13. srpen: Den leváků čiliŽivot na levačku

Zábava 13. srpna 2012

Proč leváků přibývá? Jak se jim žije v pravostranně orientovaném světě? Co jim může usnadnit život? A které celebrity píšou levou rukou?

Mezi leváky je mnoho významných osobností ze všech sfér života. Například geniální fyzik Albert Einstein, velcí malíři, jako byli Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael nebo Pablo Picasso, státník Winston Churchill, J. F. Kennedy, Napoleon nebo Julius Caesar.

Leváci byli nebo jsou i Paul McCartney, Ringo Starr, Jimi Hendrix, David Bowie, Julia Robertsová, Nicole Kidman, Celine Dion, Annie Lennox, Bill Gates, Henry Ford, Bruce Willis nebo Charlie Chaplin. K českým známým tvářím, které berou tužku do levé ruky, patří třeba Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková, Tatiana Wilhelmová, Monika Selešová, Jiří Krampol, Martin Stropnický nebo Eliška Balzerová.

Najdou se mezi nimi i tak rozporuplné osobnosti jako Adolf Hitler, Pol Pot nebo Fidel Castro.

brouci

Mezi slavné leváky patřili i členové legendárních Beatles Paul McCartney a Ringo Starr.

zdroj: ČTK

fidel castro

Nebo kubánský vůdce Fidel Castro.

zdroj: ČTK

Píšete pravou? I tak jste možná levák? Vyzkoušejte se!

Většina lidí se považuje za leváka nebo praváka podle toho, kterou rukou píšou. To je sice podstatné, ale nikoli jediné měřítko. Zjistíte tak pouze to, které ruce dáváte přednost při psaní. Ovšem někdo si levou rukou čistí zuby, ale když chce hodit klacek psovi, udělá to pravačkou. A pak jsou tady ti, kteří dokážou některé věci dělat oběma rukama stejně. Třeba malíř Jiří Trnka dokázal kreslit s tužkou v každé ruce a dokonce oběma současně. Takových lidí je ovšem sotva procento v celé populaci.

Zkuste, co jak děláte:

  1. Chcete se podívat klíčovou dírkou, co se odehrává vedle v kanceláři. Které oko použijete?
  2. Obejměte sami sebe. Která ruka je nahoře?
  3. Chcete jít do kina, váš partner na houby. Hodíte si mincí. Kterou rukou to uděláte?
  4. Do zad vás štípl komár. Kterou rukou se začnete škrábat?
  5. Kterým okem lišácky mrknete, když se vám povedl dobrý žertík?
  6. Již potřetí vám na zem upadla pasta na zuby. Kterou nohou ji vztekle nakopnete?
  7. Sepněte ruce jako při modlitbě. Který palec máte nahoře?
  8. Ukažte si prstem na darebáka: „Tys to byl!“ Kterým ukazováčkem ukazujete?

klíčová dirka

Jaký okem se díváte skrz klíčovou dirku?

zdroj: www.thinkstock.cz

Kde se leváci berou?

Za leváctví může náš mozek. Každá jeho polokoule řídí opačnou stranu těla. Takže levá mozková hemisféra ovlivňuje pravou a pravá je zodpovědná za levou. Teorií o tom, proč a jak vzniká leváctví, je mnoho: od poškození mozku z důvodu stresu při porodu až po vyšší hladinu testosteronu během vývoje plodu v těle matky. Žádná z nich ovšem zatím neposkytla dostatečné a podložené vysvětlení.

Kolik leváků běhá po světě, se moc zjistit nedá. Nicméně jenom ve Spojených státech žije asi třicet milionů leváků! V Česku preferuje levačku jeden člověk z deseti, takže je to asi milion lidí. Levorukých mužů je o něco více než žen a častěji se leváctví vyskytuje u dvojčat.

A překvapivě je dvakrát více levorukých mezi mladými lidmi než mezi staršími. To může být způsobeno buď tím, že je čím dál méně lidí přeučováno, nebo tím, že se prostě rodí více leváků. Další možností je, že se leváci postupně přizpůsobují, až se pravoruké společnosti přizpůsobí úplně. Prostě zatímco v mládí byli leváky, postupně se z nich stanou praváci.

Levorukost se ale především dědí. Každé druhé dítě, které se narodí v rodině leváků, je samo levákem. U rodičů, kde je levoruká pouze matka, je to každé čtvrté dítě a u levorukých otců každé páté. Kupříkladu na britském královském dvoře je leváků opravdu hodně. Zesnulá královna matka byla levoruká stejně jako královna Alžběta II., její syn princ Charles a jeho syn princ William.

Šikana pravorukého světa

Pravákům to tak ani nepřipadne, ale život leváka ve společnosti, kde je snad všechno udělané jen pro praváky, je trochu obtížný, trochu nebezpečný a taky trochu smutný. Leváci se musejí v běžném životě neustále vyrovnávat s „pravými“ nástrahami.

V telefonní budce jsou číselníky napravo, vypínače jsou umístěny tak, aby je pravák pohodlně nalezl, většina dveří se přirozeně otevírá pravou...

