Nahota jako zbraň aneb boj za vyšší cíle odhalenými ňadry

Zábava 1. března 2013

Může nahota změnit svět? Kdo ví, třeba je to úplně scestná, i když zajímavá představa. Ale třeba na ní něco je. A právě o tom jsou přesvědčeny tzv. sextremistky, které v rámci boje za své názory neváhají nést vlastní kůži na trh.

A to doslova. Na nejrůznějších akcích se na veřejnosti svlékají a kromě svých polonahých těl odhalují i hesla na nich napsaná.

Nejznámější nahé bojovnice se rekrutují z ukrajinského ženského hnutí Femen. Za jeho zrodem stojí vystudovaná ekonomka Anna Hutsol, která ho před pěti lety založila v rámci boje proti sexuální turistice na Ukrajině.

V současné době má hnutí přes deset „poboček“ po celém světě a po Kyjevě je druhým centrem Paříž. Ze všech míst vyrážejí sextremistky do akcí. Bez ohledu na to, zda panují vedra, či mrzne.

Prsa - symbol svobody

Vědí, že ňadry svět nespasí, jsou si ale po čertech dobře vědomé toho, že zaujmou, bude se o nich psát, vyjdou fotografie a videa.

„Úmyslně šokujeme, abychom mohly šířit své názory. Žádný muž nebude věnovat pozornost ženě s transparentem, když bude mít na sobě bílou blůzku a černou sukni. Svlékání se na veřejnosti znamená, že věc je vážná. Pro nás je odhalování prsou symbolem svobody.

A symbolů a asociací využíváme zcela vědomě, protože víme, že to funguje,“ říká vůdčí členka Femen Inna Ševčenko.

kyjev

Centrem Femenu je Kyjev.

zdroj: www.thinkstock.cz
paříž

Druhým největším je překvapivě Paříž.

zdroj: www.thinkstock.cz

Od Davosu po Moskvu

Polonahé aktivistky se tak objevily při protestech proti Světovému ekonomickému fóru v Davosu, při fotbalovém Euru 2012 se ozvaly proti sexuální turistice na Ukrajině, u Eiffelovy věže odhalily prsa proti útlaku žen v arabském světě, v Moskvě se pokusily sebrat volební urnu, do níž vhodil svůj hlas Vladimir Putin, jedna členka se svlékla i ve vysílání televize Al-Džazíra, spoustu akcí pořádají v domovské Ukrajině. Výčet by byl hodně dlouhý.

Svlékejte se a vítězte

Pánové je zatím (a i jako chlap říkám „naštěstí“) nenásledují. Příznivkyň i napodobitelek ovšem po celém světě vesele přibývá. A v Česku? Zatím tady pobočka není. Ale kdo ví...

„Chceme přizvat do svého hnutí také Češky – svlékejte se, zaútočte, zvítězte!“ prohlásila Inna loni při vystoupení na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Vlasta 9/2013 2

Co na to naše celebrity? Je podle nich nahota zbraní? A svlékly by se ony samy kvůli dosažení "vyššího" cíle? Přečtěte si v nové Vlastě 9/2013 s Terezou Maxovou na obálce.

elektronické předplatné