Ať si prší nebo praží slunce, o víkendu se děje spousta věcí!

Zábava 13. července 2012

Tak například můžete absolvovat borůvkové slavnosti nebo si borůvky sama nasbírat. Nebo radši půjdete na koncert a na výstavu?

Borovany slaví borůvkobraní

Už je to tradiční akce a fakt hodně úspěšná. Jestli nemáte ráda borůvky, tak se tam ale nehrňte, protože kolem nich všechno stojí a padá. Koupíte tady borůvky, z nich džemy, lívance, koláče, kremrole, domácí likér, pivo, medovinu a „portské“. To všechno fakt z borůvek. Děti budou soutěžit o poklad borůvkového koláče a dospělí v soutěži jedlíků o krále borůvkových knedlíků. A taky v Mistrovství světa v chytání borůvek do úst za jednu minutu. Taky se tady bude křtít a prodávat nová Borůvková kuchařka, a o tomto plodu se dozvíte všechno taky od zahradníka a bylinářů. K tomu hudba a tanec.

Kdy a kde: sobota a neděle, bývalý klášter, Borovany, www.boruvkobrani.cz

program 14 červenec borůvky VELKÁ

Na slavnostech borůvkobraní půjde celou dobu o ...jahody. No jasně, že si děláme legraci :-)

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Staré Město pod Sněžníkem hoduje bio

Bioslavnosti nejsou jen pro milovníky bioživota! A taky nejen pro milovníky špaldy, i když to je hlavní hrdinka oslav. Budou tady k ochutnání všechny možné pokrmy z téhle obilniny, ale taky pohankové palačinky, grilovaní pstruzi nebo beran na rožni. Můžete přijít i s dětmi, na celý den je připraveno divadlo a různé zábavy, aby si rodiče užili klidného hodování. Taky se můžete podívat na ekofarmu a do biomlýna. Důkazem fakt velké různorodosti programu, aby se na každého dostalo, je večerní hudební nášup: alternativní kapela, legenda Plastic People of the Universe, Swing Band, punková kapela Peshata a reggae kapela Švihadlo.

Kdy a kde: sobota, 10 hodin, Staré Město pod Sněžníkem, www.probio.cz

program 14 červenec bio VELKÁ

Nejenom milovníci syrové zeleniny si přijdou na své na bioslavnostech. Budou taky třeba palačinky, ryby a beran na rožni.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Praha láká na ChapiteauX

Určitě už víte, o co jde: špičkové umělecké spojení žánru divadla, baletu a cirkusu. Teď máte možnost se navíc na letenském Špejcharu podívat na vystoupení hostů – teď v neděli zrovna na Dana Bártu s jeho Illustratosphere nebo v pátek 20. července na legendární divadelní společnost Vosto5, která přiveze svůj Teatromat. A hlavně, i když to tedy není teď o víkendu, ale radši si to poznamenejte do diáře, od 25. do 29. července se koná posledních pět představení kultovní La Putyky.

Podívejte se na videoochutnávku:

Kdy a kde: neděle, Špejchar, Praha, www.chapiteau-x.cz

Znojmo hraje starou hudbu

Tohle je tip pro milovnice hudby a taky milovnice vína. Nemusí totiž u něj znít jenom „víííínčko bíluéééé“. Ve Znojmě a okolí teď kromě pravidelných fanfár z radniční věže uslyšíte ledacos, třeba komorní koncertování v Dobšicích ve vinařství Hort (sobota odpoledne), nebo symfonický koncert v Minoritském klášteře, nebo světovou komickou show dvou improvizátorů Alekseye Igudesmana a Richarda Hyung-ki Joo. Festival trvá až do neděle 29. července.

Nechte se nalákat loňskou ukázkou:

Kdy a kde: sobota a neděle, Znojmo, www.hudbaznojmo.cz

Holešov předvádí Ladu

Dílo Josefa Lady prý děsně obdivoval Picasso. Možná jo, možná ne, v každém případě na jeho obrázcích a knihách vyrostlo každé české dítě několika posledních generací. Stačil by jenom samotný kocour Mikeš, že ano. No a teď se můžete podívat na největší ladovskou výstavu za mnoho let, kde se budou taky promítat filmy s jeho obrázky. Tenhle malíř a spisovatel má totiž letos významná výročí: 125. výročí narození a 55. výročí úmrtí. Výstava trvá až do konce září, takže máte ještě čas – ale víte, jak to je s věcmi, které se odkládají. Pak na ně většinou nedojde.

Kdy a kde: sobota i neděle, zámek Holešov, www.holesov.info

program 14 15 červenec lada

O co, že uhádnete autora tohohle obrázku na první pohled? Pochopitelně, Lada. V Holešově má právě velikou výstavu.

foto:
zdroj: Vlasta.cz