Konec léta není konec zábavy! Okoukněte třeba Skoty

Zábava 24. srpna 2012

No jasně že to není česká tradice, ale na Sychrově se prostě konají skotské hry. A jinde zas něco jiného, číhněte na to...

Třeboň loví (a jí) ryby

Už osmý ročník Rybářských slavností je velkým lákadlem, i kdybyste ryby nejedli. Ono se tady taky bude třeba koštovat víno, poslouchat hudba všech žánrů a večer ohňostrojit. No ale předpokládáme, že ryby jíte, takže vás určitě zaujme třeba rybářská výstava s ukázkami živých ryb, lovení a taky rybí gastronomie.

V neděli budou mít děti na rybníku Hrádeček rybářskou soutěž, můžete se přihlásit na cyklistickou projížďku kolem rybníků nebo se v neděli odpoledne podívat na divadelní Vodnickou pohádku.

A víte, že nejznámější ryba této oblasti, Třeboňský kapr, má chráněné zeměpisné označení Evropské unie? Na slavnostech ho budete mít možnost ochutnat v nejrůznějších podobách – grilovaného, uzeného a smaženého, v domácí rybí pomazánce nebo v kapřím guláši.

Kdy a kde: sobota a neděle, od 9 hodin, Třeboň, www.trebonsko.cz

program třeboň

Tak takhle vypadá kapr na žampionech. O víkendu v Třeboni budete ale moct ochutnat daleko víc rybích variant.

foto:
zdroj: Kuchyne.cz

Sychrov zve Skoty

Máte slabost pro chlapy v sukni? Myslí se samozřejmě urostlí svalnatí hrdí Skoti, co si dají panáka whisky a pak unesou jednou rukou poraženou borovici. Tak tyhle budete mít možnost (doufám) potkat na Sychrově, protože už podvanácté se tady konají Skotské slavnosti.

Pít se bude zmíněná whisky, hrát budou dudy. Ke každé vstupence obdržíte zdarma sklenku dvanáctileté skotské single malt whiskey Highland Park, slibují organizátoři. Těšit se můžete taky na výuku a ukázky tradičních skotských tanců.

Vystoupí skupiny Claymore, Navostro, Alison, Zhanob nebo Asonance a soutěžit se bude v těžkoatletických soutěžích, jako je hod závažím o hmotnosti 14 kilo do dálky nebo hod pětimetrovou kládou.

Kdy a kde: sobota, 10 hodin, Sychrov, www.skotskehry.cz

program skoti

Na zámku Sychrov mají sraz silní muži, kteří se nebojí obléct si sukni. Budou soutěžit v těžkoatletických disciplínách a pít whisky.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Točník pořádá české PivoPění

Tak tohohle festivalu je to pro změnu ročník první a organizátoři by rádi něco, co jinde nemají: „Naší ambicí je uspořádat přehlídku českého klasického divadla a hudby, doplněnou prezentací ryze českých výrobců a jiných malých českých firem, jejichž šikovnost, um a odvaha má často pramalou šanci uspět v konkurenci globálních korporací a řetězců. Právě jim chceme akcí pomoci.“

Navíc tady bude předpremiéra písní z nového rodinného muzikálu Kapka medu pro Verunku. Ochutnáte výrobky malých českých pivovarů, jako je pivovar Buštěhrad – Taschenberg, Sousedský pivovar Bašta, soukromý domácí pivovar Berounský medvěd, plzeňský pivovar Purkmistr, pivovar U Stočesů z Rokycan nebo pivovar Matuška Broumy. A nealko bude třeba stará dobrá česká malinovka nebo právě z pivovaru U Stočesů z Rokycan.

Kdy a kde: sobota, Točník, od 11 hodin, www.tocnik.cz

program točník

Na Točníku se tentokrát setká česká hudba s českým pitím. Kromě piva slibují organizátoři třeba taky malinovku.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Praha bude pít čaj

Máte ráda čaj? Jestli ano, nechte se pozvat v sobotu na Vyšehrad na úplně jednoduchý čajový festival. Vezměte si deku a od východu slunce můžete ochutnávat nejrůznější čaje z nejrůznějších zemí. Taky si můžete vzít svůj čaj a konvičku a uvařit si svůj „tý“ a dát ochutnat ostatním.

Navíc tady bude festival pouličního umění, prezentace čajové školy a ukázka gastronomie s čajem. Při svítání vás čeká společný koncert na tibetské mísy, takže jestli něco takového vlastníte, nezapomeňte ji přibalit. Odpoledne se soutěží o nejlepší ledový čaj a večer budou v bazilice znít duchovní písně.

Kdy a kde: sobota, od svítání, asi od půl šesté, Praha – Vyšehrad, www.cajomirfest.cz

Podívejte se na videopozvánku organizátorů:

Lenora zas peče chleba

Jste ještě na prázdninách na Šumavě? Tak si nenechte ujít tradiční veřejné pečení chleba v pekárně v Lenoře. Peče se nejen chleba, ale taky koláče, houstičky a placky, a rozdává se na ochutnání zdarma!

Veřejná pec pochází z roku 1837 a sloužila tehdy nemajetným, aby si měli kde upéct. Dneska její provoz dotují sponzoři i obec. Pec stojí hned vedle hlavní silnice v centru, a pečivo taky nese značku Šumava originální produkt.

Kdy a kde: sobota, od 9 do 13 hodin, Lenora, www.sumava.net

program lenora

Když se zastavíte v sobotu dopoledne v Lenoře, dostanete zadarmo ochutnat chleba nebo koláčky či placky pečené v místní peci.

foto:
zdroj: Vlasta.cz