Cestování po světě (skoro) zdarma, to není nedosažitelný sen!

Zábava 11. března 2013

Sníte o dovolené v plně vybaveném domě či bytě, který by patřil jenom vám? Na havajské pláži, u finských jezer, na úpatí Alp, či v rušné Paříži? No jo, ale kde na to vzít ty desítky tisíc? Jedno řešení ale je. Zkuste výměnnou dovolenou!

Nejde o převratnou novinku, ve světě bují už přes padesát let, ovšem do Česka se dostala teprve před pár lety a její obliba každým rokem raketově stoupá.

Navíc v cizině je zájem o Česko (a nejvíc o Prahu) docela velký, takže je značná šance uspět. Princip je jednoduchý – dáte k dispozici svůj byt, dům či chalupu a za to budete bydlet u lidí, s nimiž se na výměně příbytku domluvíte.

A to buď ve stejném termínu, takže si vlastně na určitou dobu prohodíte své domácnosti, nebo i v termínech různých, máte-li možnost bydlet v té době jinde.

Trénujte pohodu

  • HOME EXCHANGE Nejrozšířenější typ výměny byt za byt. Vhodný pro všechny věkové kategorie, rodiny s dětmi i sólisty. Často je využíván nejen ve spojitosti s cizími zeměmi, ale lze si na dovolenou prohodit třeba i chalupy v rámci ČR. Čilé výměny jsou mezi Čechy a Slováky, přece jen zde není jazyková bariéra.
  • COUCHSURFING Hodně oblíbený zejména mezi mladými, spojující na sociální síti www.couchsurfing.org miliony lidí z celého světa. Oproti Home Exchange bydlí váš host s vámi (nebo vy u něj) v době vaší přítomnosti. V podstatě jde tedy o jakousi návštěvu. Za ubytování nic neplatí, podílí se ale na chodu domácnosti, často se jedná jen o přespání na pár nocí.
  • COFFEE OR A DRINK Jedna z možností Couchsurfingu. Nenabízíte ubytování, ale „jenom“ sebe. Jako společníka u kávy, průvodce městem a podobně. Procvičíte se pořádně v cizím jazyce, poznáte zajímavé lidi, při vaší návštěvě cizí země se dostanete na místa, která znají jen domorodci.

Ušetřit lze hodně

Oproti hotelům či zájezdům přes cestovní kanceláře tak lze ušetřit i desetitisíce korun. Ovšem máte i své povinnosti – například se starat o kytky v bytě hostitele, posekat trávník, třeba se i postarat o domácí zvířata, sami si vaříte.

Často se ale například stává, že si hostitelé navzájem nechají k dispozici i auta, takže toho nakonec můžete ze zvolené země procestovat mnohem víc.

Jak to funguje

Pro výměnnou dovolenou existují specializované weby, kde se vše domlouvá. Patrně nejznámějšími a největšími jsou Home Exchange (www. homeexchangeczech.cz) a Intervac (www.intervac.com).

První je kompletně i v češtině, druhý jen zčásti. Na jejich stránkách také najdete všechny potřebné informace a odpovědi na mnohé otázky. Každopádně budete potřebovat znalost cizího jazyka, až se budete sami domlouvat na podmínkách výměny s konkrétními zájemci.

Na webu se zaregistrujete a zadáte svou nabídku i to, kam se chcete podívat, s kým chcete měnit. Pokud se s někým konkrétním spojíte, sami už si s ním vše domluvíte, ať přes mail, Facebook, či například Skype.

Ještě před výměnou se tak dostatečně poznáte. Internetové servery navíc z databází vyřazují lidi, na které je víc stížností.

karibik

Co takhle pro jednou vyměnit chatu na Slapech za Karibik?

zdroj: www.thinkstock.cz

Jako doma

Jediné, co tedy musíte překonat, je vlastní zvláštní pocit ve chvíli, kdy například v Barceloně vstupujete do cizího bytu s vědomím, že třeba na 14 dnů bude bytem vaším.

A samozřejmě i z toho, že ve vašem bytě spí ve vašich postýlkách a snídají u vašeho stolu cizí lidé. Po pár výměnách už vám to ale vůbec nepřijde divné.

nová vlasta

Jak se na výměnné dovolené dívají naše celebrity? Mají s něčím podobným zkušenost, nebo by je ani nenapadlo dovolit někomu spát na jejich polštáři? Přečtěte si v nové Vlastě 10/2013 S Alicí Bendovou na obálce.

elektronické předplatné