Dneska už nic nejezte, o víkendu se bude hodovat

Zábava 10. srpna 2012

Folklor, historie a hlavně jídlo a pití všeho druhu, to jsou lákadla na tento víkend. Tak dobrou chuť.

Šelmberk vaří středověce

Na hradě se nejenom budete moci podívat na ukázky starých řemesel, ale hlavně se najíst podle středověké chuti. Jestli dobře, to vám nezaručíme, bude se vařit podle receptů z kláštera, hospody, vojenské jídelny, královského dvora a chudého domečku. Ale za pokus to určitě stojí. Budou třeba paštičky pečené v těstě, jablečné polštářky, dančí klobásky, bude se vařit pivo a péct chleba.

Kdy a kde: sobota a neděle, od 10 hodin, hrad Šelmberk – Mladá Vožice, www.centrumselmberk.cz

program 11 srp kuchyně

Na hradě Šelmberk se bude ochutnávat z jídel, která se vařila u našich předků ve středověkých kuchyních.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Mikulov zpívá, tančí a pije

Tedy už od pátku večer, ale v sobotu toho taky hodně stihnete. Koná se tady už 16. ročník festivalu Sousedé, který pořádá Národopisný soubor Pálava ve spolupráci s Místním vinařským spolkem Moravín.

V sobotu dopoledne pozvou soubory tancem a muzikou v centru města na hlavní odpolední program, v němž každý předvede typický folklor z oblasti, odkud pochází. Spolu s Národopisným souborem Pálava a Pálavští senioři vystoupí FS Vagonár-stará škola z Popradu, CM Píšťalenka, KFS Szöttes z Bratislavy, Horácký soubor písní a tanců Vysočan Jihlava a Mužský a ženský sbor Dolní Dunajovice. No a k tomu to víno.

Kdy a kde: sobota, 9 hodin, Mikulov náměstí, www.nspalava.cz

program 11 srp pálava

Folklorní spolek Pálava pozval na víkend další spřátelené soubory a bude se zpívat a tančit. A taky pít víno.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Domažlice se cpou koláči

Pardon, domažličtí, my víme, že nejenom. Ale když ty vaše koláče jsou tááák dobré! Takže poctivě: kromě pojídání koláčů se tady koná především další ročník chodských slavností. Už 58. No fakt.

Taky je zároveň Vavřinecká pouť. Program hudební i divadelní je nekonečný a určitě nestihnete všechno: najdete ho totiž na pěti scénách a skládá se z více než dvaceti pořadů. Vstup je zdarma! Koláče sice ne, ale za ty peníze to stojí.

Kdy a kde: sobota a neděle, od 10 hodin, www.chodskeslavnosti.cz

program 11 srpenm kolač

V Domažlicích na chodských slavnostech se můžete dosyta nacpat úžasnými koláči. Nebo si koupit keramiku nebo poslechnout dudáky.

foto:
zdroj: smagpix.com

Vsetín koštuje gulášky

První dva ročníky Gulášfestu se osvědčily, a tak se chystá třetí. Přihlásit se do soutěže už nestíháte, ale nevadí. O putovní korunu a titul "Vsetínský gulášový král" se bude letos bojovat u šestnácti rozpálených kotlů.

V nabídce budou guláše hovězí, zvěřinové, zabijačkové, segedínské. K ochutnávání vystoupí skupiny Hard2Say, Bandaband, Ciment nebo Podjezd Dareband. Pro děti bude připraven dětský koutek a florbalová střelnice o ceny.

Kdy a kde: sobota, od 10 hodin, Vsetín, fotbalový stadion, www.gulasfest-vsetin.com

program 11 srpen guláš

Ve Vsetíně ochutnáte litry guláše. Přihlásit se do soutěže už asi nestihnete, ale ochutnávat zaručeně ano.

foto:
zdroj: smagpix.com

Bučovice lákají na sladké

Samotný zámek Bučovice (to je na jižní Moravě) stojí za návštěvu. Ale teď se přidalo další lákadlo: výstava o historii cukráren a vývoji cukrářského řemesla v Čechách a na Moravě.

Můžete si připomenout nejvyhledávanější brněnské cukrárny (třeba Dorotíkovu, Tomanovu nebo Kolbabovu) a výrobny cukrovinek (třeba Dimo, Bumba, Mirko) z první poloviny 20. století. Taky tady je perníkové a čokoládové městečko, mezi horami z oplatků, čokolády a bonbónů projíždí vláček.

Dobu zašlých časů připomenou jak interiéry historické cukrárny, tak ukázky zapomenutých cukrářských nástrojů, pomůcek, forem a reklam. Mňam.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 9 do 16 hodin, zámek Bučovice, www.zamek-bucovice.cz

program 11srpen

V Bučovickém zámku mají krásné interiéry, ale taky tam zrovna začala výstava o historii českých a moravských cukráren. Kdyby vás honila mlsná.

foto:
zdroj: Vlasta.cz