Jasně, tyhle činnosti se dají nacvičit, navíc se dají koupit nástroje přizpůsobené pro leváky. Ovšem třeba řezání motorovou pilou nebo otevírání konzervy standardním otvíračem už jsou činnosti nebezpečné. Třeba v autě je napravo nejen řadicí páka, ale také většina důležitých knoflíků a ruční brzda.

geny

Levorukost se dědí.

zdroj: www.thinkstock.cz
telefonní budka

Pravoruký svět na leváky útočí na každém rohu - i v telefonních budkách.

zdroj: www.thinkstock.cz

Když máte doma leváka

Ještě v minulém století byly děti často přímo bity, dokud se nenaučily psát správně, tedy pravačkou - jistě si to mnoho z vás pamatuje. Podle zakladatelů prvního rakouského institutu pro leváky a přeškolené leváky, který vznikl v rakouském Grazu, je právě podobné přeučování jedním z nejhorších zásahů do lidského mozku.

„Násilný přechod na méně používanou ruku vede k těžkým poruchám, které negativně zatěžují mnoho oblastí života,“ vysvětluje ředitelka ústavu Gerlinde Stölzlová. Takové děti často až do dospělosti a nezřídka i v jejím průběhu trpí například poruchami spánku, zajíkavostí, zvýšenou agresivitou nebo nepřiměřenou plachostí, dostavují se neurózy a deprese, dokonce i tiky či noční pomočování.

Jestliže máte v rodině leváka, není nutné přestavovat celý byt - vždyť dítě i dospělý se stejně musejí orientovat v pravorukém světě. Takže svému levorukému dítěti usnadněte co nejvíc život v jeho pokoji a zbytek bytu ponechte klidně pravoruký. Tohle vám doma pomůže:

  • Vypínače v dětském pokoji nebo v levákově pracovně uzpůsobené na levou ruku.
  • Ve skříni na oblečení police napravo a tyč s ramínky nalevo.
  • Pracovní stůl s pracovním prostorem na levé straně a zásuvkami napravo.
  • Používá-li stůl pravák i levák, je třeba všechno umísťovat na střed stolu.
  • Obvyklé kuchyňské náčiní může používat i levák. Pozor ale na otvíráky na konzervy! Bez tréninku to levák tím obvyklým nezvládne.
  • Elektrické nářadí volte takové, které má ovládací prvky co nejvíce na střed - levákovi je nekupujte bez toho, aby si je sám vyzkoušel.
  • Pro leváky se kromě nůžek vyrábějí i pravítka, na nichž se čtou údaje zprava doleva, nebo levoruká pera, ořezávátka či kroužkové sešity.

Proč je fajn být opačně?

Takže leváci to v našem pravorukém světě jednoduché nemají. Navíc jsou podle studií náchylnější na alergie, problémy s imunitním systémem, deprese, problémy s drogami, epilepsii, schizofrenii a poruchy spánku.

ONA: Nekvičet, hledat!

  • V historii lidstva byli leváci často předmětem strachu, výsměchu a pohrdání. Byli to vyvrženci a lidé zlověstní. Mateřská znaménka a pihy na levé straně těla znamenaly pro „čarodějnice“ cestu na hořící hranici.

  • Levá ruka je v některých kulturách ta „špinavá“, protože se s ní provádí intimní hygiena. Temné síly prý sídlí za levým ramenem, nalévání vína levou rukou nosí smůlu a přípitek levou rukou je neupřímný.

  • Buddhistická cesta k nirváně může vést údajně dvěma cestami - pravou k osvícení nebo špatnou, levou.

  • Ženské šaty se dodnes zapínají na opačné straně než mužské proto, že se viktoriánské šlechtičny nechávaly oblékat jen svými pravorukými služebnými.

  • Snubní prsten se nosí na levačce prý proto, že měl Římany chránit před zlem, které z ní vyzařovalo. Anebo proto, že Egypťané považovali levačku za ruku nešikovnou, zato blíž k srdci. Aspoň že Inkové levoruké lidi uctívali a severoamerickým Zuniům prý přinášeli leváci štěstí.

Na druhou stranu mozek leváků a jejich vidění světa jsou odlišné od vnímání praváků. Přisuzuje se jim proto vyšší inteligence, která často hraničí až s genialitou. Mají obvykle velmi vyvinuté řečové schopnosti a lehce se učí.

Specifické postavení a výhody čerpají ze své „levosti“ sportovci. Obzvlášť v některých kolektivních sportech jsou doslova k nezaplacení a perou se o ně nejprestižnější kluby. Široké využití mají například „levonozí“ fotbalisté, bez „levorukého“ házenkáře či házenkářky se neobejde žádný špičkový tým nebo reprezentace, a levák nadhazovač je noční můrou všech pravorukých hráčů baseballu.

Potrápit soupeře dokážou i v individuálních sportech, jako jsou například tenis nebo box, protože jejich údery přicházejí z nečekaných směrů. Výhodu mají i šermíři nebo skokani do výšky. Jejich pravorucí soupeři se totiž odrážejí ze slabší levé nohy. K nejznámějším levákům patří tenisté Martina Navrátilová a John McEnroe, fotbalisté Pelé, Diego Maradona, Ruud van Nistelrooy či boxer Mike Tyson.

Podle studie vědců z americké Lafayette College a Johns Hopkins University vydělávají středoškolsky vzdělaní leváci o 15 %, vysokoškolsky vzdělaní dokonce o 26 % více než jejich pravorucí kolegové! Platí to ale bohužel jen u mužů...