Kudy z nudy? Tudy!

Zábava 1. srpna 2012

Máte svoji oblíbenou lokalitu? Pomozte jí vyhrát a hlasujte pro nejatraktivnější místo České republiky. Prima ceny můžete vyhrát i vy.

Nový ročník soutěže Ceny Kudy z nudy 2012 je totiž v plném proudu! Pro každý ze 17 cestovatelských regionů bylo do soutěže nominováno super 10 míst, a to v kategoriích tradiční turistický cíl, novinka turistické sezony a originální podnikatelský počin.

Kdy a kde a jak hlasovat?

Do 30.9.2012 na www.cenykudyznudy.cz.

Jeden uživatel může hlasovat maximálně pro 20 aktivit.

Co je v nabídce?

Muzeum gastronomie

Praha letos vytáhla do boje hned s několika muzei. Těmi nejzajímavějšími budou zcela jistě Muzeum gastronomie, kde vás provedou historií přípravy pokrmů, a Muzeum Káji Saudka, které zachycuje život a dílo českého komiksového velikána, jehož kresby u nás zná úplně každý.

sedlecké opatství

Ve středních Čechách mají letos premiéru večery na sedleckém opatství, jejichž hlavní součástí je noční prohlídka opraveného a na seznam UNESCO zapsaného chrámu Nanebevzetí Panny Marie a světoznámé kostnice hřbitovního kostelíka Všech svatých.

Hopsárium

Jižní Čechy nabízejí jako žhavou novinku zastřešený zábavní park Hopsárium v Českých Budějovicích pro děti i dospělé. K dispozici je například osm metrů vysoká prolézací věž, skluzavka a zejména maxitrampolíny.

stezka v korunách

Turistický region Šumava má na vítězství velmi slušně našlápnuto díky první Stezce v korunách stromů v Česku. Celá rodina se může projít lesem u Lipna ve výšce až 24 metrů nad zemí a vidět zblízka svět, ve kterém žijí ptáci.

Plzeň

Region Plzeňsko a Český les přináší také celou řadu soutěžních aktivit. Mezi premiérami naleznete třeba jubilejní prohlídky pivovarů Pilsner Urquell. Západočeské lázně představují rodinnou vilu Becherů. Architektonicky hodnotná stavba majitelů světoznámé likérky zapsaná na seznamu kulturních památek je dnes upravena na interaktivní galerii pro mladé výtvarníky.

zámek

Ve Šluknově v regionu severozápadní Čechy je letos po dvaceti letech pro veřejnost opět zpřístupněn zrekonstruovaný zámek. Novinky na tomto poli nejsou tak časté, takže milovníci renesančních staveb si dozajista přijdou na své.

Čtyřlístek

Českolipsko a Jizerské hory nasazují do klání muzeum další české legendy. Muzeum Čtyřlístku v Doksech ocení zcela jistě všechny generace. Legenda trvající od 60. let má konečně důstojný svatostánek.

muzeum papírových modelů

Královéhradecko přichází s Muzeem papírových modelů v Polici nad Metují. Další muzeum, tentokrát věnované řeznictví, naleznete nově v Náměšti nad Oslavou.

Tugendhat

Jednoho z favoritů má v soutěži i Brno, které konečně otevřelo zrekonstruovaný skvost funkcionalistické architektury – vilu Tugendhat. V Jeseníku sází na krajovou historii a otevřeli expozici o nechvalně známých čarodějnických procesech. Šanci na turistický hit má ale také severní Morava a Slezsko s areálem Dolních Vítkovic, který je národní kulturní památkou a má rozhodně co nabídnout.

Co vyhraje váš favorit a co vy?

Vítězné turistické místo obdrží od agentury CzechTourism ocenění 100 000 korun. Hlasující uživatelé vyhrávají v průběhu celého léta zajímavé ceny – poukazy, vstupenky, knihy... Stačí párkrát kliknout ;-)