Co takhle si v sobotu v noci zatančit v dešti?

Zábava 3. července 2012

Nezbláznili jsme se, jen si chceme udělat radost připomínkou slavných tanečníků. A pak se třeba dát taky do tance.

Každá generace má asi svého. John Travolta, ještě než zazářil jako taxikář v Kdopak to mluví, byl megahvězdou především díky filmům Pomáda a Horečka sobotní noci (1977). Zatímco v Kdopak to mluví byl už především strašně milým adeptem na tatínkovství, v těch prvních ztělesňoval rebelské sexy mladíky s perfektním tělem a rytmem v něm. Víte mimochodem, že Pomáda se nejdřív hrála jako klasický muzikál na Broadwayi a tam už měl menší roličku? No v tom filmovém z roku 1978 už byl hlavní hvězdou. Tak tady ho máte – ve slavné horečkovské scéně.

Za tímhle chlápkem musíme do historie níž. Jmenoval se původně Frederick Austerlitz, a jak jméno napovídá, rodina pocházela z Rakouska. Nicméně maminka chlapce v Americe přihlásila do taneční školy, a to se ukázalo jako skvělý nápad. Pro něho a jeho sestru napsal hudební show samotný George Gershwin. Sestra Adele se ale vdala, a tak náš chlapec hledal novou taneční partnerku. Ta nejslavnější se jmenovala Ginger Rogers a poprvé s ní tančil ve filmu Letíme do Ria v roce 1933. Už víte? Ano, je to Fred Astaire. Proslul tím, že s ním nebylo lehké pořízení, byl maximálně náročný a schopný „urvat“ si celou scénu pro sebe. Ale fakt tančit uměl. Nejlepší filmy s ním jsou Páni v cylindrech a Svět valčíků. Ale v jedné své slavné roli vůbec netančil: jako podvodník ve Skleněném pekle z roku 1974. A před osmdesátkou si vzal o 46 let mladší ženu. Nabízíme vám dvě ukázky:

Jednou jen Freda

A jednou s Ginger

A teď ještě jeden Američan: Gene Kelly. Měl ještě čtyři sourozence a říkalo se jim Five Kellys, protože společně vytvářeli hudební, taneční a pěvecká vystoupení. Gene byl skvělý zpěvák, tanečník a choreograf, a jako výborný učitel si založil vlastní taneční školu. Poprvé se ve filmu objevil v roce 1942 s Judy Garlandovou, ale první hlavní byla s Ritou Hayworth ve filmu Cover Girl. A pak už taky režíroval. U nás ho nejvíc známe z filmu Singin´ in the Rain – Zpívání v dešti - 1952, kde nejen hrál, zpíval a tančil, ale spolupodílel se na choreografii a společné režii spolu se Stanleyem Donenem. Hrál zde ženami zhýčkanou filmovou hvězdu Dona Lockwooda, který se náhodně ocitne při útěku před neodbytnými fanynkami v automobilu půvabné dívky, která poněkud pošramotí jeho nebetyčné sebevědomí. Pak režíroval třeba Hello, Dolly s Barbrou Streisand, věděla jste to?

A ještě jednoho českého chlapíka, který je sice především herec, ale skrývá se v něm nečekaně mnoho talentů. Však řekněte, kdybyste znali jenom Ozzáka ze sitcomu Comeback, tipli byste si, že Martin Dejdar je vynikající tanečník? A přece to ukázal už ve filmové hitovce Šakalí léta, a pak taky v úplně jiném žánru, velmi silném a smutném Učiteli tance. My vám ale radši dáme veselejšího Bejbyho s kytarou z českých socialistických poměrů.

Máte chuť se okamžitě zvednout a dát do tance?

I když nemáte po ruce Martina, Johna, Freda ani Gena, nevadí. Klidně si můžete tančit sama v obýváku. Stačí si koupit některé (nebo všechny) z výukových DVD latinsko-amerických tanců, které pro časopis Vlasta připravil stardancový tanečník Michal Kostovčík s Evou Krejčířovou. Oba přísahají, že fakt můžete tančit i sama.

Jak si objednat časopis Vlasta s přibaleným DVD?

Tvar SMS pro objednání čtvrtého dílu PASO DOBLE (pište bez diakritiky):

VLASTA TANEC4 JMENO PRIJMENI ULICE CP MESTO PSC

SMS odešlete na 902 11, obratem obdržíte zpoplatňující SMS v hodnotě 35 Kč - peníze budou odečteny z vaší SIM karty.

Vlastu s DVD vám zašleme do dvou týdnů od obdržení vaší objednávky.

Tvar SMS pro objednání celého setu (pište bez diakritiky):

VLASTA DVD JMENO PRIJMENI ULICE CP MESTO PSC

SMS odešlete na 902 11, obratem obdržíte zpoplatňující SMS v hodnotě 35 Kč - peníze budou odečteny z vaší SIM karty a stejná částka za další čísla časopisu se vám bude strhávat každý týden až do čísla 33.

Vlastu s DVD vám budeme zasílat průběžně vždy do dvou týdnů od vyjití nového čísla.

Službu technicky zajišťuje ATS. Infolinka 776 999 199, www.platmobilem.cz.

michal eva

Školou tance s Vlastou vás provedou taneční mistři Michal Kostovčík a Eva Krejčířová.

foto: