Vyblbněte se na kole

Zábava 7. října 2013

Chcete se pobavit na krásných místech a ještě k tomu posílit fyzičku a shodit nějaké to kilčo navíc? Tak v tom případě nasedat a šlápněte do pedálů. Vybrali jsme pro vás čtyři úžasné tipy.

cyklistika 5
foto:

Čarokrásné Brdy

PROČ SE TAM VYDAT:

Protože celá desetiletí nebyla kvůli vojenským záměrům šance se do některých míst těchto končin dostat.

A příroda mohla nerušeně krásnět. Teď máte aspoň o víkendech příležitost se jí obdivovat, přestože ve vojenském prostoru platí pro civilisty jistá pravidla.

Jako cyklistu vás ovšem nebudou vůbec omezovat, pokud zrovna netrpíte nutkáním sjíždět z vyznačených tras a probíjet se na kole lesem. Jinak vám zdejší vyasfaltované nebo alespoň štěrkem zpevněné cesty nabídnou skvělou příležitost spálit přebytečná kila na kole. Vzít můžete celou rodinu, tratě jsou vhodné i pro sportovně založené děti školou povinné. Navrhujeme zaparkovat automobil v obci Chaloupky, sundat kola ze střechy a vyrazit k romantické zřícenině hradu Valdek. Zdejší pán Vilém Zajíc údajně kdysi miloval královnu Elišku Přemyslovnu... Z Valdeka zamiřte na Strašice a pak lesem k loveckému zámečku Tři trubky a odtud k legendárním Padrťským rybníkům (dva rybníky leží v kouzelném údolí dlouhém 10 kilometrů). K tomuhle přírodnímu skvostu se lze dostat i po cyklostezce z Trokavce kolem vrchu Okrouhlík a skály Marie Terezie na hráz Hořejšího Padrťského rybníka. Dál stezka pokračuje do Bukové u Rožmitálu pod Třemšínem.

cyklistika 1
foto:

Záhadné Toulovcovy Maštale

PROČ SE TAM VYDAT:

Protože síť cyklostezek v mikroregionu Toulovcovy Maštale je tak rozmanitá a hustá, že si vyžádala dokonce zvláštní značení! A to stojí za prozkoumání.

Toulovcovy Maštale najdete ve východních Čechách nedaleko obce Proseč na Chrudimsku. Jedná se o pískovcové skalní útvary ukryté v lese. Chcete nalákat děti na pověst?

Prý se tu kdysi ukrýval loupeživý rytíř Toulovec. Kdyby prchal na kole, snadno by se při dobré znalosti zdejšího rozmanitého terénu před pronásledovateli ukryl. A to, i když by neměl k dispozici tak přehledně značené okruhy po lesních a polních cestách, jako máme dnes my. Vybere si každý a několik dní se nebude nudit nikdo.

Baťův kanál k objevení

cyklistika 7
foto:

PROČ SE TAM VYDAT:

Protože tyhle rovinky jsou ideální pro to, udržet si správné tempo na hubnutí. Bezpečnost ještě násobí fakt, že křížení všech silnic a železničních tratí je řešeno mimoúrovňově. A kdyby vás nebo vaše děti bolely nožičky, můžete se zpátky svézt výletní lodí.

Cyklostezka podél Baťova kanálu začíná v Kroměříži ve Zlínském kraji a vede až do Hodonína v Jihomoravském kraji. Také tuto trasu si můžete rozdělit podle svých schopností, velikosti dětí a podobně. Zvládnete ji i s přídavným vozíkem pro mrňata, protože převládá asfaltový povrch. Můžete si udělat bezpočet zastávek.

Trať kromě kanálu z jedné strany a příjemné rovinaté krajiny z druhé strany lemuje i bezpočet hospůdek a přístavů. Hausbót si lze pronajmout a rodinu i s koly doslova „vyloďovat“. Takové fantastické dobrodružné spojení námořnictví s cyklistikou si nesmíte nechat ujít!

cyklistika 6
foto:

Vznešená Lednice

PROČ SE TAM VYDAT:

Protože prohánět se Lednicko-valtickým areálem parků je nejen bezpečné i pro malé děti, ale také bezpochyby okouzlující. Moderní kolo a historické památky jsou přitažlivá kombinace. O to přitažlivější, že si dokonce můžete najmout průvodce (!). Nejenže s vámi pošlape, ale poskytne vám erudovaný výklad.

Na trase Lednicko-valtickým areálem vás čeká jediný zádrhel – nebudete vědět, kam se dívat dřív. Má ovšem tu výhodu (o prázdninách nebo o víkendech dvojnásobnou), že si ji můžete rozpůlit či jinak „naporcovat“ podle vlastních sil a přespat v některém z hotelů či chat v okolí. Celou trasu totiž tvoří součet několika stezek. Přesný popis všech tras naleznete na www.mikulov.cz.

Náš tip: Průvodce seženete i v jiném koutu republiky. Pomohou vám v sedle kola vychutnat Valašsko. V Beskydech nejsou všechny trasy značené precizně a zkušený doprovod se může velmi hodit. Pro více informací hledejte na internetu odkaz www.valassko-hornivsacko.cz.

Pět zlatých zásad, jak jíst a pít na kole

  • Vyplatí se snídat sacharidy a vyrazit až 15 minut po snídani, kdy už pracují v náš prospěch.
  • Jíst až ve chvíli, kdy cítíte hlad, je chyba. Průběžně doplňujte energii (hodí se například müsli tyčinky bez přidané jogurtové polevy nebo čokolády), obědvejte rýži nebo těstoviny.
  • Po obědě si dejte minimálně hodinu pauzu.
  • Pít musíte v celém průběhu dne. Nejlepší je voda doplněná o minerály.
  • Pivo (a jakýkoliv jiný alkohol) případně až v cíli. Ale tloustne se po něm...