Názor: Tak kdo koho vlastně má učit?

Zábava 14. února 2013

Mám synovce Honzíka. Honzík se právě chystá k zápisu.

Byl jsem docela zvědavý, co se vlastně od takového šikovného kluka očekává. Má znát číslovky, písmenka, smysluplně přednést básničku, zazpívat písničku či vyprávět pohádku (sestra mi nedovolila, abych ho naučil tu mou).

Taky jsem zaslechl v televizi nějakou paní učitelku, jak si v hlavní zpravodajské relaci stěžuje, že děti špatně drží tužku a vůbec jsou pro školu trestuhodně nepřipravené. No, hrůza.

Jenže já tu hrůzu nesdílím. Myslím si totiž, že dětství je od toho, aby si ho děti užily, a číst, psát a počítat se mají naučit ve škole, což je instituce k tomu po staletí určená.

A že si od toho platíme učitele, dokonce i já, ačkoliv děti nemám. O Jeníka se nebojím. Číslice i písmenka zvládá, s komunikací fakt nemá problémy, se stavebnicí umí divy, a dokonce má i čistě praktické znalosti, například skvěle podvádí v kartách, když hrajeme Prší.

Mimochodem, trošku se divím, že já jsem kdysi prošel. Do školky jsem nechodil, tužku jsem držel jak prase, místo postavy jsem namaloval sněhuláka.

Z dnešního hlediska prostě nepřipravený předškolák. Je fakt, že jsem uměl číst a sčítat a odčítat do stovky. To mě zachránilo. Uf. I díky tomu teď můžu psát pro Vlastu.

Marek Vejvoda

Souhlasíte s tím, že děti si mají užívat dětství, dokud to jde? Nebo sdílíte názor, že jsou dnešní školáčci do školy "těžce" nepřipravení? Navštěvují či navštěvovaly vaše děti školku? Sdělte nám to v diskuzi pod článkem!

elektronické předplatné