Naloďte se v Londýně

londýn 6
Tower Bridge, další symbol Londýna, evokuje viktoriánské období, kdy byla Anglie námořní mocností.
Zábava 5. června 2012

Metropole Velké Británie už je připravená na nával fanoušků letní olympiády. Což si ale prohlédnout její krásy dřív, než sportovní klání vypukne?

Všechno dění a nejvýznamnější památky najdete podél řeky Temže. Je skoro povinností každého návštěvníka absolvovat jízdu na největším ruském kole na světě, na slavném London Eye. Jedna jízda trvá okolo půl hodiny, vyšplháte se během ní až do výše 135 metrů a Londýn budete mít jako na dlani. Za dobré viditelnosti dohlédnete až 40 kilometrů daleko!

Od Big Benu k Shakespearovi

Hned u London Eye můžete nastoupit na jednu z výletních lodí (jezdí v dvacetiminutových intervalech) a čtyřicet minut se kochat památkami z úplně jiné perspektivy. Začíná se u Big Benu, jak se říká hodinové věži Westminsterského paláce. Správně toto označení přináleží bezporuchovému zvonu na jejím vrcholu.

Ve vodách Temže uvidíte odrážet se i udivující neogotickou budovu parlamentu, srdce anglického politického života. „Účast na parlamentních debatách je možná od října do července,“ vysvětluje v angličtině do amplionu průvodkyně. Zde se loď otočí a pluje po proudu řeky.

Otvírá se výhled na Courtauld Gallery, která vděčí za svou slávu impresionistickým plátnům od Moneta, Van Gogha, Renoira a dalších. Vedle ní se ukrývá malá usedlost Templ, patřící v letech 1185–1312 templářům. Po obou stranách ulice Middle Temple Lane navazují malebná bludiště uliček a nachází se tu také slavné divadlo Middle Temple Hall, kde se v roce 1600 poprvé hrála Shakespearova hra Večer Tříkrálový.

londýn 1

Pokoje Buckinghamského paláce jsou přístupné pouze v létě, avšak střídání stráží přitahuje davy celoročně.

foto:
londýn

V Saint James´s Parku můžete bez obav usednout po vzoru manažerů či studentů na trávník a sníst si sendvič k obědu.

foto:

Kontroverzní most a vězeňská věž

„Podplouváme Millennium Bridge,“ hlásí průvodkyně. „V den slavnostního otevření tohoto vysutého mostu od Normana Fostera v červnu 2000 se jeho 325 m dlouhá konstrukce z nerezavějící ocele poprvé rozkmitala pod kroky chodců. Most byl uzavřen za výsměchu tisku. Teď už však bezpečně spojuje Tate Modern a City.“

Pak už se objeví Tower Bridge, další symbol Londýna. Evokuje viktoriánské období, kdy byla Anglie námořní mocností. Při intenzivním provozu na Temži se padací mosty neustále zvedaly, aby lodě mohly projet. Dvě neogotické věže skrývají komplexní hydraulický zvedací systém pákových mostovek, které dodnes fungují.

Ještě před Tower Bridge ale pozornost upoutá Tower of London. Vilém Dobyvatel ho nechal postavit, aby měl řeku pod kontrolou. Pevnost mu sloužila i jako palác a vězení. Drženi tu byli třeba Jan II. Dobrý, Anna Boleynová a Rudolf Hess. Dnes už výšková budova ztratila svoji hrozivou pověst, ale dodnes ji stráží tzv. Yeomen Warders (Beefeaters), oblečení v tudorovském stylu. Takže prohlédnout a jede se zpět.

londýn 4

Od roku 2002, kdy se náměstí Trafalgar Square stalo pěší zónou, zmizeli holubi a turisté se zabydleli na schodech vedoucích od sloupu k National Gallery.

foto:
londýn 3

Je skoro povinností každého návštěvníka absolvovat jízdu na největším ruském kole na světě, na slavném London Eye.

foto:

Palác královny

Ještě neutíkejte, vypravte se od Big Benu na Trafalgar Square. Před deseti lety, kdy se náměstí stalo pěší zónou, odtud zmizeli holubi a turisté se zabydleli na schodech vedoucích od sloupu k National Gallery.

Na Trafalgar Square si místní dávají sraz jako my v Praze „pod koněm“ na Václavském náměstí.

A odtud je to co by kamenem dohodil k Buckinghamskému paláci. Od roku 1837, kdy se do něj královna nastěhovala, je tato budova se strohou fasádou sídlem britských vládců. Pokoje jsou přístupné pouze v létě, avšak střídání stráží přitahuje davy celoročně. V přilehlém Saint James´s Parku pak můžete bez obav usednout po vzoru manažerů či studentů na trávník a sníst si sendvič k obědu.

Rady na cestu:

  • Do Londýna se dostanete za příznivou cenu autobusy Eurolines. Vyjedete v 17 hodin z Prahy a probudíte se druhý den v 11.30 v Londýně. Nechte se ale probudit už na průjezd eurotunelem, kdy autobus zajede do speciálního vlaku a v něm podjede během 30 minut Lamanšský průliv. Zpáteční jízdenka vás vyjde na 1800 Kč. Více na www.elines.cz.
  • Velká Británie je členem EU, proto vám na cestu postačí jen občanský průkaz. Platí se zde ale anglickými librami, při současném kurzu stojí 1 libra asi 30 korun.
  • Lístek na London Eye je lepší si zarezervovat dopředu, abyste nemuseli stát frontu. Jízda stojí 17 liber. Totéž platí i u výletu lodí, který vás vyjde na 11 liber. Pokud si však objednáte obě služby najednou, zaplatíte dohromady jen 25 liber. Více na www.londoneye.com
  • Více informací najdete na www.visitbritain.cz.