvapení předplatné