Abeceda: Jakou dobrotu byste si dali vy?

Zábava 15. listopadu 2013

Jak řekl kdysi dávno slavný spisovatel George Bernard Shaw, žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu. Pojďte si s námi projít abecedu těch největších dobrot z celého světa. Dobrou chuť!

abeceda a

ANGUS Hovězí maso, respektive skot, ze kterého maso pochází. Po celém světě patří mezi nejoblíbenější, protože je jemně vláknité, křehké a šťavnaté. Původně přišlo ze severovýchodního Skotska. Seženete ho na www.angusfarm.cz.

abeceda b

BUŘT A taky špekáček a párek. Ono všecko má nějaké normy a názvy, podle kterých by se mělo poznat, co se do toho dává, ale většina je dneska k pláči. Ať žijí uzeniny z masa, jak se dělávaly za císaře pána. Zkuste třeba www.sklizeno.cz.

abeceda c

CASU MARZU Pochoutka ze Sardinie – ovčí sýr prožraný larvami sýrohlodky drobné. Jí se až tehdy, když se skoro rozpadá a larvy se hemží a vyskakují. Oficiálně je sice zakázán, ale jistě se doptáte u místních sedláků (www.sardinie.cz).

abeceda d

DENSUKE Vzácný tmavě zelený, až černý meloun z Japonska. Za rok jich prý vyroste jen asi šedesát, takže je docela problém je koupit. Před časem byl jeden osmikilový vydražen asi za sto třicet tisíc korun. Seženete je ale i na www.amazon.com.

abeceda e

ERTEPLE Že nevíte, co to je? Tak pro vás třeba zemáky, kobzole, jablóška, krumple, zemčátka, bandory nebo grule, zkrátka brambory. Bez nich by v minulých stoletích pomřela Evropa hlady a dneska z nich kouzlete skvělé přílohy (www.chutastyl.cz).

abeceda f

FOIE GRAS Tedy husí játra. Pro naše babičky nic zvláštního, pro našince lahůdka. Jsou to totiž játra ptáků vykrmovaných tak, aby hodně ztučněla. Tenhle způsob se nelíbil kalifornským ochráncům přírody, a tak si je tam nedáte, u nás třeba na www.hlinenabasta.cz.

abeceda g

GRANA PADANO Italský sýr vyráběný v oblastech Veneto, Trentino, Piedmont nebo Lombardie z nepasterizovaného mléka, uzrávající 12 až 48 měsíců. Ani moc slaný, ani moc jemný, a hodí se k čemukoli nebo jen tak sám k vínu (www.laformaggeria.cz).

abeceda h

HOVĚZÍ Z KÓBE Jedno hovězí už jsme tady měli, ale tohle je ještě vymazlenější. Pravé Kóbe pochází z prefektury Hyogo v Japonsku. Krávy pijí pivo a dostává se jim navíc masáží, aby maso bylo křehké. Půl kila přijde až na tři sta dolarů (food2u.cz).

abeceda ch

CHIANTI Chianti je rozlehlá kopcovitá oblast mezi Florencií a Sienou a právě z ní pocházejí slavná červená vína. Norma jim přikazuje minimální obsah révy Sangiovese, typické právě pro tohle území, musí jí být 75 procent (www.italskavina.cz).

abeceda i

INDIÁNKY Snažila jsem se zjistit, kde se vzalo jméno tohohle dezertu, ale fakt nevím. Jestli víte, tak mi to prosím napište. Co vím ale určitě, je, že když se dělají z nejjednodušších surovin s dobrou marmeládou, jsou nepřekonatelné (ekucharka.net).

abeceda j

JACKET POTATO To je plněná pečená brambora, ale záleží na tom, kde si ji dáte. Vynikající může být i doma, ale třeba v hotelu Cary Arms v Devonu ji dostanete se smetanou, pažitkou, cibulkou, kaviárem a šampaňským za 1200 korun (www.caryarms.co.uk).

abeceda k

KALAMATA Olivy, které rostou na jediném místě na světě, v messenském údolí na Peloponésu. Lisuje se z nich první řecký olivový olej, který nese chráněné označení původu. Svítí na ně slunce tři tisíce hodin ročně (minerva.pfanner.cz).

abeceda l

LANÝŽE Luxusní jsou, ať už jde o podzemní houby, které vyčenichají cvičení vepříci, nebo jejich čokoládové jmenovce. Cena bílých lanýžů – hub – šplhá na desetitisíce. Nejdražší nákup byl 6 milionů Kč za houbu o váze 1,5 kg (www.lanyze.com).

abeceda m

MEDVĚDÍ ČESNEK Třeba vám roste za zahradou a ani o tom nevíte. Tato rostlina je přitom mezi šéfkuchaři vysoce ceněná, používá se hlavně zelená část. Jméno mu prý dali staří Germáni, protože jim dodával medvědí sílu (www.starkl.com).

abeceda n

NOKY Koukněte se na Pelíšky, abyste si připomněli rozdíl mezi knedlíkem a nokem. Procházejí celou Evropou – německy Nockerl, italsky gnocchi, jedí se skoro ve všem a se vším. Slavné jsou nadýchané salcburské nasladko (www.zajidlem.cz).

abeceda o

OPUNCIE Tohle je kaktus, ze kterého se dělá mouka a jeho plody se jedí. Dá se z nich udělat čaj, stejně jako marmeláda, džus i tekuté sladidlo. Kdybyste je chtěli jíst, pozor na volně rostoucí, mají tenké ostré chloupky (www.opuncie.cz).

abeceda p

PROSECCO Další symbol Itálie, suché, až extra suché šumivé bílé víno. Vyrábí se v krajích Friuli Venezia Giulia a Veneto, nejlepší pocházejí z provincie Treviso. Výrobní zóna zahrnuje jen 15 obcí a rozkládá se na ploše 20 tisíc hektarů (www.italskavina.cz).

abeceda q

QUICHE Slaný koláč z Francie, nejznámější je Lorraine z Alsaska-Lotrinska. Základem je těsto ze studeného másla, hladké mouky, soli a ledové vody. Nahoru slanina, smetana, vejce, sýr typu gruyère, sůl, pepř a další věci z ledničky (www.chutastyl.cz).

abeceda r

RICOTTA Není to ani tvaroh, ani sýr, i když příbuzný obou. Vyrábí se z převařené syrovátky, název znamená převařeno. Je jemňounký a sladce smetanový, a když pojedete na výlet do Itálie, nemůžete ho tam minout, protože ho dělají nasladko i naslano (www.laformaggeria.cz).

ŘÍZEK Nejdražší na světě je v Düsseldorfu za 150 eur. Je to 300 gramů telecího, dochuceného lanýži a parmezánem, a navíc plátky zlata, samozřejmě jedlého. Je s bramborovým salátem a je třeba ho objednat týden dopředu (www.schnitzelhuber.de).

abeceda s

SUSHI Prodává se v Česku už i v supermarketech. V doslovném překladu z japonštiny znamená „kyselá rýže“ a mnoho verzí zahrnuje mořské řasy, syrové ryby, syrovou zeleninu a tradiční způsoby válení. Jsou na to už i kurzy (www.olakalabistro.cz).

abeceda t

TVARŮŽKY Poprvé se objevuje tohle slovo v roce 1583, a šlo o psaný soupis pozůstalosti občana Olomouce. Tehdy to bývalo běžné jídlo a dneska jsou voňavé syrečky hitem i kvůli nízkému obsahu tuku. Mají taky své muzeum (www.tvaruzky.cz).

abeceda u

ÚSTŘICE Je to mořský mlž, který si své drahé maso schovává ve vápenatých skořápkách, velkých až dvacet centimetrů. Cpali se jimi už staří Římané, kteří si pro ně kopali slané rybníčky, dodnes se nedaří chovat je v akváriích (www.cerstveryby.cz).

abeceda v

VANILKA Namouduši ne to, co se přidává do levných vanilkových cukrů. Udělejte si radost a pořiďte si pravý vanilkový lusk, co z něj vydlabete semínka, a pak dáte do sklenice s cukrem, který jemné vanilkové aroma natáhne (www.sonnentor.cz).

abeceda z

ZAVINÁČ Hospodský příbuzný holandských slanečků. Syrový sleď se očistí a nakrájí na malé plátky, které se naloží na 24 hodin do solného roztoku. Pak se propere a naloží zase do octa, pak zase propere a doplní zeleninou a zase naloží. (www.labuznik.cz).