Vezměte si teplé prádlo a hurá na žňové akce, než skončí léto!

Zábava 27. července 2012

Svatá Anna, chladna z rána. A taky varování, že léto se pomalu sune k závěru. Tak to abyste si vzala teplé spodní prádlo a šla si to ještě rychle užít.

Příkazy koštují vdolky

Pro milovnice tradic a starých řemesel se hodí výlet na Hanou, do Hanáckého skanzenu. Bude tady totiž rolnický den s ukázkami prací, které probíhaly před žněmi (nabroušení, nakutí kosy na babce aj.) a následně si samy můžete vyzkoušet tradiční ruční sklizeň obilí za použití kosy s luňákem. V obytné části usedlosti bude možné ochutnat pravé hanácké vdolky a v hospůdce domácí tlačenku, sádlo nebo škvarky.

Kdy a kde: sobota, 10 hodin, Příkazy u Olomouce, www.hanackeskanzen.cz

novy vdolek
foto:
zdroj: Kuchyne.cz

Buchlovice zavoní česnekem

Jestli si nedáváte česnek ani do bramboráků nebo na topinky, tak se zdaleka vyhněte buchlovickému zámku, protože tady to bude česneková síla. Co byste totiž jinak čekala na festivalu česneku?

Samozřejmě tady bude „košt česneku“, kdy je prezentováno až 25 odrůd, a ochutnávka všemožných specialit s touhle dobrotou. Včetně česnekového zákysu, pálenky a zmrzliny!

Jestli chcete podpořit pěstování českého česneku, tož hurá do Buchlovic. A pozor, pro nositele příjmení Česnek (-ová), ale také Garlík (-ová) a Knobloch (-ová) (i v anglické variantě Garlic a německé variantě Knoblauch) je vstup zdarma!!

Kdy a kde: sobota, 10 hodin, areál zámeckého parku

novy cesnek
foto:
zdroj: Kuchyne.cz

Lipno láká na ptačí perspektivu

Tahle v Česku ojedinělá atrakce zahájila provoz teprve minulý týden, takže je velká pravděpodobnost, že tam ještě teď nebude narváno. Stezku korunami stromů mají u sousedů v Německu, a protože tam o ni byl opravdu velký zájem, stojí právě jako novinka teď i u nás. Jestli se nebojíte výšek, stojí to určitě za to – uvidíte nádhernou krajinu kolem Lipna doslova z ptačí perspektivy.

Stezka stojí na kopci u horní stanice lanovky na Kramolíně, jestli to tam znáte. Měří 675 metrů a je to vlastně spirálovitá dřevěná konstrukce. Protože je bezbariérová, můžete tam klidně i s kočárkem, akorát dolů budete zase muset po svých, a ne po lákavě dlouhém toboganu. Nejvyšší bod měří 40 metrů, a případný tobogan dolů 52 metrů.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 9.30 do 19.00 hodin, v sobotu do 24 hodin, Lipno nad Vltavou, www.stezkakorunamistromu.cz

program stezka

Celou krajinu kolem Lipna až daleko za hranice můžete letos jako úplnou novinku uvidět ze stezky korunami stromů. Hodí se i pro mrňata v kočárku, stejně jako pro seniory.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Liberec paří na Benátské noci

Jasně, tenhle festival býval na Malé Skále, tak si to všichni pamatují. Ale organizátoři tvrdí, že kvůli pohodlí návštěvníků, lepší dopravní dostupnosti a taky rozšíření programu to bude na novém místě v areálu Vestec lepší. Jestli tam pojedete, však sama uvidíte.

Letos je to už dvacátý ročník, bude tady pět pódií, na nichž se vystřídá třeba Bryan Adams, Sunrise Avenue, Emir Kusturica, Dan Landa, Jarek Nohavica nebo skupiny Chinaski, Kabát či MIG. A k tomu prý bude krásný výhled na Ještěd, no neberte to.

Kdy a kde: sobota a neděle, Vestec – Liberec, www.benatskanoc.cz

program benatska noc

Letos se Benátská noc přesunuje z Malé Skály do Liberce, ale organizátoři se dušují, že to tam bude ještě mnohem lepší mejdan!

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Červený dvůr zve na festiválek

Nemáte potřebu účastnit se hudebních megaakcí, ale takový menší festival byste si dala? Tak jestli máte blízko jihočeský Červený dvůr, nechte se pozvat.

Tahle akce v psychiatrické léčebně je už několikaletou tradicí a letos vystoupí třeba Danger Line, Noncitizen, Stay Subway, Petr Váša a Ty syčáci, Květy, Pepa Nos nebo Liwid. Celé odpoledne tady bude i doprovodný program pro nejmenší: skákací hrad, hoopy, lukostřelba, jízda na koních, art workshop.

Kdy a kde: sobota, 13 hodin, park Psychiatrické léčebny Červený dvůr, https://cervenani.com/aktualne.html

program cervenani

Festival v Červeném dvoře sice není tak slavný jako třeba Benátská noc, ale určitě tady potkáte dobrou hudbu i zajímavé lidi.

foto:
zdroj: Vlasta.cz