Valentýnská večeře: luxusní šéfkuchaři sází na dary moře

Zábava 13. února 2013

Většina dobrých restaurací už má určitě na valentýnský svátek obsazeno, ale ještě se vyplatí to zkusit! Pokud to nestíháte, přesuňte oslavy prostě na jiný den, nebo se inspirujte pro svoji domácí kuchyni.

starbucks

Dobroty chystají i cukrárny a kavárny.

foto:

Sladké posezení

  • Na Valentýna můžete zakotvit i v cukrárně nebo kavárně! Třeba ve Starbucks připravili Valentýnský řez s krémem ze speciálního, tmavě červeného piškotového těsta.
  • Luxusní dorty v dárkových krabičkách jdou nejvíc na odbyt v síti cukráren Ovocný světozor. „Pro tuto příležitost je vyrábíme zdobené srdíčky. Navíc doporučuji koupit popisovatelné čokoládové srdíčko, na něž jde vyrýt například jméno a které můžete umístit na jakýkoliv dort. Dorty ve tvaru srdce máme stále v nabídce,“ říká Alena Bártová z Ovocného světozoru. Navíc budou mít na Václaváku akci 1plus1, tedy pro zamilované páry dva stejné výrobky za jednu cenu.
  • V pražské Erhartově cukrárně připravili zákusky ve tvaru srdce, třeba jogurtová nebo linecká srdíčka, či čokoládová lízátka. „Objednávají se i dorty s vepsaným vyznáním lásky,“ říká Alexandra Tajovská z cukrárny.

Není potřeba si vyprávět, že vepřové hody nejsou pro většinu lidí synonymem pro romantickou večeřičku, která otevře bránu k tělesným slastem. Tělesné slasti by naopak spolykáním ovaru a jitrniček zaručeně skončily, zvlášť kdyby se to zapilo pivíčkem. Zeptali jsme se v několika vybraných restauracích, jak bude vypadat jejich menu pro zamilované, aby se při odchodu domů samou láskou a harmonií doslova vznášeli.

Tak třeba v pražské restauraci Kočár z Vídně, proslulé mezi labužníky nepřekonatelnou kuchyní inspirovanou starým mocnářstvím, vás samozřejmě nemine sachr se šlehačkou. To ale až na konec večeře, předtím doporučují steak ze žlutoploutvého tuňáka na salátu s balsamikem, zalévaný prvotřídními rakouskými víny (za steak dáte 215 korun, za sachr 80 korun).

kočár

V Kočáru z Vídně bude vrcholem kromě lásky taky špičkový sachr.

foto:

Vášeň vylovená z moře

Velmi zlehoučka se navečeříte i v restauraci Cowboys v pražské Nerudovce, i když jinak se sem chodí hlavně na proslulé masové steaky. Na začátek jako pozdrav z kuchyně lososové sashimi s koriandrem, který je známým afrodisiakem.

Dary moře budou pokračovat krevelovým timbálkem s avokádem a rajčaty a koktejlovou omáčkou, a jako hlavní chod dostanete entrecote Cafe De Paris s hranolkami (samozřejmě domácími) a restovanou cuketou. Jestli vám zbyde místečko na dezert, bude to jahodové cappuccino s meringem a vanilkovou zmrzlinou (to celé za 895 korun).

Mořské dobroty jsou zaručeně úspěšné, proto si je vybral chef i do menu v Hergetově Cihelně na Kampě. Na začátek to bude květáková Panna Cotta s kaviárem z lososového pstruha a tuňák na dva způsoby: zprudka opečený a jako tatarák s koriandrovým olejem a kokosovým sněhem.

Hlavním chodem je tady prso z kukuřičného kuřátka s lanýžovým bramborovým kompotem, pórkovým confitem a omáčkou Navarra. Ve finále přinesou čokoládový fondán s vanilkovou zmrzlinou a lesním ovocem (menu je za 1145 korun).

kampa mořské plody

Mořské plody jsou sázkou ve všech dobrých restauracích, nejen na Kampě.

foto:

Raviolková srdíčka, nebo lososový pstruh?

V průhonické restauraci Hliněná bašta bude jako hlavní chod také dar moře, a to grilovaný humr s ratatouilles, limetkovou a česnekovou omáčkou a bagetkami. Předtím ale ještě dostanete restované plátky kachních prsou na tymiánu, podávané na rozpálené pánvi se srdíčkem cibulového koláče, a taky tomatový krém s domácími raviolkami ve tvaru srdíček.

A pak už zmíněný humr a nakonec, můžete-li ještě, vyšlehaný krém z vaječného koňaku a whisky se šlehačkou… (za 1650 korun pro dva).

Lehká a luxusní bude i zamilovaná večeře v Kampa Parku u Karlova mostu. Chuť vám rozvášní už začáteční pralinka z kachních foie gras. Moře opět dodalo suroviny pro předkrm a hlavní chod: tatarák z lososového pstruha s citrónovým crème fraîche, kaviárem löjrom a koprovým olejem.

Nebojte se, že byste nezvládli ještě sladkou tečku, což je v tomhle případě čokoládový Marquise a vanilkové Bavarois s kořeněným karamelem. Za tyhle delikatesy dáte 1495 korun.

kampa

V restauraci Kampa Park v Praze je luxusní menu i interiér.

foto:

Slavit se dá každý den

Gurmánská menu se na tento svátek připravují samozřejmě ve všech dobrých restauracích po Česku, tak ještě sáhneme po restauraci Vyhlídka v Lanterně ve Velkých Karlovicích. Dary moře tady zastupuje norský losos s crème fraîche a redukcí z červené řepy, zaručená afrodisiaka celerový krém s karotkovou pěnou a sýrovou tyčinkou.

Následuje grilované kuřecí prsíčko podlévané demi glace s concassé zeleninou a dýňovým pyré a ve finále čokoládové pokušení s domácí vanilkovou zmrzlinou (za 650 korun, pro ubytované za tři sta).

Sbíhají se vám sliny? Jak jsme řekli, nemusíte se dostavit zrovna 14. února, vaše láska se dá oslavovat kdykoli jindy a třeba každý den. Na našich stránkách navíc najdete na celý valentýnský týden lákavé recepty, které můžete využít doma. Ale přece jen, k návštěvě restaurace patří i hezké oblečení a slavnostní nálada, nenechte se o to připravit.

vyhlídka

Na Vyhlídce si dopřejete lososa i grilované kuřecí.

foto:

Už se chystejte na Velikonoce

  • Mělo by to být něco efektního a dobrého. Vyzkoušejte třeba koktejl Martini Royale, který máte hotový za chvilku, když si připravíte správné suroviny. Do větší sklenice na víno dejte led, nalijte 5 cl Martini Prosecco a 5 cl Martini Rosato a zamíchejte. Jak víte z Bonda, pro koktejly je postup důležitý, takže pro dokonalé sladění chutí se má pořadí ingrediencí dodržet. Vermut je totiž těžší než sekt. A nakonec dejte plátek pomeranče. Že jste nevěděli, že Martini má také šumivá vína? No tak teď už to víte.

přípitek

Taky přípitek by měl být slavnostní, i když třeba doma v pyžamu s chřipkou :-)