Nevíte, co s víkendem? Máme pro vás spoustu bezva tipů

Zábava 15. března 2013

Milujete-li jaro a Irsko k tomu, je tohle kvůli svátku svatého Patrika váš čas. Ale i kdyby ne, je tu pořád ještě třeba Holandsko anebo Švýcarsko, to jsou taky nádherné země. Anebo brouzdejte naší krásnou vlastí, už se pomalu, ale jistě probouzí do jara.

Drahanskou vrchovinou pochodem vchod

Možná bude místy ještě led a sníh, ale jestli se nemůžete dočkat jara, určitě vám to bude fuk, tudíž bez obav a s nadšením vyrazte na jeden z prvních pochodů probouzející se přírodou.

Dálkový pochod Drahanskou vrchovinou dá v pohodě i turista po zimě mírně zrezlý vysedáváním za pecí, stačí vyrazit na některou z kratších tras - vybírat můžete z délky 8, 17, 21, 25, 35 až úctyhodných 50 km.

Po cestě jsou kontroly, na kterých je v rámci startovného čaj a lahodný chleba se sádlem a cibulí, mňam. Ta nejkratší trasa je speciální dětská a jsou na ní pro ně různé hry. Startuje se v Rousínově.

Kdy a kde: v sobotu, Rousínov, www.dpdv.ic.cz

drahanská

Ledaskde bude ještě sníh, ale to vás přece od výletu třeba po Drahanské vrchovině nemůže odradit.

foto:

Kolín vystavuje Švýcarsko

V Kolíně mají rád Švýcarsko, což je nádherná země a jestli jste tam ještě nebyli, běžte načerpat inspiraci na výstavu fotografií v rámci akce Švýcarské jaro v Městském společenském domě.

K vidění budou snímky těch nejkrásnějších míst této alpské země – a že jich je požehnaně. Výstava je součástí 11. ročníku putovní výstavy autorského projektu Mileny Blažkové Poznej světové dědictví UNESCO. Šanci máte až do 28. března A ještě jedna věc - vstup je zdarma. Třeba dostanete nápad, kam jet letos na dovolenou.

Kdy a kde: Kolín, www.msd-kolin.cz

švýcarsko

To nejlepší ze Švýcarska si můžete prohlédnout na fotografické výstavě v Kolíně.

foto:

Liberec fotografuje postaru

Camera obscura není nic obskurního, to aby bylo jasno. Ačkoli záleží tak nějak i na objektu, na který ji zamíříte... Možná si tenhle termín matně vybavujete, ano, je to onen starobylý fotografický přístroj, s nímž sebe a svět kolem kdysi zvěčňovali naši pradědové a prababičky.

V Liberci máte u příležitosti výstavy „Hledání světla“ šanci si tuhle činnost vyzkoušet. Připravili tady pro vás fotografické dílny, na nichž se seznámíte se základními principy tvorby obrazu světelným paprskem, především právě s onou zmiňovanou camerou obscurou. Účast je možné zamluvit e-mailem na adrese muzeumlb@muzeumlb.cz či na tel. 485 246 147.

Kdy a kde: v neděli, Liberec, www.muzeumlb.cz

liberec

V Liberci vyzkoušejte tajnosti fotografické historie na speciální výstavě a semináři.

foto:

Brno mlsá holandské sýry

Bezedná čokoládová fontána anebo ochutnávka pravých belgických pralinek či holandských sýrů. To vás čeká o víkendu v brněnském Avionu. Špičkový sommeliér vás provede degustací belgických piv a ještě se dozvíte spoustu zajímavých informací nejen o jejich výrobě.

Celý měsíc tady probíhá akce Holandský březen. Země větrných mlýnů a tulipánů je tu mimo jiné k vidění i na výstavě fotografií. A nádherné kalichy všech barev a tvarů se představí i v reálu a to od 16. do 24. března na unikátní výstavě více než stovky druhů těch nejúchvatnějších tulipánů.

Kdy a kde: v sobotu i v neděli, Brno, www.brno.avionshoppingpark.cz

sýry

V Brně se můžete nechat pozvat na ochutnávku holandských sýrů a taky belgických pralinek.

foto:

Praha slaví s Patrikem

V neděli má svátek Patrik, což u nás není až tak velká sláva. Zato v Irsku je to snad nejdůležitější den v roce. Takže pokud máte zelený ostrov v srdci, hurá do víru oslav. Vše co je irské, má 17. března zelenou – a to doslova. Oslavy svátku Svatého Patrika totiž už dávno překročily hranice své vlasti. S nadšením se k nim připojují lidé po celém světě a Češi jakbysmet.

Na čtyřech pražských stagiích to rozjedou nejlepší dýdžejové a kapely. Ať už si vyberete Roxy, NOD nebo Beer Muzeum aka Embrace Bar, všude na vás budou čekat kvalitní irské Jameson drinky a skvělá zábava - Tata Bojs, DJ Pavla Bidla, irská kapela The Riptide Movement a mnoho dalších. Můžete se obléct do zelené anebo taky ne, prostě přijďte se pobavit a probudit v sobě dřímajícího Ira nebo Irku.

Kdy a kde: v neděli, Praha

patrik

Svátek svatého Patrika dávno překročil hranice Irska a nejen Irové ho už oslavují všude po Česku.

foto: