Jak přežít fotbal: návod pro ženy

Zábava 8. června 2012

Stěží vám mohlo uniknout, že dnes začíná fotbalový mistrák. Klid! Tentokrát zvládnete náročné soužití se zapáleným fanouškem na jedničku.

Fotbaloví nadšenci vědí, že se od pátku 8. června do neděle 1. července odehraje Mistrovství Evropy ve fotbale 2012. Pokud mezi ně patříte, asi nebudete následující řádky potřebovat. Jsou totiž určeny těm ženám, které se rozhodly nezůstat letos celý měsíc v očích svého partnera (bratra, otce, kolegy...) naprosto nepoužitelné k rozhovoru a společensky „mimo“.

Pomůžeme vám vytvořit si během fotbalového ME 2012 u vás doma vlastní pravidla hry.

PRAVIDLO 1:

Neplýtvejte zbytečně silami.

Podle seriózních vědeckých výzkumů má většina mužů zvýšený srdeční tep, příznaky stresu, stoupající hladinu adrenalinu v krvi a sevřený žaludek už mnoho desítek minut předtím, než rozhodčí poprvé foukne do píšťalky, aby zahájil důležitý zápas „jejich“ týmu. Natož když už se hraje.

Je obecně známo, že mužský mozek se dokáže soustředit jen na jedinou věc, smiřte se s tím, že teď se prostě ve všech jeho závitech hraje fotbal.

Skutečně nelze vaše požadavky či rozhovor odložit na jindy? Jediné, čeho se pravděpodobně dočkáte, když budete vyrušovat při zápase, je věta: „Fakt to nepočká, než skončí zápas?“

Jestliže se děje něco opravdu neodkladného (například vám praskla plodová voda), přinuťte muže, aby se na vás podíval (jen tak máte jistotu, že vás skutečně vnímá), a rychle řekněte, co potřebujete. Výsledek je ovšem nejistý.

PRAVIDLO 2:

Zorientujte se na trávníku.

Rozhodla jste se přece jen na fotbal podívat v televizi? Pokud potřebujete nějaké informace ohledně toho, které mužstvo je které, proč nemá rozhodčí pruhovaný dres (ten na ledě ho měl), jak dlouho trvá zápas a kde je trestná lavice (Není? Jak to?), zeptejte se muže buď ještě před utkáním, nebo počkejte až na přestávku.

A pozorně poslouchejte výklad komentátora. Je velice pravděpodobné, že vám brzy dodá dost nápověd, abyste zjistila minimálně to, koho reprezentuje Milan Baroš a čí dresy jsou bílé.

fotbal

Na dotazy směřované k partnerovi během utkání raději rezignujte.

zdroj: www.thinkstock.cz
žena televize

V nejhorším se spolehněte na komentátora.

zdroj: www.thinkstock.cz

PRAVIDLO 3:

Zvolte vhodnou taktiku.

Pravděpodobně si ušetříte spoustu potíží, když si s partnerem ještě před vypuknutím fotbalového šílenství domluvíte šampionátový režim. Vyjádřete pochopení, ale na rovinu se zeptejte, mezi kterými utkáními s vámi stihne dojet na velký nákup a kdy jsou na programu volné dny (a ty skutečně jsou), aby mohl s dětmi vyrazit třeba na výlet nebo konečně přidělat poličku v ložnici.

PRAVIDLO 4:

Využijte střídačku.

V mnoha evropských domácnostech se rozhoří válka o televizní ovladače. Je navýsost užitečné opatřit si druhý přijímač nebo si ho vypůjčit.

Pokud partnerovi důvěřujete, neděste se ani jeho plánu sledovat fotbal v restauraci nebo na velké projekci třeba na náměstí. Netrvejte na návratu do půl hodiny po posledním hvizdu. Muži rádi sáhodlouze rozebírají právě ukončené zápasy.

PRAVIDLO 5:

Najděte si spojence.

Dobře. Fotbal vás nebaví, ale z nějakého důvodu jste nucena se na něj dívat. Devadesát minut přece vydržíte. Zkuste se soustředit třeba na to, jací fešáci pobíhají po trávníku. Mezi nejkrásnější fotbalisty šampionátu budou letos rozhodně patřit také naši, zejména Milan Baroš, Tomáš Rosický nebo brankář Petr Čech. Největší počet krasavců již tradičně nominovalo Španělsko.

ramos

Najděte si někoho, na koho se vám bude hezky koukat. Co třeba Španěl Sergio Ramos?

zdroj: Isifa.com
baroš

Pokud chcete zůstat v českém týmu, na Milana Baroše je také docela pěkný pohled, že?

zdroj: Isifa.com

PRAVIDLO 6:

Chovejte se na stadionu slušně.

Ať vás ani nenapadne protáhnout obličej, když rozzářený milý doslova dotančí domů se dvěma lístky přímo na stadion! Fakt, že se rozhodl jet s vámi a ne s některým z kamarádů, je jedním z nejpřesvědčivějších důkazů zamilovanosti pod sluncem. Takže i kdyby vás oblila hrůza, co si počnete celé dvě hodiny uprostřed řvoucího kotle fanoušků, řekněte si, že to prostě vydržíte.

Určitě doma nechte boty na vysokém podpatku, raději si obujte tenisky. Šály v národních barvách doma přes noc štrikovat nemusíte (i když těmi si rozhodně šplhnete).

Ale předem si zjistěte národní barvy soupeře a dejte si pozor, abyste se do nich náhodou neoblékla.

Na stadionu se pokuste neztratit. Je totiž pravděpodobné, že vás po úvodním hvizdu nikdo nebude hledat. Během zápasu netelefonujte mobilem a nevyžadujte občerstvení dřív, než bude poločas. Hledat toaletu budete muset samostatně.

PRAVIDLO 7:

Držte kondičku.

Nesnášíte ten pocit, že jste ze hry? Nenechte se zmást řečmi o tom, že žena nemůže fotbalu nikdy rozumět. Vždyť po celém světě pískají utkání ženy-sudí. A rozhodně nedělají víc chyb než jejich mužští kolegové.

Detailnější fotbalové informace načerpáte na internetu či v tisku. Není sebemenší důvod, proč si měsíc připadat, že žijete na jiné planetě než muži.

Vždyť jde přece jen o hru. (Ale tuhle větu partnerovi určitě neříkejte!)

žena muž fotbal

I fotbal si nakonec můžete užít. Když víte, jak na to.

zdroj: www.thinkstock.cz