Potřebujete zlepšit náladu? Bystrouška a šunčička to zařídí

Zábava 8. června 2012

O tomhle víkendu si fakt může vybrat každý podle svého vkusu. Janáčka v kině, rekordy v Pelhřimově, dobrůtky v Praze.

Pelhřimov zas žije rekordy

No je to trochu úchylné… Ale zábava. Tohle město už po dvaadvacáté bude soustřeďovat největší, nejrychlejší, nejmenší a jiné „nej“ záležitosti pro zápis do knihy rekordů. Festival se koná s podtitulem Zábava pro celou rodinu.

Tak například Mládež Červeného kříže předvede nejvíc typů obvazu na jednom člověku. Autorky dětského oblečení Little Rock Star zase dodají obří dětský bryndák. Chovatelé králíků budou předvádět skoky do výšky i dálky. Bude tady nejrychlejší karikaturista na světě, nejdelší bublina pod širým nebem, podcházení štaflí štaflemi, nejvíc bublin na těle modelky, osmimetrové omalovánky, nejdelší vlasy a dredobradka, nejmenší funkční pálenice, tažení trabantu v zubech kolem náměstí… A od osmi galavečer Rekordman roku.

Kdy a kde: sobota, Pelhřimov – Masarykovo náměstí, www.dobryden.cz

Takhle kupříkladu funguje nejmenší pálenice:

Kroměříž proměňuje baroko

V tomhle městě, plném úžasných památek, právě začala výstava Actis Effector – Tvořeno světlem, což jsou podivuhodné světelné obrazy v Rotundě Květné zahrady. Jestli jste tam ještě nikdy nebyla, teď je dobrá příležitost, protože zahrady samy o sobě jsou krásné, a tahle expozice spojí barokní fresky s uměním 21. století.

Autorem obrazů složených ze světelných bodů a panelů je německý výtvarník narozený v Kroměříži Stanislav Vajce. Přidal k nim taky hudbu a zvuky. Návštěvníci navíc budou mít možnost vlastním pohybem měnit světelnou atmosféru rotundy a proměňovat obrazce na velkoplošných panelech, takže to bude pokaždé vypadat trochu jinak.

Kdy a kde: do 26. srpna, Rotunda Květné zahrady Kroměříž, www.unesco-kromeriz.cz

Podívejte se na videopozvánku:

Česká kina přenáší Bystroušku

Tak tohle je velké unikum – poprvé v historii můžete v českých kinech sledovat přímý přenos opery Leoše Janáčka Liška Bystrouška z britského hudebního festivalu v Glyndebourne, což je jeden z nejprestižnějších festivalů na světě.

V titulní roli debutuje sopranistka Lucy Crowe, v roli revírníka uvidíte ruského barytonistu Sergeje Leiferkuse a London Philharmonic Orchestra řídí hvězdný maestro Vladimir Jurowski. Během opery proběhne sto kostýmních převleků a bude se chodit po vertikální stěně. Ale to je jen taková třešnička na dortu, samotný hudební zážitek bude určitě stát za to, zvlášť když si přitom budeme uvědomovat zázraky nejen hudby, ale taky moderní techniky.

První část opery bude přenášena se zpožděním, protože v Glyndebourne je mezi první a druhou částí tradiční devadesátiminutová přestávka na piknik v parku před divadlem. Přestávka v kinech však bude díky zpožděnému začátku přenosu pouze třicetiminutová. Od přestávky dále už vše poběží v přímém přenosu, kdy diváci v kinech uvidí ve stejném čase totéž, co diváci přímo v Glyndebourne. Super!

Kdy a kde: neděle, 19.15, třeba v Boskovicích nebo Náchodě, www.aerofilms.cz

program 9 a 10 červen liška bystrouška

Na to, abyste viděli unikátní operní představení Lišky Bystroušky, nemusíte letět narychlo do Anglie. Stačí si zajít do kina.

foto:
zdroj: Isifa.com

Pardubice táhnou na Kuňku

Celé město letos připomíná své někdejší vládce, Pernštejny. A jednou z akcí je průvod na Kunětickou horu. Zúčastnit se může každý, a tak si vyzkoušet, jak se asi chodilo členům pernštejnské družiny ze zámku na hrad na hoře. Průvodu se zúčastní i kostýmovaná družina pana Viléma s chotí.

Trasa: Staré Hradiště, Brozany, Ráby, Kinetice. V každé z obcí bude malá ukázka dobového programu a v kunětickém kostele i malá mše (asi v půl páté). A až průvod dorazí na hrad, na nádvoří se odehraje koncert skupiny Arcus (asi od půl sedmé). V půl deváté bude na vyhlídce hradu premiéra hry Sen noci svatojánské, kterou bude hrát Východočeské divadlo.

Nechcete na horu, ale kulturu ano? Můžete absolvovat v prostorách Rytířských sálů Východočeského muzea světovou premiéru nejstarší italské barokní kantáty - opery Antonia Draghiho L´Oblighi dell´Universo (Závazky Všehomíra).

Kdy a kde: sobota, 12.30, zámek Pardubice, potom trasa na Kunětickou horu, www.vcm.cz

program 9 a 10 červen kunětická hora pardubice

Na Kunětickou horu se v sobotu můžete vydat pěšmo od pardubického zámku, a okusit tak doby pánů z Pernštejna. Následuje mše, koncert a divadlo.

foto:
zdroj: Isifa.com

Praha ochutnává Středomoří

Pro mlsné jazýčky tady máme pozvánku na festival středomořských chutí a vůní, kterého se koná pro velký úspěch už pátý ročník. Jestli už se nemůžete dočkat dovolené ve Francii, Španělsku nebo Itálii, můžete se aspoň potěšit ochutnávkou (a nákupem) vín, paštik, šunek, sýrů, olivových olejů, čerstvých těstovin, uzenin... Mňam.

Taky se tam bude vařit, třeba čerstvé těstoviny nebo pečené masíčko. Postaráno je i o potěšení pro uši, hrát se bude jazz a taky latinskoamerická a středomořská hudba, vždycky od 14 do 20 hodin.

Kdy a kde: sobota a neděle, 10 až 20 hodin, Náměstí republiky, www.stredomorsky-aperitiv.cz

program 9 a 10 červen středomoří

Chutě a vůně, které vás přenesou rovnou na dovolenou ke Středozemnímu moři, najdete v Praze na náměstí Republiky. A když se k tomu přidá muzika, zaručeně si spravíte náladu.

foto:
zdroj: Vlasta.cz